Америка: Назив школе разочарао

Амбасада САД у БиХ саопштила је да је дубоко разочарана што је кантонална власт у Сарајеву именовала Основну школу "Доброшевићи", у сарајевској општини Нови Град, по контроверзној личности Мустафи Бусулаџићу, чији су се ставови често поклапали са идеологијом нацизма.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 09:33
Америка: Назив школе разочарао
"Дубоко смо разочарани што је кантонална власт у Сарајеву именовала школу по тако контроверзној личности", наводи се у коментару објављеном на "Твитер" налогу америчке Амбасаде.

Уз коментар је постављен линк на извјештај о слободи широм свијета за 2016. годину, у којем се наводи информација да је у октобру Скупштина Кантона Сарајево именовала улицу и основну школу по Бусулаџићу, "антисемити из периода Другог свјетског рада који је глорификовао Хилтера", преноси портал "Кликс".

"Предсједник Јеврејске заједнице оштро је осудио овај чин. До краја године школа није промијенила званични назив", наведено је у извјештају.

Ова одлука мјесецима изазива бурна реаговање у јавности, а и прије самог гласања у Скупштини представници опозиције који нису били сагласни с тим приједлогом напустили су сједницу.

Ипак, то није спријечило усвајање одлуке у другом покушају.

Општински суд у Сарајеву је 9. августа донио коначно рјешење о измјенама података о овој основној школи, наводи "Кликс".

Скупштина Кантона Сарајево на сједници у октобру прошле године прихватила је приједлог да се основна школа у Доброшевићима зове по Мустафи Бусулаџићу, а прије гласања сједницу су напустили представници опозиције који нису били сагласни са овим приједлогом.

Опозиција, коју чине Наша странка, Социјалдемократска партија /СДП/ и Демократски фронт /ДФ/, изнијела је став да назив школе није прикладан због Бусулаџићевих ставова који се могу поистовјетити са фашизмом.

Они су тада истакли да Бусулаџић није достојан да школа носи његово име због фашистичких ставова у Другом свјетском рату и ставова према женама.

"Не смијемо дјецу оптерећивати бременом мржње. Ако се боримо за то да се друге школе у БиХ не називају по онима који пропагирају мржњу према другом и другачијем, онда морамо томе рећи одлучно не и у главном граду БиХ", истакли су тада посланици СДП-а, ДФ-а и Наше странке.

Посланик ДФ-а Марио Вукасовић рекао је тада да је Бусулаџић сматрао да жене не треба да имају иста права као мушкарци, излазак жене из куће и њено тражење посла је изједначавао са проституцијом.

"Отворено је износио своје одушевљење што су Јевреји нестали са сарајевске чаршије", рекао је Вукасовић.

Мустафа Бусулаџић /1914-1945/ био је противник комунизма и једно вријеме предсједник организације "Млади муслимани".

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мозда ...

18.08.2017 07:58

Хаман им је зафалило хероја/истакнути лицности из прослости па су контали:"ко је осто...?", Тј. дај Ста дас. Салу на страну,срамотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.08.2017 08:33

Не дај боже избије рат, ето њих и свеопште халакање. Неугодна ми је и сама помисао на то

Name

Wалтер

18.08.2017 08:20

Типовање на гласаце који це гласати за идеје наводних цувара нације,вец видјено на Балкану али увјек пролази јод неписменог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wасхингтон онлине

18.08.2017 08:31

Па зар није и рахметли Бакиров бабо дуго времена био у Младим муслиманима" и Ханџар дивизији, па је "отац нације"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

18.08.2017 08:47

Треба нагласити да су за именовање школе по декларисаном фашисти, били СДА и СББ Фахрудина Радончића. Само да се зна да СББ још увјек држи Бакирову СДА страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, тај џез

18.08.2017 08:50

Ако коза лаже, не лаже рог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

18.08.2017 11:01

Сарајево = ИСИЛ Нема Срба (осим пар баш подобних), исто тако ни Хрвата, само муслимани, нови и стари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

18.08.2017 13:17

Висе него бих рекао да ти никада ниси био у Сарајеве, цувај ти оморику није ово за тебе

Name

Боxон

18.08.2017 22:01

Био сам у Сарајеву и сваки пут се запитам две ствари: 1. Јесам ли у Сарајеву или Техерану? 2. Кад утврдим да сам у Сарајеву, да ли је Сарајево у ФБиХ или некој џамахирији. Одвратно. Лооој

Name

Зијо Диздаревиц

18.08.2017 15:08

Муса Цазим Цатиц, Зафир Музаферија, Рејхан Демирдзиц, др. Мевлудин Цампара погинуо у Сарајеву помазуци свима итд. Да су зељели мир имали су масу избора. Зелеци мрзњу намјесто сомуна то су понудили. Есреф Цампара није био зесток и био је наклољен Јеврејима и нема га нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус на батерије

18.08.2017 15:10

Диже се фрка због некаквог самопроглашеног квази писца/интелектуалца који је критиковао комунизам, док се државом не може проћи од споменика највећим усташким и четничким кољачима. Лик је толико битан, да је 99.99% становништва први пут чуло за њега из данашњег текста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није могуце

18.08.2017 15:56

Ма не могу вјеровати да је америцка амбасада разоцарана нецим у калифату муслуманске браце.Е сваста.

ОДГОВОРИТЕ