СДА прави раздор блоку у Српској

Представници највећих партија са сједиштем у Сарајеву, укључујући Покрет "Одговор" из Сребренице, започели су серију разговора о формирању пробосанског блока у РС за наступ на наредним изборима, но већ у старту у први план је искочио политички проблем - СДА.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 07:44
СДА прави раздор блоку у Српској
Већина партија окупљених око бх. љевице не жели да било шта има са СДА, но, с друге стране, у Покрету "Одговор" сматрају да би јединствени блок био неминовност, док у Странци за БиХ сматрају да је значајније договорити принципе које би сви поштовали од тога ко ће све учествовати у том блоку.

Према ријечима Ћамила Дураковића, лидера Покрета "Одговор" и бившег начелника Сребренице, његова идеја је да обаве разговоре са свим партијама које на општим изборима у октобру 2018. желе наступити у РС. То је већ учињено са представницима СДП-а, ГС-а, Наше странке и Странке за БиХ, а сада су на реду СББ, СДА и ДФ.

"Нама је важно да чујемо какве ће ставове заступати након формирања власти у РС. Важно нам је да чујемо како то да је свима промакло да се Бошњацима у РС укида њихов језик, како је могуће да у институцијама РС данас ради само један посто несрба", каже Дураковић.

На питање да ли ће подијељеност у вези с СДА покварити планове, одговара да ће се још видјети да ли ће то на крају бити једна или двије листе.

"Било би идеално да наступимо заједно. Наш је циљ да имамо што више заступника у Народној скупштини, који ће бранити интересе повратника", истиче он.

За Амера Јерлагића, лидера Странке за БиХ, уопште није упитно партиципирање у пробосанском блоку будући да је СБиХ увијек била прва у томе.

"Чак смо прије три године били спремни да станемо сви под једну партијску заставу, на тај начин је и Садик Ахметовић ушао у парламент. Ми, дакле, не условљавамо ко ће бити унутра, ја не желим да дијелим људе, али желим да станемо иза принципа које договоримо", поручује Јерлагић.

С друге стране, питања укључивања СДА у цијелу причу, барем што се тиче љевице, јесте нешто о чему нема разговора.

"Оно што је јасно у овом тренутку јесте да нико не жели да има посла са СДА, тако да већ сада очито можемо причати о двије листе: на једној СДА, на другој све остале странке са сједиштем у Сарајеву", каже Емир Суљагић, други кључни човјек Грађанског савеза (ГС).

Каже како је још увијек незахвално шпекулисати о томе шта би могао бити потенцијални резултат.

"Но, кад је ријеч о ГС-у, ми ћемо бити дио свега у чему не учествује СДА", поручује Суљагић, додајући да ће озбиљни разговори тек да услиједе.

Саша Магазиновић, предсједник Главног одбора СДП-а, истиче да су разговори везани и за изборне јединице на простору РС.

"Ради се и о појединцима и о представницима других политичких странака. СДП ће, све је извјесније, бити дио мултиетничког блока, који ће своју енергију усмјерити на бољитак свих грађана РС, па самим тим и повратника. Никакве једнонационалне приче и пројекти нас не занимају", истиче Магазиновић те поручује како је СДА својим понашањем саму себе дисквалификовала.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

КИКО

18.08.2017 05:58

Ко се омрсио парама од политичког муљања не одустаје никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кико

18.08.2017 06:35

Тако и стватаоци српске хоце паре.

Name

Зозон

18.08.2017 07:53

Ма нема везе. Могу на изборима 2018 године СДС и СДА потписати коалицију на свим нивоима, баш се фино друже у Савјету Министара

Name

Народе,

18.08.2017 11:25

Ста је са вама 'хватите се посла пустите политику" нецете имати ста ни јести :пустите ове лопове ,опаметите се вец једанпута

Name

Милан

18.08.2017 07:21

А сто се та господа не запита сто у Сарајеву прија рата живјело 195000 хиљада Срба,а дана око 1300.вјероватно отишли сто им је предобро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2017 07:29

Питај обрваса....

Name

мујо

18.08.2017 07:31

1. Информиси се мало о опстинама које су некад припадале Сарајеву а сад висе не (И. Сарајево) 2. Обецања и камен темељац за српско потпуно ново Сарајево 3. Зато сто су сви који су отисли искористили прилику огромне потразње станова у Сарајеву и на тај нацин узели фине паре. 4. Није истина да их је прије било 195.000 а да их је сад 1300.

Name

Ре

18.08.2017 07:36

То питање морас поставити Крајиснику.А друго питање је засто су продали врацену имовину.Ово друго вази за обије стране.

Name

Ћуске

18.08.2017 08:39

Шта је са онима нпр.официрама који своје станове не могу добити у Сарајеву?

Name

Ре

18.08.2017 08:42

Свако себи нај боље

Name

тоде

18.08.2017 08:37

Ово је још једна подвала од стане управо СДА. Не смијемо заборавити да смо на прошлим парламентарним изборима 2014.године имали свезаједничку бошњачку коалицу Емиса Суљагића 1.март-ДОМОВИНА. Управо је на темељима те преваре СДА "сатрала" СДП у Републици Српској. Ево и пред ове изборе отвара се слична прича. СДА је готов и на кољенима, дижу се неке друге странке. Овога пута од заједничког наступа нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ