Власт пландује, у најави протест

Иако су федерални парламентарци прије почетка годишњих одмора најављивали да ће засједати и да ће ове године одустати од одмора, то се по свему судећи неће десити, јер извјесно је да неће бити засједања у току овог мјесеца, пишу ''Независне''.

Босна и Херцеговина 18.08.2017 | 07:23
Власт пландује, у најави протест
И док законодавна власт у ФБиХ пландује, између Владе ФБиХ, синдикалаца  и пензионера води се жестока борба. Синдикалци најављују протесте због новог закона о раду.

Из Савеза самосталних синдиката ФБиХ тврде да по новом закону колективни уговор више неће бити битан, те поручују да су спремни на протесте и штрајкове јер неће дозволити да радници изгубе основни документ који регулише њихова права.

И пензионери су незадовољни, али новим законом о ПИО, те траже да се њихови захтјеви уваже и укомбинују у нови закон. У противном, половином септембра најављују излазак на улицу.

Они траже повећање пензија, што је недавно за "Независне" потврдио Мехмедалија Рапа, предсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ.

Он је тада рекао да пензионери неће одустати од најављених протеста, само их могу пролонгирати уколико Влада прихвати нови приједлог који ће јој наредне седмице упутити.

Џенан Ђонлагић, шеф Клуба посланика ДФ-а у Представничком дому ФБиХ,  каже да се ништа не би промијенило и да је Парламент засједао у августу, јер  већ мјесецима нема воље да се имплементирају и донесу кључни закони, попут закона о ПИО, играма на срећу, доприносима, шумама.

"Ниједан од ових закона није ступио још на снагу. Не знам шта ће се дешавати јесенас. Видјећемо колико ће пензионери истрајати у својој одлуци да изађу на улице. Лично мислим да се ништа значајније неће промијенити и да ће остатак ове године и 2018. бити  узалуд потрошени", каже Ђонлагић, који не види рјешење, јер не постоји договор кључних странака у ФБиХ.

Фарук Ћупина, посланик СББ-а у Представничком дому, сматра да ФБиХ очекује врела јесен, те да  је било потребно да парламент одржи сједницу у августу због тешке ситуације у којој се налази овај ентитет.

"Парламент не смије бити фактор нестабилности. Он мора бити катализатор који ће омогућити владавину права. Пензионери су незадовољни, радници такође, а велики број законских рјешења која су досад донесена Уставни суд је означио као неуставна. Морамо радити и омогућити да одлуке и закони које доносимо буду у складу с владавином права, јер само тако можемо ка ЕУ", рекао је Ћупина.

Дамир Машић, посланик СДП БиХ, мишљења је да у ФБиХ већ двије и по године влада ванредно стање, те да је оно на снази од када су на власт дошли СДА и ХДЗ БиХ, који не могу да се договоре ни о томе колико је сати, а камоли да доносу реформске законе.

"Што се тиче рада Парламента, па ми у једном тренутку четири мјесеца нисмо засједали, а у просјеку у овој години засједали смо једном у мјесец и по или два. Када су у питању протести пензионера, нисам сигуран да ово удружење има снаге за то, а када је у питању Синдикат, они су већ организованији и могуће је да изађу на улице", казао је Машић.

Из СДА и ХДЗ БиХ јуче нису одговарали на позиве.

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

075

18.08.2017 05:32

Мислим да ће у цијелој БиХ ( оба ентитета ) бити " врела јесен "! Не знам како је у Брчко Дистрикту , надам се да је тамо боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ВСС

18.08.2017 06:37

Са одмором или без одмора, лицно, од такве скупине не оцекујем ниста напредно. Паразит остаје паразит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

18.08.2017 07:35

Треба багри дати мин пензију од 320 или јос горе 170 марака па нека зиве мјесец дана,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

34

18.08.2017 15:40

БАГРУ У КОМПЛЕТНОЈ БИХ ТРЕБА 01.09.2017.ГОДИНИТЕ РАСТЈЕРАТИ ДЕМОНСТРАЦИЈАМА.НЕ ДОЗВОЛИТИ ИМ ДА ПРИДУ н 500 МЕТАРА ОБЈРКТИМА ГДЈЕ СУ ВОДИЛИ ПРОСТИТУЦИЈУ ОВОЛИКЕ ГОДИНЕ , А НОРД И ПЛАЦАО