Дијаспора уплати 1,75 милијарди €

Босанскохерцеговачка дијаспора, која годишње шаље у Босну и Херцеговину 1,75 милијарди евра, што чини 13,5 одсто БДП-а Босне и Херцеговине, добро је интегрисана у земљама боравка те има велики потенцијал, али и жељу да допринесе развоју БиХ.

Босна и Херцеговина 17.08.2017 | 18:04
Дијаспора уплати 1,75 милијарди €
Тим поводом УСАИД је у Сарајеву организовао радни ручак с представницима медија, са жељом да детаљније представи пројекат "Јачање улоге дијаспоре у економском развоју БиХ".

Такође, имали су на уму улогу медија која је кључна за креирање позитивне атмосфере за привлачење и мотивисање дијаспоре да се одлуче на инвестирање у своју домовину. Овај програм подршке потенцијалним инвеститорима из дијаспоре, који је започет у априлу 2017. а трајаће до 2022. године, проводи УСАИД.

Циљ пројекта, чији укупан буџет износи 5,2 милиона долара, је да промовише, стимулише и подржи инвестиције из дијаспоре у БиХ.

Шеф Мисије УСАИД-а у БиХ Петер Дафи навео је да су протеклих неколико година анализе показале да постоји огроман неискориштен потенцијал дијаспоре, а који може много допринијети, не само у смислу инвестиција, већ и на други начин. "Јако је значајна и друга страна, а то је да дијаспора може да покрене неке значајне економске реформе", истакао је Дафи. 

Како је рекао, од овог пројекта очекују довођење већег броја инвестиција у БиХ, али и потицање дијаспоре да буде мало активнија у смислу да буде глас који ће заговарати више реформи. Наравно, додао је, постојаће извјесни изазови као што су корупција и тежак пословни амбијент.

Међутим, Дафи сматра да не треба игнорисати ове изазове те да, заједнички, уз помоћ медија могу подстаћи лакшу и бржу регистрацију бизниса у БиХ,  те на тај начин помоћи дијаспори.

Извор: Фена

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

рибар

17.08.2017 16:10

То је новац који је ишао преко уплате, он је најмање три пута већи са оним што се донесе у кешу, да фамилији, или потроши док бораве у Федерацији, или Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е то су они

17.08.2017 16:24

Ција дјеца и унуци у сред радног времена по градовима возају аута, али када то пресуси - е, онда це се тек видети колико је овдје зивот погасен.

Name

Име

17.08.2017 16:11

Да нема дијаспоре ово би све легло и залегло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

17.08.2017 17:10

У праву си, да Није нас у иностранству,сто помаземо и саљемо кад моземо, многи би били гладни ...

Name

Петар

17.08.2017 17:44

ДА нема дијаспоре многи би поцели радити

Name

МК

17.08.2017 16:11

ДИЈАСПОРИ ЈЕ ДОВОЉНО ШТО ХРАНИ И ИЗДРЖАВА ФАМИЛИЈУ У ОВОЈ ДРЖАВИ ДА НЕ ПОЦРКАЈУ ОД ГЛАДИ ЈОШ САМО ТРЕБА ДА ТРПАЈУ У ШУПЉУ ВРЕЋУ СВОЈ МУКОМ ЗАРАДЈЕН НОВАЦ.А НАШИ ФУНКЦИОНЕРИ ДА СЕ ШЕПУРЕ ПО ИБИЦИ И ОСТАЛИМ СКУПОЦЈЕНИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА Е НЕЋЕ ДА МОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

17.08.2017 16:15

Лазу. Ову накараду од дрзаве издрзава САД, несто кроз кредит ММФа а много висе исод стола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кј

17.08.2017 16:37

Дзаба то друзе људи док схвате да је Додик играц ког одрзава САД бице касно.

Name

@всс

17.08.2017 17:14

Ова "накарада" од државе ће да те свари и претвори у обично гнојиво, исто као што је сварила све досадашње тарзане са кризом идентитета...

Name

Деwац

17.08.2017 17:41

Оног тренутка кад се престане слат новац за издрзавање фамилија у једној тако неразвијеној земљи са таквом скупоцом као у Лондону.Тек онда це се народ обрацунат са властима дотад пљацкајте и музите сто се да јос измуст.Задузујте дрзаву до лудила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

17.08.2017 21:59

Од полиције не можемо да живимо. Свако ауто са страним таблама устављају и малтретирају. Али Богу хвала у Дијаспори стасава трећа генерација коју Балкан и балканско смеће не занимају. А још мање да вам шаљу новац. За врло кратко вријеме ове паре ће нестати. Е тада бих волио да чујем ваше мишљење о Дијаспори. Изволите или бујрум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

18.08.2017 06:35

Немам никог у дијаспори,али у мом крају има јако пуно људи који раде вани и који редовно шаљу својима новац, многе од њих буквално и издржавају. Посебна прича је љето када људи дођу на одмор. Тада се много више новца остави у БиХ јер се увијек нешто гради и многи у сезони могу и додатно зарадити ,наравно они који хоће. Слажем се са Дијаспорцом за полицију,али хвала Богу тога је сада много мање него ранијих година. Такође си у праву за трећу генерацију,она сигурно овдје неће живјети, можда ће доћи на пар дана годишње, јер су то већ страни држављани чије су везе са БиХ јако танке. Занима ме само зашто велика већина људи из БиХ ове људе из дијаспоре неволи , чак их вријеђа и ружно говори о њима,а генерално нам помажу свима. Нису нам криви што су отишли вани и што за наше услове добро зарађују. Њима тамо ништа непада са неба него сваки еуро или франак крваво добију,већину од тога пошаљу или донесу овдје и потроше,а онда их пљујемо и омаловађавамо. Многи овдје би имали великих животних проблема без њих ,а и држава лијепо приходује од тих пара.

Name

лондон

17.08.2017 23:20

Уњео сам отприлике око 60000£ у задњих 10год.наравно кесх и ниста пријављено.сви познаници преко руке уносе исто.знаци ова цифра је барем 3пута већа.

ОДГОВОРИТЕ