Цијене лијекова: Слиједе ефекти

Нови Правилник о контроли цијена лијекова већ неко вријеме се примјењује. Донио је пад цијена углавном лијекова с есенцијалне листе - с друге стране скупљи су поједини који се купују у правилу без рецепта.

Босна и Херцеговина 16.08.2017 | 22:52
Цијене лијекова: Слиједе ефекти
Из државног регулатора, Агенције за лијекове и медицинска средства, кажу - фармацеутске индустрије траже покриће за губитке.

Правилник је многима, посебно хроничним болесницима - донио олакшање. Ниже цијене лијекова које свакодневно конзумирају.

Ипак, надлежне институције нису упозориле на супротан тренд. Куповином одређених лијекова који нису за свакоднену употребу, установили смо одступања у односу на претходни период.

Примјера ради Андол 300 у појединим апотекама, бар у Федерацији, скупљи је за око 0,50 фенинга и то од јануара. Често тражен пробиотик Линеx како су нам казали у апотеци, скупљи је између двије и четири марке, зависно од паковања.

С друге стране, лијек против болова Налгесин форте је јефтинији. Али проблем с овим лијеком је тај што уколико тражите паковање од 10 таблета у РС-у га можете купити за 3.80 КМ, док у појединим апотекама у Сарајеву, цијена је и изнад 6.50 КМ.

Захваљујући новом Правилнику - Босна и Херцеговина данас има регулисане велепродајне цијене лијекова. Посљедица ове регулације јесте појефтињење одређених лијекова, и уштеде од око 62 милиона марака сагледавајући цјеловито тржиште лијекова у БиХ, казали су из Агенције за лијекове.

Ипак, потврдили су и поскупљење.

"Лијекови чији је режим издавања 'Лијек се издаје без љекарског рецепта' у БиХ, као и у другим државама нису регулисани на начин да им се одређује максимална велепродајна цијена. Овакви лијекови чине свега 15 % тржишта у БиХ. Цијене појединих лијекова из ове категорије заиста јесу данас скупље у односу на период прије ступања на снагу Правилника. Наведено је покушај фармацеутске индустрије да дјелимично компензује смањење профита због пада цијена лијекова који су предмет Правилника."

Правилник је, бар до сада позитивна прича - мишљења су у федералној Комори магистара фармације. Први пут је на државном нивоу јасно одређена методологија одређивања цијене домаћих, али и увозних лијекова. До доношење Правилника, тврди, цијене су се наметале произвољно. Поскупљења одређених лијекова не требају бити сигнал за узбуну, поручују.

Захида Бинакај, предсједница Коморе магистара фармације ФБиХ је казала: "Процентуално, када се направи неки израчун сматра се да су цијене лијекова у просјеку ниже за око 10 посто. Када се направи однос између оних који су поскупјели и оних који пали да је тај укупан цијена отприлике око 10 посто".

Ипак, стварни ефекти новог Правилника тек слиједе. Надлежни нису тражили савјете струке.

"Имамо тренутно на тржишту Федерације несташицу вакцина против тетануса које се уобичајено користе и серума управо зато што оно што је Агенција понудила као максималну цијену не може да задовољи фабричку производњу. Значи док се лијек фабрички произведе његова цијена је већа него што је понуђена", казала је Бинакај.

Различити интереси, милионски профит, потребе пацијената, подијељене надлежности и компликован систем.

Енормне разлике у цијенама између два ентитета - али и кантона. Уредити тржиште лијековима зато је већ годинама императив али и изазов.

Извор: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

1941

16.08.2017 21:01

Тотално разочарење ефектима Агенције за лијекове. Пацијенти у глобалу су на нули или у благом минусу. Плуса ни на видику. Госпидин Золак двије године је потрошио и на крају ништа. Много више се од њега очекивало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

17.08.2017 06:01

Браво за сзп, прави борци за народ!

Name

МК

16.08.2017 21:08

СРАМОТА ДА ОНИ СПОМИЊУ ГУБИТКЕ ПА ФАРМАЦЕУТСКА МАФИЈА ЈЕ НАЈЈАЧА МАФИЈА У ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ.КОЈИ ЈЕ ТО ЦРНИ ХУМОР БЕЗ СТИДА И СРАМА ТАКО НЕШТО УРАДИТИ .МИ СМО И ТАКО ТРИ ПУТА СКУПЉЕ ПЛАЋАЛИ ЛИЈЕКОВЕ ОД РЕГИОНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

16.08.2017 21:30

Обрни окрени, власт не ваља! Додик је златан за ове сарајевске фотељаше

ОДГОВОРИТЕ
Name

гледалац

17.08.2017 04:25

Фармацеутска мафија се не одриче лако еxтра профита. Произвођач исти а у Србији лијдк дупло јефтинији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антибиотик

17.08.2017 05:12

Ово је унистено друство, хроницно болесн. Похлепа је главни мотив многих укљуцених у тзв здравство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

17.08.2017 06:04

Фармацеутски лоби...бездушници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аспирин

17.08.2017 09:33

Ви из Савеза за обману тражите преко болесног народа покриће за лош рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАРМАВЕУТСКА Мафијо

17.08.2017 11:49

ЈЕЛИ ВАС СРАМОТА ДА КУТИЈА ЦАФФЕТИНА КОСТА 2.50км,А Ви Хеликоптер за болеснике.ПРЕВОТИЛИ ВЛАДУ И ОНИ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА КУПОВИНУ,САМО ЦЕ СЕ ОНИ ЗДРАВИ ПРЕВОТИТИ РАДИ БЈЕЗАНИЈА.РУДОЊА СВЈЕТ ЈЕ МАЛИ

Name

Снежана

08.11.2017 09:44

Колика је цена у динарима Налгесин форте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјелија

25.12.2017 07:02

ја сам Налгесин с 275 мг платила 9.80 КМ у Републици Српској ! ко кога пљачка ! СРАМОТА !

ОДГОВОРИТЕ