СП: Муса и "змајеви" покорили Братиславу!

Кошаркаши Босне и Херцеговине декласирали су Словачку у петом колу претквалификација за Мундобаскет 2019. године у Кини и остали у игри за пласман у даље такмичење - 92:74 (30:22, 25:23, 25:8, 12:21).

Кошарка 16.08.2017 | 20:40
СП: Муса и "змајеви" покорили Братиславу!
За то ће "змајевима" бити потребна и побједа у Јеревану против Јерменије у суботу од 19 часова, али с обзиром да су у Братиславу отпутовали с идентичним императивом показали су карактер иако са са просјеком од 21 године убједљиво најмлађа селекција у претквалификацијама.

Јунак тријумфа у Словачкој, као и у првом сусрету у "Скендерији" 84:71 (18:20, 20:13, 26:18, 20:20) био је Џанан Муса са 28 поена, али не треба занемарити ни учинак остатка тима, који је селектор Душко Вујошевић добро укомпоновао и научио заједништву!

"Змајеви" су до треће побједе у овим претквалификацијама стигли фантастичном партијом у трећој четвртини у којој су Словаци успјели да убаце само осам поена, а "змајеви" чак 25!

У почетку прве четвртине меча Џанан Муса је стартовао тројком и осим почетних 2:0 Словака, БиХ је држала предност од неколико погодака.

Послије четири минута игре, "змајеви" су на крилима Адина Врапца и Џанана Мусе стекли "плус пет" разлике (13:8), али нису успјели да стекну неку осјетније вођство првенствено због добре партије Радослава Ранчика.

Ипак, полако, али сигурно вођство БиХ је кренуло да расте и средином првог квартала погоцима са линије слободних бацања Мусе пораслоо до "плус 10" - 19:9.

Новим погоцима Мусе изван линије 6.75, "змајеви" су одржавали пристојну предност, на 2.5 минута прије краја првог периода резултат је износио 26:13.

Ипак, послије неколико грешака у нападу, Словачка је направила мини-серију и успјела да смањи предност БиХ на осам поена, а потом тројком и на "минус пет" (27:22).

На срећу у посљедњих 30-ак секунди, Обрад Томић је са четири погођена бацања вратио предност са 30:22.

Словаци су боље ушли у другу четвртину и успјели да смање предност БиХ на само неколико кошева првенствено захваљујући добром шуту за три поена, али и чињеници да је стао и Џанан Муса.

Одбрана "змајева" је у првих неколико минута слабије функционисала што су искористили кошаркаши које предводи селектор Иван Рудеж и смањили на "минус два" (35:33).

За прво изједначење послије 5:5, средином другог квартала постарао се Американац са словачким пасошем Андре Џонс са линије слободних бацања (35:35), али је то наљутило Мусу, који је тројком и потом асистенцијом осигурао враћање воде на млин "змајева (40:35).

Наставили су до одласка на одмор да пријете Словаци далекоментом пабљбом, али БиХ је без већих проблема успјела да одржава вођство у распону од пет до 10 разлике.

На пар минута до полувремена "змајеви" су водили резултатом 50:40, што су и сачували до истека 20. минута (55:45).

Не знамо шта је Вујошевић рекао "змајевима" током одмора на полувремену, али су одлично ушли у трећу четвртину и послије само неколико минута отишли на досад највишу предност од 14 погодака (65:51).

Умјесто отписаног Американца са пасошем БиХ Алекса Ренфроа, којег је Вујошевић отјерао због кршења дисциплине, прилику је сјајно искористио Ади Захирагић, који је са неколико везаних поена одвео БиХ на плус 19 (72:51).

Прорадила је и одбрана БиХ, а у нападу је бриљирао и овог пута Џанан Муса, који је по први пут одвео "змајеве" на 20 поена разлике, да би потом Лончар "закуцавањем" практично овјерио побједу.

Пробао је словачки селектор да минутом одмора "пробуди" своје кошаркаше, међутим, Вујошевићев тим, који је са просјеком од 21 годином, убједљиво најмлађи у свим претквалилификацијама, наставио је да "меље" и пред посљедњих 10 минута ушао са "плус 27"!

Разумљиво, у посљедњем кварталу "змајеви" су мало попустили у одбрани, а пала и концентрација због високог вођства, па је Словачка успјела да смањи резултат на подношљивију разлику и стигне до колико-толико часног пораза.

Најефикаснији у табору БиХ у првих 30 минута био је Џанан Муса са 28 поена, Адин Врабац и Обрад Томић постигли су по 11 погодака, док је на другој страни у словачком табору прва имена били Радослав Ранчик са 12 кошева и Андре Џонс с поеном мање.

Подсјетимо, ослабљена БиХ сада има скор од три тријумфа и два неуспјеха, послије неочекиваног пораза од Шведске у Зеници, па је само побједа у Братислави остављала у трци за пласман на прва два мјеста у групи која воде у даље такмичење.

За три дана, "змајеви" гостују Јерменији у Јеревану и у случају нове побједе, наставиће поход ка Мундобаскету у Кини 2019. године.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар