Спремимо се за трговински рат

БиХ мора дефинисати заштитне мјере које ће предузети како би спријечила веће посљедице трговинских спорова као што је ових дана био са енормним повећањем такси за преглед воћа и поврћа приликом увоза у Хрватску, став је Спољнотрговинске коморе БиХ.

Босна и Херцеговина 12.08.2017 | 16:51
Спремимо се за трговински рат
Иако је Хрватска у петак вратила на снагу стари правилник за увоз воћа и поврћа из земаља које нису дио ЕУ, према којем је такса за инспекцијски надзор производа поново 24, а не 527 марака, како је било дефинисано спорним правилником, који је узбуркао страсти у региону, у Спољнотрговинској комори наглашавају да је потребно предузети мјере.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић је нагласио да, и поред повољног расплета ситуације у вези са Хрватском, БиХ мора да повуче нове потезе и да у складу са мјерама које јој стоје на располагању додатно заштити своју производњу.

- Нећу рећи да је неко побиједио у овом спору, већ да смо се вратили у нормалу. Сада ћемо инсистирати да се, као што се састају предсједници комора и разговарају о проблемима, тако састају и министри земаља региона бар једном мјесечно да би причали о свим могућим темама и да не би дошло до искакања са било које стране било да је ријеч о ванцаринским или царинским баријерама - рекао је Бојић.

Посљедње ванцаринске баријере из Хрватске су, каже Бојић, биле иницијална каписла која је уозбиљила министре из региона, навела их да више размишљају и разговарају, уважавају једни друге, али и да слушају глас привреде.

- Ми ћемо ускоро упутити захтјев Савјету министара БиХ за бољу заштиту домаће производње. Затражићемо путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да буде донесена одлука која ће једноставно гласити - ако нека земља донесе мјеру којом ће направити сегрегацију над производима, односно произвођачима или потрошачима у БиХ, аутоматски ће таква мјера бити примјењивана и у БиХ. -

- Онај ко посегне за тим мјерама, увео их је аутоматски сам себи. Не мора значити да ће бити донесена од стране Савјета министара БиХ, али ће је увијек имати у ладици и моћи донијети у року од 24 часа ако се десе неприлике. Не заговарам контрамјере, али желим да се све оно што други желе нама, њима деси - рекао је Бојић и додао да пољопривредници у посљедњем спору са Хрватском немају право да траже одштету, јер је све рађено по прописима и законима. -

Србија је недуго послије подизања намета у Хрватској почела да узвраћа контрамјерама. Привредна комора Србије изразила је у петак задовољство због повлачења спорног правилника у Хрватској, која се нашла под снажним притиском БиХ, Србије, Македоније и Црне Горе.

Директор Сектора за економске односе са иностранством у Привредној комори Србије Ненад Ђурђевић казао је да има потврду да је мјера коју су увеле хрватске власти враћена и да је све исто као и прије.

- Комора прикупља информације од својих чланица како се одвија увоз, а очекујемо да ће све бити брзо нормализовано. Позивамо владе региона да и у осталим областима које су важне за привреду успоставе такву врсту координације и разговора да бисмо избегли овакве мере, које су сигурно мотивисане унутрашњом политичком и економском потребом, али које имају и последице по регионалну сарадњу и трговину, што није добро - додао је Ђурђевић.

Министри земаља региона о усклађивању цјеновника земаља у региону разговараће на састанку који би ускоро требало да буде одржан у Скопљу.

Испорука воћа

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је у петак да је добро што је Хрватска вратила накнаде за инспекцијски надзор са 527 на 27,70 КМ. Он је истакао да би воћари требало да почну испоруку купцима у иностранству.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Купац

12.08.2017 14:53

Бојкотовати све из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

12.08.2017 15:20

Купујмо домаће, а не туђе.

Name

Одавно

12.08.2017 15:28

Како зивимо одавно сми ми у трговинском рату.Наса влада води против нас тај рат.Тако да овај нови нецемо ни осјетити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

12.08.2017 16:10

..само вратити истим мјерама...и то је то..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.08.2017 21:43

Конзум?

Name

хммм

12.08.2017 16:58

Па престаните куповати карловацко озујско.......књаз милос, јана,јелен пиво ......итд из сусједних дрзава јер то није домаце имамо ми нектар витаминку кисељак итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал-ан

12.08.2017 17:49

Са циме да се наоурузамо?Празним новцаницима или?

ОДГОВОРИТЕ