Ко је Болтов насљедник на 200 метара?

Турчин Рамил Гулијев приредио је у четвртак сензацију на Светском првенству освојивши злато на 200 метара, али он није изненађен својим подвигом.  Ко је "бели Болт", сензационални победник на 200 метара?! Турска је у трансу, слави Рамила Гулијева, момка из Азербејџана, који трчи за Турску јер је "тамо осетио већу страст за атлетиком". Тек други белац који је освојио злато на 200 метара.

Остали спортови 11.08.2017 | 22:45
Ко је Болтов насљедник на 200 метара?
Гулијев је надмашио фаворизоване Вејда ван Никерка и Исака Меквалу те наследио Јусеина Болта као нови владар у овој дисциплини после осмогодишње доминације Јамајчанина.

"Ово није шокантно. Показао сам се током такмичења. Истрчао сам најбољу трку у правом тренутку. Тркао сам се против неких од најбољих атлетичара света, па ми није сметало што су они у центру пажње. Можда ће следећи пут сви гледати мене", рекао је 27-годишњи Гулијев. 

Момак родом из Азербејџана је до злата стигао са временом 20,09 секунди, што му чак није ни најбоље време у каријери, али је био бржи од шампиона на 400м Ван Никерка за 0,106, те од Џерима Ричардса са Тринидада и Тобага за 0,107 секунди. 

Гулијев је као 19-годишњак трчак 20,04, док је још представљао Азербејџан, али је изгубио најбоље године у борби са атлетским званичницима због жеље да наступа за Турску.

Да би требало обратити пажњу на њега показао је прошле године сребром на Европском првенству, али је остао у сенци јер су најбољи спринтери континента пропустили такмичење како би се концентрисали на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Трчао је у финалу у Бразилу, а ове сезоне поново најавио добар резултат победом на митингу Дијамантске лиге у Паризу. Да ће се борити за медаљу показао је у полуфиналу у Лондону у среду, али су му пажњу "украли" Ван Никерк јер је једва изборио финале, те Маквала који је трчао сам квалификације, а онда заблистао у полуфиналу.

Све очи биле су упрте у њих двојицу и у четвртак увече, док су домаћини пажњу посвећивали и свом адуту Нетенијелу Мичел-Блејку, док је Гулијев трчао своју трку.

"Знао сам да ћу бити међу првом тројицом, али нисам био сигуран гдетачно. Остварио сам свој сан, следеће су Олимпијске игре. Надам се да је то могуће", закључио је један од јунака Светског првенства у Лондону.



Сва пажња љубитеља атлетике у четвртак увече, у финалу трке на 200 метара на Светском првенству у Лондону, била је усмерена на стазе 3 (Јужноафриканац Вејд ван Никерк) и старту број 5 (Исак Маквала из Боцване).

Усеина Болта и других Јамајчана није било. Дакле, били су створени предуслови да неки други атлетичар, из неке друге земље а да није из карипске лепотице, освоји злато на 200 метара. Надао се Ван Никерк да ће обједнити злата на 200 и 400 метара (већ је освојио на 400 метара) и тако изједначи достигнуће легендарног Американца Мајка Џонсона, који је пре 22 године у Гетеборгу постао први и до сада једини атлетичар који је на истом СП био шампион у обе дужине.

Између Ван Никерка и Маквале, који се некако изборио да трчи финале, стајао је истетовирани момак, по имену Рамил Гулијев. На њему дрес Турске, мада по презимену је јасно да он није "оригинал" Турчин. И није.

Он је рођен у Азербејџану пре 27 година, али је изабрао да трчи за Турску, иако је у својој родној земљи могао пристојно да живи од атлетике. "Осетио сам већу страст за атлетиком у Турској", образложио је својевремено свој избор.

Истина је да је од националне асоцијације Азербејџана својевремено тражио велику суму новца, али му нису изашли у сусрет. Истрпео је суспензију, да би истрајао у томе да се такмичи за Турску и ево га!

Означен је био старт трке на 200 метара. И даље очи на Ван Никерку и на Маквали. Али, истетовирани се не предаје. И шок! Сензација!

Рамил Гулијев нови је првак света на 200 метара, са временом 20.09 секунди! А дошао је у Лондон са тек 11. најбољим резултатом ове године у свету.

Светски рекорд и даље држи, наравно, Болт 19.19 секунди (поставио га је у Берлину у 2009. године), а да је трчао у четвртак увече у Лондону и да је поновио резултат са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, оставио би све за више од секунду (тада је трчао 19.78).

Ипак, трка у којој је готово изједначио свој овосезонски најбољи резултат (20.08), донела му је злато, са две стотинке предности над Ван Никерком и трећепласираним Џеримом Ричардсом са Тринидада и Тобага.

Гулијев је прво гледао у неверици према семафору, па је покрио лице длановима, а када се мало пробрао, узео је и заставу Азербејџана и Турске и са њима поносно позирао. Како и не би - после четири узастопна светска првенства и доминације Усеина Болта, неко други је сада власник трона у овој дисциплини.

Он је ТЕК ДРУГИ БЕЛАЦ са златом на 200 метара. Пре њега то је успело само Грку Константиносу Кентерису 2001. у Едмонтону.

Иначе, овај натурализовани Турчин је скеренуо пажњу јавности на себе на митингу у Загребу прошле године, када је истрчао сјајних 19.88, што му је лични рекорд.

"Свих ових година веровао сам у себе, веровам сам да могу. Освојио сам медаљу на Олимпијским играма, ево сад сам светски првак. Жао ми је што се Болт није такмичио, да се измерим и са њим. Он је краљ, али завршио је каријеру и сада долазе неки други атлетичари", изјавио је Гулијев.

Велики фаворит Ван Никерк је морао да се задовољи сребром, мада се по његовом изразу лица могло схватити да је потучен. А шта тек рећи за миљеника публике Маквалу? У Боцвани се припремао државни празник у случају његовог тријумфа, али... дошао је на циљ тек као шести.



Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар