Дарија Клишина: Звали су ме издајником!

Лепа руска атлетичарка Дарија Клишина скоком у квалификацијама Светског првенства у Лондону најавила борбу за медаљу. О данима уочи и током Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, каже. . .

Остали спортови 11.08.2017 | 14:30
Дарија Клишина: Звали су ме издајником!
Пре годину дана прошла је пакао.

Дарија Клишина, једна од 19 атлетичара и атлетичарки из Русије који се такмиче на Светском првенству у Лондону као "неутрални", на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру је подбацила.

Лепа, 26-годишња Рускиња није успела да ментално превазиђе све оно што се дешавало уочи Олимпијских игара, када је заједно са осталим атлетичарима из Русије била подвргнута опсежним истрагама у вези са коришћењем допинга, што је, према тврдњама међународних организација, било у организацији руске државе.

Познато је да је Међународна атлетска федерација направила "сечу" Руса пред Олимпијске игре, а једина Рускиња којој је било дозвољено такмичење у Рио де Жанеиру, била је управо Клишина, јер је живела у САД.

Али, коначна одлука да ће се такмичити донета је тек неколико дана пре њеног изласка на борилиште.

"Сада је све у реду, али тада... ух, било је тешко. Пре годину дана била сам у потпуно другачијој ситуацији него сада на Светском првенству. Мој олимпијски сан претворио се у кошмар. Била сам мирна, сталожена, пуна самопоуздања и у доброј форми пред Олимпијске игре. А онда буууум. Зашто?", присетила се Клишина у интервјуу за ББЦ.

Наставила је:

"Прво су ми дозволили да се такмичим, па преиначили одлуку. Жалили смо се. Пред квалификације, позвали су мог тренера у 4 ујутру да би саопштили одлуку. Дотрчао је до моје собе и рекао ми да смо победили. Било је већ 5 сати ујутру и нисам могла да заспим. Тресла сам се, као да сам имала куглу у стомаку. Све емоције које сам имала потрошила сам тог јутра... Био је то велики стрес. Нисам могла добро да тренирам, да се фокурисам на такмичемње".

Али, то није било све по њу...

"Уследила је нова доза стреса. После одлуке, до мене је дошла информација да се нећу такмичити под заставом Русије, већ под заставом Међународног олимпијског комитета, као неутрални такмичар. Почели су да ми прете и да ме критикују. Из моје земље. Називали су ме 'издајником', претили су ми... Трудила сам се да ништа не коментаришем испод фотографија на мом Инстаграм профилу, али то је било немогуће игнорисати. Пријатељи су ми слали мејлове и поруке шта се све о мени пише и како они покушавају да ме бране".

И такмичење у Рију за њу је био кошмар.

"Била сам, чини ми се, сат и по времена у микс-зони после квалификација, сви новинари су ме дозивали, тражили од мене изјаву, коментар на забрану Русима да се такмиче. Осетила сам се потпуно усамљено на Играма и то је ствар чинило још гором. Нисам могла да се концетришем на такмичење и то је, можда, један од разлога што нисам урадила оно чему сам се надала (била је девета на Олимпијским играма)".

Очигледно је да је превазишла све те ствари, јер је у квалификацијама за финале на СП у Лондону, скочила најдуже.

Чекамо петак увече и обрачун Клишине, олимпијске шампионке Тијанте Бартолета и наше Иване Шпановић!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар