Румун препливава ЧИТАВ ТОК Дунава! Стигао до Београда!

Румун Аврам Јанку, који покушава да постане први човек који ће препливати читав ток Дунава без заштитне опреме и пераја, стигао је у Београд.  Храбри Румун осваја Дунав са јаком поруком. . .  Румун Аврам Јанку допливао до Београда, у свом херојском подухвату од извора Дунава у Немачкој, до ушћа у Црно море. "Благословени смо овом дивном реком, чувајмо је", рекао Јанку кад је осетио београдско тло. Инспирација - Жил Верн.

Остали спортови 10.08.2017 | 20:30
Румун препливава ЧИТАВ ТОК Дунава! Стигао до Београда!
Спортиста аматер, библиотекар по занимању, први Румун који је препливао Ла Манш, кренуо је из Шварцвалда 20. јуна и преко Немачке, Словачке и Мађарске стигао у главни град Србије просечно пливајући око 40 километара дневно.

"Одлучио сам се на овај подухват када сам поново читао књигу Жила Верна "Дунавски разбојници" и пожелео сам да се лично уверим у све лепоте и авантуре које носи ова дивна река. Такође, пошто се напуњава десет година откако је Румунија ушла у Европску унију, а Дунав пролази кроз десет држава и четири престонице, хтео сам да пошаљем поруку заједништва јер ова диван река спаја људе и државе, али и да апелујем да је сачувамо нашим наследницима. И не само то, него и да читамо књиге", рекао је Јанку.

Он је додао да су му три ћерке највећа подршка и открио да се за авантуру припрема од децембра.

"Бавим се спортом аматерски, трчим, планинарима, а припреме за ово почелу су у мом граду Петрошану, на базену, па на локалном језеру и рекама. Било је мало проблема на почетку јер је вода у Немачкој и Аустрији хладна, има доста и брана, па није баш лако. Међутим, сад је много лакше, поготово овде код Ушћа јер је Сава бас топла. Мало ми проблеме прави ветар, али верујем да ће све бити у реду", испричао је Јанку, који би за десетак дана требало да успешно оконча свој подухват.

Жил Верн је пре више од 100 година написао сјајну књигу "Дунавски капетан". Век касније, 41-годишњи библиотекар из Румуније, Аврам Јанку, инспирисан тим делом, одлучио је да уради нешто за себе, породицу, све нас. Да преплива Дунав и то на начин који нико до сада није урадио.

Аврам је 20. јуна кренуо у свој поход са извора велике европске реке. Из немачког Шварцвалда. После 50 дана пливања, свакодневне борбе са разноразним проблемима и опасностима, Аврам је данас дошао до четврте европске метрополе на свом путу ка родној Румунији.

"Уморан сам, али ми је драго што сам овде. Први пут сам у Београду, много је лепши од Беча, бар оно што сам видео из воде", рекао је насмејани Аврам након што је изашао из Дунава на Дорћолу.

Његов циљ је да проба да уђе у Гинисову књигу рекорда као први човек који је препливао Дунав, односно 2.800 километара, без пливачке опреме. Аврам на себи има само купаће гаће и пливачку капицу. Пре њега, ово су урадиле још само две особе - жена и мушкарац, али са пливачким оделима и перајима.

"Ја сам библиотекар, па ето имам времена за читање", наставио је кроз осмех: "Тако сам прочитао и Верновог 'Дунавског капетана' и дошао сам на идеју да, на неки начин, оживим ту књигу и покажем колико је важно очувати природу, ову јединствену, дивну реку, како би и наша деца могла у њој да се купају и пливају. Али да укажем на то колико је важно читати".

Аврама дуж целог пута прати мала екипа, коју чине двојица у кајаку и још троје њих који пружају логистичку подршку са копна. Уз њих је ту и сниматељ, јер је идеја да се од његовог подухвата направи документрарни филм (требало би да буде завршен половином наредне године).

"Пре 10 година, Румунија је постала чланица Европске уније. Хтео сам да и на симболичан начин повежем ових 10 земаља кроз које пролази Дунав, реке која нас повезује све нас који смо благословени што га имамо. Зато, чувајмо ову реку, ово наше богатство!", порука је Аврама Јанкуа.

Он је први Румун који је препливао Ла Манш, а за овај подвиг припремао се од децембра.

"Бавим се спортом аматерски, трчим, планинарим, а припреме за ово почеле су у мом граду Петрошану, на базену, па на локалном језеру и рекама", каже он.

Током овог подухвата имао је много проблема. Најпре, хладноћа реке у Немачкој и у Аустрији, а уз то је у неким деловима и веома пллтак. Имао је неколико пута проблем са хипотермијом, потом га је пржило сунце, имао је разне убоде инсеката, а на све то још се пар пута суочио и са бродовима који су му "препречили" пут, са таласима и ветром, у појединим местима са правом олујом...

Све је издржао.

Аврам је велики борац", рекли су нам из његовог тима. Кад спава, кад једе, колико се одмара, све нас је то занимало, као, верујемо и сваког ко би чекао долазак овог, заиста, храброг човека, оца три девојчице.

"У почетку је пливао 20-ак километара дневно, јер су такви били временски услови. Потом је то подузао, како је долазио у повољније, доплије воде. Просечно је пливао 30-35 километара дневно, понекад и више од 40, а рекорд му је у једном дану - 53 километара", рекао нам је члан тима Аврама Јанкуа.

Спавао је, понекад, само неколико сати и настављао би подухват, а дешавало се и да једе док је у води. Приближио би се кајаку и узео неколико залогаја хране коју су му додавали помагачи.

"Свануло" му је кад се дочепао топлије воде, а одушевљено је причао о Сави (правио је круг око Ратног острва, па је запливао и Савом).

"Јаоо, што је лепо, топло", насмејао нас је симпатични Јанку, који је разговор са новинарима завршио поруком: "Боже, благослови Србију и Румунију!".

Свака част, мајсторе!

Дочек код СЦ "МИлан Гале Мушкатировић" приредили су му и људи из румунске амбасаде, градског секретаријата за спорт и Туристичке организације Београда.

"Поносни смо на вас и желим вам пуно снаге и успеха до краја, све до Црног мора", рекла је помоћница отправника послова МИхаела Осорио.

У име града Беогарда добродошлицу румунском пливачу пожелео је секретар за спорт Зоран Јовановић.

"Честитамо Авраму на надљудском напору да афирмише Дунав као реку, која повезује толике земље, оно најбоље из Европе што желимо да постанемо. Ту смо да подржимо такав напор и да му кажемо да спортски Београд навија за њега, да издржи, пребродио је најтежи део пута и желимо му сву срећу. Ово је доказ како спорт нема границе и шта људски ум може да учини са својим убеђењима тренингом и спремом", рекао је Јовановић.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић истакао је да је овакав догађај још једна прилика да се промовише Дунав у Београду.

"Срећни смо сто је наш драги пријатељ из Румуније овде. Биће нам драги гост. Румунија и ми смо најближи суседи, гости нам углавном долазе путем, у протекле две године имамо удвостручен, ако не сад и утрострочен број туриста из Румуније, а те везе нису значајне само због економског ефекта, него и збохг међусобног упознавања и повезивања људи", поручио је Поповић.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар