"Саботиран сам, ово не би урадили Фараху и Болту!"

Атлетичар из Боцване Исак Маквала сматра да је саботиран забраном да наступи на Светском првенству у Лондону.

Остали спортови 09.08.2017 | 19:45
"Саботиран сам, ово не би урадили Фараху и Болту!"
Огранизатори СП су спречили Маквалу да да наступи у финалу трке на 400 метара како би покушали да сузбију епидемију стомачног вируса који је заразио 30 атлетичара у Лондону.

"Има нешто сумњиво што не желе да нам кажу. Није проблем био што сам болестан него нешто више од тога. Како могу само да те погледају и кажу да си болестан? Да су ме тестирали не би био проблем, али су они само претпоставили. Ово се никад не би десило Моу Фараху или Јусеину Болту, али ИААФ жели неку буде лице атлетике", рекао је разочарани Боцванац.

Златну медаљу на 400м освојио је Јужноафриканац Вајд ван Никерк, једна од највећих звезда прошлогодишњих Олимпијских игара кога јавност описује као "новог Болта".

Маквала је у јулу био други на митингу Дијамантске лиге управо иза Ван Никерка, па је сматран једним од главних кандидата који можда могу да га изненаде у Лондону.

"Када сам га видео у уторак како пролази кроз циљ помислио сам да је то био мој тренутак. Трчао је нормално, ја сам био у форми за боље време. Британци никад не би ово урадили Фараху или Вејну Рунију. Ми у Боцвани морамо да платимо да бисмо тренирали, није као у Британији. Осећам да сам протраћио време и новац", додао је Маквала.

Ван Никерк је постао првак света у времену 43,98 секунди, док је Маквала у Монаку трчао 43,73.

"Волео бих да добије поштену шансу. Уверен сам да би добро трчао. Жао ми је што му се ово догодило. Волео бих да могу да му дам моју медаљу", рекао је после победе Ван Никерк.

ИААФ је саопштио да је Маквалино одсуство "тужан случај", али да је медицински тим испитао атлетичара, а лекар је потврдио да је повраћао током 18 часова, због чега је смештен у карантин на 48 сати, због кога је пропустио финале.

Званичници из Боцване тврде да нису добили званично објашњење зашто Маквали није дозвољен наступ и зашто је задржан у карантину, већ да су то сазнали путем медија.

"Није било медицинских тестова уопште, то је била само генерализована претпоставка због епидемије, а он је имао само један од симптома. Био је спреман, добро се осећао, могао је да трчи, али га је ИААФ спречио", рекао је члан медицинског тима Боцване Симон Обрајен.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар