Дајанини контроверзни снимци

Крај августа 1997. године обележила је највећа трагедија британског племства последњих деценија, смрт планетарно популарне принцезе Дајане.

Занимљивости 26.07.2017 | 09:29
Дајанини контроверзни снимци
Нови и широј јавности непознати материјали појављују се и два деценије после њене смрти, а ускоро ће на малим екранима бити приказни снимци покојне принцезе са њеним инструктором јавног говора, преноси британски Гардијан.

Снимци су настали раних деведесетих, када се Дајана обратила Питеру Сетелену за помоћ у јавним наступима. Он јој је давао инструкције у приватној резиденцији у Кенсингтону.

Снимци су завршили у Скотланд Јарду, пошто је њен батлер Пол Барел у јавност изнео неке веома интимне моменте живота краљевског двора.

Садржај снимака је био толико осетљив да тужилаштво није хтело да их користи у суђењу Барелу, док су неки делови за баснословну своту новца продати америчкој ТВ кући НБЦ.

Њихово приказивање је изазвало толико контроверзи да је један парламентарац молио британске медије да их не објављују, барем не за живота Дајаниних синова.

Права је откупио Би-Би-Си 2007. године, за тридесетак хиљада фунти. Снимци су били кључни делови планираног документарца који на крају никада није објављен, иако су трошкови премашили 100.000 фунти.

"Отишла сам код врховне даме и расплакала се. Питала сам је шта да урадим, а она ми је рекла: 'Не знам. Нема наде за Чарлса'", прича Дајана на снимку док описује како је тражила помоћ од краљице пошто је сазнала да је Чарлс наставио везу са Камилом Паркер Боулс.

Према писању Телеграфа, Дајна је открила да се само 13 пута видела са принцом Чарлсом пре брака.

"Понекад би ме звао сваки дан недељу дана, а онда три недеље не би ни реч проговорио са мном. Јако чудно понашање. Али кад би ме назвао, била сам невероватно узбуђена", причала је принцеза.

Када је њихов сексуални живот у питању, Дајана на снимку признаје да су она и Чарлс имали љубавне односе једном у три недеље.

"То нам је, с временом, постала норма, један пут сваке три недеље", рекла је Дајана.

Брак са Чарлсом био је проблематичан дуже време. Једном приликом била је толико исфрустрирана да је рекла:

"Да могу да пишем сценаријо свог живота, мој супруг би отишао са својом љубавницом и никад се не би вратио".

Како се сада чини, постоји двадесет трака на којима је снимљен прилично компромитујући материјал, због чега се и Бакингемска палата залагала да оне никада не угледају светлост дана. Ти снимци су, иначе, тек неки од ретких сачуваних снимака популарне принцезе.

Други документарац приказује однос принцезе према синовима Вилијему и Харију.

"Двадесет година касније Хари и ја мислимо да је време за отворен разговор о нашој мајци. Надамо се да ће филм приказати једну другачију слику, онако како су је њени најближи видели", рекао је Вилијем у најави филма.

"Гледаоцима ће на први поглед бити јасно да је филм заправо писмо двојице малих дечака мајци коју су изгубили", пише Дејли Мејл и напомиње да се у филму види и колико, сада одрасли, принчеви криве свог оца за све што се догодило. Филм је настао као топао породични портрет, али у њему није било места за несуђеног британског краља.

"Никад се не говори о њему, осим у контексту Дајанине туге у браку и његовог коначног распада. Као да га дечаци кажњавају зато што није напустио Камилу, зато што није волео Дајану и зато што је играо улогу у њеној смрти", каже новинарка Сара Вајн.

Истина, наравно, није била црно-бела и Дајана је имала својих проблема у животу. Пратиле су је гласине о постојању љубавника, а признала је самоповређивање, депресију и булимију. Брак је био дисфункционалан практично од самог почетка и било је јасно да Дајана и Чарлес не могу заједно.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар