Укидају јубиларне награде

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас у другом читању приједлог закона о измјени и допуни закона о раду у институцијама БиХ којим се предвиђа укидање права на исплату јубиларне награде за изабране и именоване званичнике у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 19.07.2017 | 08:27
Укидају јубиларне награде
У објашњењу Представничког дома као предлагача закона наводи се да право изабраних и именованих званичника на овакву врсту новчане награде представља потпуну неосјетљивост на тешку друштвену и економску ситуацију у БиХ, те да се управо ради уважавања социјалне реалности и предлаже оваква измјена постојећег законодавства.

Делегати ће у другом читању разматрати и приједлог закона о допуни закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се уређују плате и накнаде запослених, именованих и изабраних лица у институцијама БиХ, које се финансирају из буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ, осим плата и накнада судија, тужилаца и одређених категорија стручног особља у правосудним институцијама које се уређују посебним законом.

У другом читању биће разматран и приједлог закона о измјенама и допунама закона о међународном и међуентитетском путном превозу, а кључне измјене односе се на рјешење које се тиче нелегалног превоза путника у међународном транспорту, на начин да се омогућава да инспекцијски надзор спроводе надлежна инспекцијска тијела ентитета и Брчко дистрикта заједно са инспекторима Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Пред делегатима ће се у другом читању наћи и приједлог закона о измјени и допунама Закона о заштити и добробити животиња, којим се предвиђа до 2028. године одгађање примјена законске одредбе о забрани узгоја животиња ради добијања крзна која треба да ступи на снагу 2018. године.

Понуђеним приједлогом у закон се додаје забрана стављања на тржиште, увоз или извоз крзна паса и мачака или производа који садрже ово крзно, чиме се у законодавству БиХ примјењују уредбе ЕУ.

У првом читању ће бити разматран приједлог закона и парламентарном надзору којим се предвиђају побољшања управљања датим овлаштењима, јавним финансијама, те превентивне заштите од незаконитог дјеловања, злоупотребе положаја и овлаштења, материјалних и финансијских ресурса, прикупљања информација и чињеница о догађајима који се односе на рад институција и органа управе БиХ.

Пред делегатима ће се наћи и информације о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину и стању јавне задужености БиХ на дан 31. децембра 2016. године.

На дневном реду сједнице су и давање сагласности за ратификацију Уговора о финансирању пројекта "Болнице у Републици Српској - Б" између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, те Споразума о статусу и функционисању међународне комисије за нестала лица.

Почетак сједнице Дома народа заказан је за 12.00 часова.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Луу

19.07.2017 06:42

Сигурно це све бити блокирано због преноса надлезности на БиХ. Неце дрзава РСу одредјивати које зивотиње они смију драти. :-)

ОДГОВОРИТЕ