Приходи фирми већи од државних

Приходи највећих компанија у БиХ износе око 26,4 милијарде КМ, што је више од 43 одсто укупних прихода које је остварила целокупна привреда државе.

Босна и Херцеговина 16.07.2017 | 19:30
Приходи фирми већи од државних
Показало је ово истраживање које су провеле Пословне новине у оквиру пројекта „100 највећих у привреди БиХ“, којим је обухваћено 31.554 компанија.

Укупни приходи које је остварила целокупна БиХ привреда у прошлој години досегли су скоро 70 милијарди КМ, од чега су 26,4 милијарде оствариле водеће фирме.

Све ово говори да неколико водећих компанија годишње оствари приход као више од 30.000 осталих малих, средњих и великих предузећа.

Најуспешније фирме су из области телекомуникација, енергетике и рударства, а свој потенцијал полако искориштава и ИТ сектор, те пољопривреда.

Економиста Марко Ђоко сматра да не чуди што је неколико фирми носилац развоја државе, јер земља са око три милиона становника не може ни имати велики број великих компанија.

''Дефинитивно најбоље послују телекоми и електоропривреде. Мислим да чак у десет најбољих у БиХ нема ниједна компанија која производи било какву робу, већином је то трговина и услуге'', објашњава Ђого.

Чињеница да је неколицина предузећа носилац привреде показује да у БиХ послују врло успешна предузећа, међутим, представља и на још један од економских апсурда, кажу стручњаци.

''То што мало фирми остварује приходе исто колик остатак свих других, за економију попут наше представља велики проблем. Ако се деси да једна од тих носећих фирми дође у проблем, то ће се значајно одразити на економију целе земље'', истиче економиста Предраг Дудуковић, додајући да треба више радити на јачању малих предузећа.

Пример како пропаст носеће фирме може утицати на целу државу јесте проблем који се десио у Хрватској са фирмом Агрокор. Када фирма која је остваривала 15 одсто укупних прихода државе има проблем, у проблему је и економија државе.

''Када је нослилац развоја мали број предузећа, онда немамо диспензију ризика. Ризик од пропадања таквих фирми не може се амортизовати са овим осталим фирмама које раде'', каже Дудуковић, те додаје да је проблем што микро предузећа немају снаге да прерасту бар у мала или средња предузећа, што опет представља велики проблем за економију земље.

Осим што остварују велике приходе и доприносе развоју економије земље, водеће компаније запошљавају и стотине хиљада људи, што опет, сматрају стручњаци, представља врсту ризика.

Прошле године су ове фирме запошљавале 126.181 радника што је око 26% од укупног броја запослених који је износио 488.099 колико су показали званични годишњи извештаји привредних друштава.

''То никако није добро. Питање је колико су те фирме стабилне, јер се може десити проблем у некој од компанија, због кога десетине хиљада људи преко ноћи може остати без посла'', закључио је Дудуковић.

Водеће компаније извезле 64,4 одсто

Како је показало истраживање Пословних новина, када је у питању извоз, водеће компаније извезле су 64,4% од укупног извоза БиХ у 2016. години. То их сврстава међу главне носиоце развоја наше земље чији је укупни извоз износио скоро 5,8 милијарди КМ, док је целокупни прошлогодишњи извоз привреде БиХ износио око 9 милијарди КМ.

ИТ сектор има потенцијал

Информатика као занимање будућности и у БиХ има добар потенцијал. Међутим, недостатак стручног кадра и то што смо држава са малим бројем становника, спрачавају ИТ сектор да буде на врху.

''ИТ сектором се може бавити јако мали број људи. Можемо говорити о његовом потенцијалу, али тешко да може бити носилац развоја. У овакавим компанијама се запошљава максимално неколико људи и то само високообразованих, што не би донело велике приходе, нити решило проблем незапослености'', сматра Марко Ђого.

Додаје да ИТ сектор јесте занимлање будућности, али да је нереално очекивати да ће решити финансијске проблеме у БиХ.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

#

16.07.2017 17:58

Јесу паметни ови економисти, то нико не кужи осим њих. Срећа да постоје да нам то све објасне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

17.07.2017 05:00

Јоб ову насу ..дрзаву,ниста с ницим.

ОДГОВОРИТЕ