Дејан Радоњић - пут од неповјерења до шампионског система!

Четири године и три месеца, колико је црногорски стратег провео на клупи црвено-белих, остаће урезане у историјским књигама клуба са Малог Калемегдана.  Радоњићева ера: Девет трофеја за четири године! Пре четири године почела је једна од најтрофејнијих ера у историји КК Црвена звезда, ера Дејана Радоњића.

Кошарка 16.07.2017 | 23:45
Дејан Радоњић - пут од неповјерења до шампионског система!
Поверење је знатно лакше изгубити него заслужити. Тако је у свим сферама живота, а посебно у спорту, где се старе заслуге брзо забораве и на испиту и процени су увек само тренутно стање и резултати. Поверење код навијача Црвене звезде је тешко стећи јер су захтеви увек на горњој граници успеха – признају се и увек траже само победе и тофеји.Дејан Радоњић је то најбоље осетио на својој кожи. Више од годину дана шетао је на ивици између звиждука и аплауза, а онда су они постајали све јачи, да би на крају прерасли у заслужене овације. Црвена звезда се јуче опростила од најуспешнијег тренера у својој историји, човека који је у последње три сезоне освојио девет трофеја и оно што је најважније за присталице српског шампиона - успоставио доминацију која се толико дуго чекала на Малом Калемегдану.

Ипак, Црвена звезда и Дејан Радоњић нису могли даље. И то баш након сезоне која је по општем мишљењу била најквалитетнија од када је црногорски стратег на клупи шампиона Јадрана. Али, дешавања мимо паркета очигледно су створила превелику кнедлу у грлу, па наставак сарадње између две стране више није био могућ.

Четири године и три месеца, колико је Радоњић провео на клупи црвено-белих, остаће урезане у историјским књигама клуба са Малог Калемегдана. Некадашњи тренер Будућности се ухватио „врућег кромпира“ у априлу 2013. године након смене Владе Вукоичића и остао без трофеја у Јадранској лиги и националном првенству. Наредне сезоне у клупске витрине стигао је Куп Радовоја Кораћа, играло се полуфинале Еврокупа, али је уследио колапс на Фајнал фору АБА лиге, а потом и пораз у финалу домаћег првинства.Радоњићу је тада увелико замерано због начина на који је доноси одређене одлуке у кључним тренуцима утакмца, међутим, он од њих није одустајао. Негативне емоције с краја те сезоне значајно је умирио епилог око учешћа у Евролиги наредне сезоне. Чини се да се већ тада све у потпуности променило на психолошком плану и растеретило све у клубу, па и самог Радоњића. Звезда је од сезоне 2014/2015 кренула да осваја готово све могуће трофеје и стиче шампионски менталитет, а Радоњић да уводи своју кошаркашку филозофију, која је прошле сезоне доживела поптуну афирмацију и пресликала се на игру шампионског тима.

Радоњић и сада већ бивша генерација кошаркаша Црвене звезде су расли и одрасли заједно, сазревши за још више домете и нове подухвате, али они нажалост по навијаче црвено-белих неће бити остварени на овом истом месту. Велики број најважнијих играча тима већ је обезбедио уносне уговоре у стабилним и финансијски издашним европским клубовима, а нема сумње да ће то у блиској будућности остварити и одлични стратег.

Навијачима Црвене звезде су сви ти одласци тешко пали, а отворену рану донекле је зацелио останак новопеченог капитена Бранка Лазића. Још колико у јануару месецу на трибинама дворане Александар Николић маштало се чак и о Фајнал фору у Истанбулу, али и неком моћном тиму који ће наредне сезоне напасти пласман на Ф4 у Београду, а само неколико месеци касније догодио се растанак шампионске генерације и њеног главног ментора. Радоњић ни тада, када су пред српским шампионом падали европски гиганти Реал Мадрид, ЦСКА, Панатинаикос, Фенербахче, Барселона, Макаби и други, није дозвољавао да се еуфорија увуче унутар зидова клупске свлачионице, па тако ни останак без пласмана у ТОП 8 није изазвао погубне последице по тим. Једноставно, Црвена звезда је била јача од конкуренције, па је чак и без Стефана Јовића без већих проблема стигла до свих трофеја.

„Ја сам апсолутно био чврсто на земљи, иако смо правили велике ствари. То се чини ми се јасно види, а то су могли да виде и осете чак и они који ме слабије познају. Ми смо играли у том периоду изузетно, ишло смо постепено. Ја сам, за разлику од других, био јако свестан тежине онога што нас чека, противника који су ту, шта евентуално може да се деси у том распореду који смо имали ми и остали. Борили смо се максимално до самог краја, дали смо све од себе, па чак у тим тренуцима, када смо били ослабљени и када је било реално да губимо, ми смо то успевали да добијемо и дођемо до 16 победа. Пре сезоне је било приче да ће их бити три-четири…“, рекао је у недавном интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт Дејан Радоњић.

Захваљујући свему оствареном у протекле три сезоне Радоњић је стекао озбиљан реноме на Старом континенту, а игра коју је бележио са црвено-белима постала је нешто што би многи европски великани радо видели на својим тимовима. Игра у одбрани коју је протеклих сезона, а посебно прошле, демонстрирала Црвена звезда, многи су са апсолутним правом окарактерисали као најбољу на Старом континенту, а управо је она уз огромну мотивацију и потрошену енергију правила превагу у односу на значајно квалитетније тимове у Евролиги. Поред гранитне дефанзиве, Радоњићев заштитни знак постало је и стварање вансеријских вискоких игрча, што се најбоље види на примерима Бобана Марјановића, Мајка Цирбеса и Огњена Кузмића. Ипак, за све оно што је учињено у прошлој созони било је одговорно велико заједништво и огромно поверење унутар свлачионице, а када један тренер успе у томе врата успеха су му широм отворена. Све су то велики квалитети Дејана Радоњића.

Иако је Влада Вукоичић освојио Куп Радивоја Кораћа, на старту Суперлиге Србије, у априлу 2013. Србина на клупи црвено-белих мења Црногорац из Будућности.

Радоњић у Звезди постепено гради систем који се базирао на најталентованијим играчима из јуниорског погона и квалитетним појачањима из иностранства, углавном из САД.

Након две године стрпљивог напретка Звезда 2015. коначно стиже до прве титуле у Србији, исте године и у региону када и почиње њена апсолутна доминација.

У међувремену Радоњић доноси црвено-белима по три узастопне титуле у Србији и АБА, те два Купа Кораћа. Осим тога, Звезда игра све запаженију улогу у Евролиги.

У сезони 2013/2014 се упознаје са елитним такмичењем после скоро 20 година изостанка са скором 4-6, између осталих два пута је побеђена Басконија.

Већ следеће Звезда прелази у позитиван скор у првој фази, са 6-4 у групи са Галатасарајем, Валенсијом, Олимпијакосом, Басконијом и Нептунасом пролази у Топ 16 фазу, коју завршава са 4-10.

А онда је уследила сезона 2015/2016. Иако је отишла кичма екипе, а нови тим био базиран углавном домаћим играчима се "провлачи" кроз прву рунду са 5-5, да би у Топ 16 остварио 7-7 и стиже до плеј-офа, где је ЦСКА био превише јак.

Опет је Звезда током лета направила нову реконструкцију екипе, пред нову еру Евролиге са новим системом такмичења. Нико није давао црвено-белима озбиљне шансе у лигашком систему, али Радоњићев тим бележи 16 победа на 30 утакмица.

Нажалост, црвено-бели не успевају да се пласирају у плеј-оф. После четири плодне године Радоњић је напистио Мали Калемегдан. Пре њега су отишли и носиоци игре Митровић, Џенкинс, Јовић, Симоновић, Гудурић, па се навијачи питају како ће изгледати нова екипа.

Видећемо на јесен.

Рекорд у АБА лиги

* Звезда је обарала рекорде у АБА лиги по броју узастопних победа, управо је ове године остварен скор од 25-0, што је нови рекорд.

* Претходно је Звезда 2015. године остварила скор од 16-0 и тако оборила рекорд Партизана.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар