Пречи нокти него памет

У посљедње вријеме интернет су преплавили огласи с услугама надоградње ноктију који су и до 50 одсто скупљи од инструкција из математике, информатике, страног језика или часова клавира.

Република Српска 16.07.2017 | 12:15
Пречи нокти него памет
Социолози широм БиХ су згрожени овом чињеницом и тврде да је то само један у низу показатеља суноврата друштва.

Славо Кукић, професор социологије на Свеучилишту у Мостару, истиче да је то прави показатељ колико се у овом друштву не цијени интелектуални рад.

"Кад би се гледало колико БиХ у компарацији са другим земљама улаже у науку, онда би се дошло до истог резултата до којег се дошло том врстом компарације.

Нажалост, то је само један од показатеља како овом друштву не треба памет", каже Кукић.

Душко Трнинић, социолог из Бањалуке, наглашава да живимо у друштву у којем није пожељно бити образован и паметан јер су на цијени добра зарада, лагодан живот и успјех без труда.

"Подједнаку одговорност за то сносе сви: од породице, као основног стуба васпитања, преко медија, па све до образовног система. Друштво је капитулирало пред простаклуком и вулгарностима. Младима су узори старлете и криминалци, а не образовани људи", упозорава Трнинић.

Рајко Куљић, професор социологије на Универзитету у Источном Сарајеву, истиче да се у постсоцијалистичким друштвима све заснива на интересу и да је интерес идентитет свега.

"У таквим друштвима људима који су вођени такозваним социјалним комплексом најважније је да имају добар аутомобил, стан и сјајну зараду", сматра Куљић.

Према његовим ријечима, највећи друштвени проблем је проблем образовања. И професори математике, информатике, страног језика, клавира, чије су инструкције јефтиније од услуга за уљепшавање, сматрају да је ова појава поражавајућа за друштво те многи од њих одлучују чак и да напусте професију јер, како кажу, не желе да трпе понижења и деградацију струке.

Небојша Љубичић, професор математике из Добоја, каже да би дјеца данас радије била познати пјевачи него научници јер су свјесни да је за то потребно много мање труда и размишљања.

"Напустио сам просвјету, а и многобројне колеге је напуштају како би радили нешто друго јер не желимо и не можемо да се носимо са притисцима и незахвалношћу које доживљавамо свакодневно јер су образовање и наука најмање на цијени", признаје Љубичић.

Слободан Мићић, професор информатике из Брчког, сматра да је ова чињеница поражавајућа за друштво, те да то само значи како је нашим људима надоградња ноктију приоритетнија од образовања и знања, што је јако лоше по ово друштво, а поготово за будуће генерације.

"Ја годинама надограђујем нокте и не видим ништа лоше у томе. Мушкарци то цијене и виде, за разлику од неких мојих познаница које су професори, али их нико не примјећује јер се не уљепшавају", истиче Бањалучанка Сања З.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БОБА

16.07.2017 10:40

ТО РАДЕ ОНИ КОИ СУ СЕ ДОЧЕПАЛИ АСВАЛТА КАКО БИ ПРИВУКЛИ ПАЖЊУ АКО НЕ ПОКАЖУ ГРУДИ ГУЗИЦУ И НОКТЕ НИСУ ВИШЕ СЕЉАЧИЋИ А ПАМЕТ НА ПОСЛЕДЊЕМ МЈЕСТУ ТО СУ ЛОВАТОРИ КОЈИ СЕ БАВЕ СВИМ И СВАЧИМ САМО КО СЕ НАЂЕ ПРОЗВАН ОН БРАНИ ТАКВЕ СВЕ ЈЕ ЛОВА АЛИ КАКО СТЕЧЕНА ДРУГО ПИТАЊЕ.ПСИХОЛОЗИ ТО ЛАКО ПРЕПОЗНАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др: ре БОБА

16.07.2017 21:40

Свакако да има тога. Медзутим ми имамо и оцигледних примера да наси властодрсци имају веце бахатости и простаклуке од необразованих људи. Сто се тице самог образовања то је дно дна, од самог еxсклузивитета елите до приватних диплома са једне и са друге теском муком,трудом, одрицањем стецене дипломе које у конацници заврсе нигдје. Срамно је да никада нико није покренуо питање диплома, привилегија, имовине у правом смислу одговорности и процесуирања. Слуцајно сам имао сусрет са цовеком кои магистрира у једном од приватних факултета гдје битан само кес, казе ми да ради у банци цисто из зезанције питам дали је тај факултет као имагинарни број, цовек ми казе а ста ти је то имагинарни. Цутим само цутим

Name

Бојан Нишевић

17.07.2017 06:59

Па памет не може да се надогради.

ОДГОВОРИТЕ