Анализа: Срби и Фенер - има нека тајна веза...!

Прелазак Марка Гудурића у редове Канаринаца је само наставак традиције.

Кошарка 17.07.2017 | 22:15
Анализа: Срби и Фенер - има нека тајна веза...!
У 21. веку се појавила спона Фенербахчеа и српских кошаркаша. Посебно је то све интензивирано доласком Жељка Обрадовића у клуб и повећавањем финансија клуба из Истанбула. Зато прелазак Марка Гудурића у Фенер не треба да чуди, јер је то само наставак традиције која се годинама створила, а последњих година кулминирала.

Први је дрес Канаринаца обукао Радисав Ћурчић сада већ давне сезоне 1999/2000. Стигао је из Хапоел Јерусалима и у тој сезони бележио је 15 поена, седам скокова и једну асистенцију у просеку. Стигао је као највеће појачање клуба. Иначе, ради се о чивеку који је освојио златну медаљу на Светском првенству у Аргентини и бившем играчу Далас Маверикса. После успешне сезоне у Фенеру отишао је у Макаби и ту завршио каријеру 2002. године.

Већ наредне сезоне у Фенер је стигао Драган Луковски. Из Црвене звезде директно, баш као Гудурић. Тада је имао 25 година, давао је 10 поена и имао три скока по утакмици и четири асистенције. Био је пети најбољи асистент лиге те сезоне. Касније је прешао у По Ортез и ту пружао још боље партије.

Од тада па све до 2012. године није било Срба у Фенеру, а у сезони 2012/2013 жуто-црни дрес обукао је Урош Трипковић. Тада је имао 26 година и у просеку је убацивао шест поена, два скока и једну асистенцију. Дошао је са добром репутацијом, али није био на нивоу. На све су утицале и раније повреде.

Први који је одиграо две сезоне био је Немања Бјелица, Професор. Био је један од најбољих играча Фенера, а пре него што се отиснуо у НБА лигу био је МВП Евролиге. Донео је први Фајнал фор Евролиге овом турском тиму. И данас навијачи великим аплаузом поздрављајуНемању, захвални су му за све што је учинио.

Последња двојка нам је посебно позната јер су учествовали у освајању Евролиге прошле сезоне. Богдан Богдановић и Никола Калинић. Један дошао из Партизана, други из Црвене звезде. Богдановић је израстао у једног од најбољих играча Европе, водио је Канаринце до титуле и потом се отиснуо у НБА где ће играти за Сакременто.

Калинић је имао велики притисак због његове високе цене откупа (1.000.000 евра, попут Гудурића), али је играма у оним најважнијим мечевима ућуткао све неверне Томе. Један је од најбољих крилних играча у Европи, невероватно важан за успехе Фенера.

О Жељку Обрадовићу, Владу Андроићу и Бати Зимоњићу и њиховом доприносу успесима клуба нема потребе говорити и трошити речи.

Марко Гудурић је следећа српска нада која ће носити дрес Фенера.Видећемо како ће се снаћи у наредне четири године. Можда ће њему бити све ново, али навијачима неће бити превише чудно да виде Србина у свом тиму. Навикли су, посебно у последње време. 

Навикли су да добијају победе и титуле "на поклон" од наших ведета. То се ће се сада очекивати и од Марка.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар