Без потврде можете изнијети...

Путници приликом преласка бх. граница, а посебно у јеку годишњих одмора, требају знати права и обавезе које имају, а једна од њих је да могу изнијети новац у протувриједности до 10. 000 евра, док за већи износ морају посједовати потврду надлежних институција.

Босна и Херцеговина 15.07.2017 | 08:23
Без потврде можете изнијети...
С обзиром на то да се у путничком промету примјењује поједностављени начин пријављивања робе, портпарол Управе за индиректно опорезивање Ратко Ковачевић у изјави за Фену наводи као примјер да је од плаћања увозних дажбина ослобођена роба која је садржана у "личном пртљагу" путника који долази из иностранства, а која не подлијеже било каквим ограничењима или забранама.

"'Лични пртљаг' подразумијева робу некомерцијалног карактера за личну употребу путника или његовог домаћинства укључујући и предмете који служе путнику за вријеме путовања", казао је Ковачевић.

Царинске олакшице по путнику и по дану се примјењују на робу некомерцијалног карактера, укључујући поклоне и сувенире који се налазе у личном пртљагу путника, а чија царинска вриједност није већа од 200 КМ.

Ковачевић је додао да путници млађи од 17 година немају право увозити цигарете и алкохол.

Када је у питању уношење лијекова, појашњава да је уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће у количинама неопходним за уобичајену терапију и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације.

"Особе које су на супституцијској терапији болести овисности или симптоматској терапији у терминалној фази малигних болести, приликом преласка државне границе изузетно смију посједовати лијек који садржи супстанце, на основу медицинске документације и у количини неопходној за личну употребу у трајању највише до 15 дана", наглашава Ковачевић.

У вези с преласком границе с кућним љубимцима, неопходно је имати валидни пасош издат од управе за ветерину под одређеним бројем. Издавање пасоша везано је за електронску идентификацију, односно обиљежавање пса микрочипом.

"Потребно је извршити клинички преглед пса непосредно прије пута (48 сати) код ветеринара и ту потврду да је пас здрав и да не показује знакове болести које се могу пренијети на друге животиње и људе, као и претходно осигуране потврде, приложити ветеринарској инспекцији за финални цертификат за путовање животиња у земље Европске уније", наводи.

Како је Фени рекла гласноговорница Граничне полиције Санела Дујковић, према важећем Закону о путним исправама БиХ, за малољетне особе, захтјев за издавање путне исправе подноси један од родитеља, уз сагласност другог родитеља, односно други законски заступник, тако да законски нема основе да на граничном пријелазу затраже пуномоћ или било који други документ.

Носилац путне исправе, држављанин БиХ млађи од 14 година у пратњи треће особе, мора имати сагласност оба родитеља или законског заступника, односно старатеља, коју је овјерио надлежни орган.

"Не постоји законска обавеза посједовања писане сагласности другог родитеља приликом путовања у иностранство, односно нема сметњи да носилац путне исправе, држављанин БиХ млађи од 14 година путује с једним од родитеља или законским заступником, односно старатељем", наглашава Дујковић.

Истакла је да писана сагласност може бити потребна приликом контроле граничних органа државе у коју се путује или преко чије територије се транзитира, па зато препоручује да се прије поласка на пут провјери у дипломатско-конзуларним представништвима тих земаља.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цар,

15.07.2017 06:47

То вази само за посебну сорту народа, ми мали немамо проблема око таквих ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

15.07.2017 07:12

Вазно је нагласити да из БиХ у земље ЕУ, мозете пренијети роба у вриједности до 300 еура, а да при том немате обавезу плацања увозних дазбина, дакле базен, сет столица и сто, ауто гуме...под условом да имате рацун и да не подносите захтјев за поврат пдв-а, док је у уредјеној и строгој БиХ то свега 100 евра, па тако не мозете ни телефон, тв, питање и обицну навигацију, несто гардеробе ако сте са породицом свратили на распродају у Х&М!? Ваљда спасавамо насе кинезе и трговце смецем од текстила на пијацама са знаком Нике, Адидас итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

15.07.2017 07:21

Ја до 10 000 евра а дудек 200 000 евра и јос му се извинили. Као сто би Орвел у Зивотињској фарми написао, "све зивотиње су једнаке само су неке једнакије од других". Јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без гаца

15.07.2017 07:35

А јел мозе без гаца.Па ови национално свјесни народи ни гаце висе немају.Цуј 10 хиљада еура.Па то ни Бакир нема.Једино нас Миле.

ОДГОВОРИТЕ