Малинари на рубу егзистенције

Катастрофалан пад тражње и ниска цијена малине пријети да доведе у питање егзинстенцију 20. 000 породица у БиХ, рекао је директор кампање “Девет малина дневно – нова здрава навика” Дамир Миљевић.

Босна и Херцеговина 15.07.2017 | 07:35
Малинари на рубу егзистенције
Када би сваки грађанин појео дневно девет малина, малинари би продали комплетан род од 22.000 тона годишње по реалној цијени од три КМ и то би спасило многе малињаке.

“Малинари у том случају не би имали никаквих проблема, већ би имали и перспективу јер је то приносно воће. Проширивали би производњи”, напоменуо је Миљевић.

Истиче да малинаре најчешће трговци уцјењују цијеном.

“Врло радо узимају свјежу малину, а све што се не продају враћају произвођачима. Животни вијек свјеже малине је два дана. Замислите колики су то губици. Међутим, иако је стање овакво, од малинарства може да се заради. Ако обрађујете дунум, можете добити двије тоне малине. Помножите то са три КМ. Ако обрађујете жетири дунума, ви сте богат човјек” , појаснио је Миљевић.

Кампања “Девет малина”, коју спроводе произвођачи јагодичастог воћа у БиХ у сарадњи са УСАИД – ом, има за циљ и брендирање малина из БиХ као супер квалитетног производа.

“Када се каже малина, људи би помислили на БиХ. У тај дио укључили су се сви – од предсједништва БиХ до општина. Они су то прихватили и од сутра ће у Предсједништву БиХ пред сваким гостом стајати здјела свјежих малина из БиХ” , напоменуо је Миљевић.

Овај дио акције ће, како каже трајати, до краја октобра, до када траје берба у БиХ. Након тога слиједи анимирање грађана како би почели да једу и конзумирају домаћу малину у соковима, фрапеима, колачима…Истовремено, стручњаци ће едуковати малинаре и помагати им да добију међународне сертификате за извоз. Када поново буде отворена сезона свјежих малина, биће спремни за бизнис.

Предсједница Управног одбора Произвођача јагодичастог воћа у БиХ Јасминка је казала да годишње један грађанин из БиХ поједе тек 920 грама малина, али чак 56 килограма увозног воћа, што је спорно и са аспекта здравља, а онда и са аспекта производње.

(Цапитал.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

НИЈЕ БАС ТАКО

15.07.2017 05:48

КАКО БАС НАС БРАНД. СРБИЈА ЈЕ РЕЦИМО БИЛА ЛИДЕР ПРОИЗВОДЊЕ МАЛИНЕ, А САДА ЈЕ ЦЕТВРТА НА СВИЈЕТУ. БИХ ЈЕ КРЕНУЛА ИНТЕЗИВНИЈЕ ОКО 1998 ГОД. И ТО ЈЕ ТЕЗАК И МУКОТРПАН РАД , КОЈИ НЕДА ДА ЦРКНЕС. ПРИЦАЊЕ О БОГАЦЕЊУ ЈЕ ЈЕДНА ВЕЛИКА ГЛУПОСТ ЉУДИ КОЈИ СЕ БАВЕ ФИЛОЗОФИЈОМ О ПОЉОПРИВРЕДИ. МАЛИНА ЈЕ СКУП ПРОИЗВОД ЗА НАСЕ ТРЗИСТЕ ОДНОСНО ЗА НАСУ КУПОВНУ МОЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвертисинг

15.07.2017 06:06

Замислите када људи на столу троглавог предсједништва угледају малину, каква ће то реклама бити! Народ ће навалити к'о луд да конзумира ово воће само зато што ће га рекламирати тројица 'ништ/нишчим' људи. Дакле не бацати паре на рекламу гдје су актери познате звијезде, Бакир је ту незамјењив...хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам баш разумио

15.07.2017 06:23

Цитирам: ,,Ако обрађујете дунум добијете двије тоне. Ако обрађујете четири дунума ви сте богат човјек". Са четири дунума је осам тона пута 3 КМ то је 24 хиљаде годишње (или 2.000 мјесечно). Има ту и трошкова није то чиста зарада. Другим ријечима, може се некако нормално функционисати а далеко је то од било каквих назнака богатства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста раде

15.07.2017 06:30

А ста раде наса министарства пољопривреде.Сто не гледају ста раде Италијани.Они вец деценијама спавају јер им је нека будалетина са Балкана објаснила да је дрзава да отима,а не да ствара.Да је ово друго насли би људима трзисте они.Али као није то њихов посао.Мајмунски Балкан.Па нека идиоти надју један транспортни авион хладњацу и нека то возе и продају у Сауфијској Арабији.И ста је ту теско.И ста је ту филозофија.Будалама би медјутим било вазно да један авион буде за српске,други босњацке а треби за хрватске малине.Потпу но луда земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2017 06:51

Управу сте, не могу да вјерујем шта се догађа, прије пар година у Европу си могао извести милион тона малина, али тада је није било, сада је има али трговци уцјењују, Министарства пољопривреде не раде ништа, ова ситуација тражи хитан састанак обје владе и Савјета министара БиХ, Ово је јавашлук и безобразлук без преседана, малина увелико приспијева и по свему судећи ће све пропасти.

Name

МК

15.07.2017 08:08

ПИТАЈТЕ ДОДИКОВОГ БРАТА И СИНА КОЛИКО ПОДСТИЦАЈА ДОБИЈАЈУ ОНИ ПА ИЗРАЧУНАЈТЕ КОЛИКО ОСТАНЕ ЗА СВЕ ОСТАЛЕ - НИШТА

Name

Виламет

15.07.2017 06:44

Гдје се појави Миљевић - све пропадне........па и малине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малинар

15.07.2017 08:05

Због ниске цијене,ове године це се угасити многе плантазе,ја знам за 3,4...ја цу оставити дунум,3 цупам...ова дрзава гуси производјаце,форсира само увоз јер се ту многи могу уградити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

15.07.2017 08:05

Мене интерестра ко се из власти завалио у малине па је сад то једини проблем пољопривреде и воцарства јер како видим други се не зале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

15.07.2017 09:24

Три марке да да за килу малина, кад је кила меса 6 марака, ало, јесте ви људи нормални?!? Да нисмо заједно овце чували да вам ето мало изађем у сусрет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

15.07.2017 17:03

Ја ове године девет следеце осамнаест и тако нас навуку. Ко це то онда издрзати.

ОДГОВОРИТЕ