Знате ли зашто је ананас на врху вимблдонског пехара?

Најпрестижнији турнир на свету ускоро се завршава, па је време да сазнамо неке занимљивости о пехару за који се бори 128 тенисера.

Тенис 15.07.2017 | 23:15
Знате ли зашто је ананас на врху вимблдонског пехара?
Први Вимблдон одржан је давне 1887. године, а од тада се предаје пехар који у слободном преводу носи назив „Једноручни шампион света свеенглеског травнатог клуба“.

У то време, дворучни бекхенд није постојао већ се тај ударац изводио искључиво једном руком – баш као што то сада чине Роџер Федерер, Стан Вавринка, Ришар Гаске...

Отуда и назив самог пехара. Мало ремек-дело ипак није од злата – у питању је сребро које је позлаћено.

Међутим, један од најлепших и свакако најзначајнијих трофеја у спорту има посебан детаљ за који многи не знају одакле потиче. Иако је трећи Гренд слем сезоне познат као турнир пимса, шампањца и јагода са шлагом, на врху капице трофеја налази се ананас.

То није случајно – у 17. веку ананас је био веома скупоцена роба, највише због тога што га у Енглеској готово уопште није било. Представљао је симбол значајног богатства и на трпезама богатих домаћинстава се налазио само током великих празника.

Ако сте се тих година нашли за столом на којем је стајао ананас, могли сте себе сматрати веома почаствованим.

Власника овог пехара добићемо 16. јула.

Победник турнира зарадиће 2.000 бодова, 2.200.000 фунти, али и нешто што је много важније – то је овај фантастични трофеј и место међу тениским бесмтрницима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар