WБ: Ђоковић други носилац, на Федерера у полуфиналу!

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић постављен је за другог носиоца на Вимблдону, иза браниоца титуле и првог играча света Ендија Марија.  Може им се: Вимблдон частио Новака и Роџера! А, на рачун Рафе и Стена. Прочитајте о чему се ради и зашто АТП листа није основно мерило за одређивање носилаца за Вимблдон.

Тенис 28.06.2017 | 18:45
WБ: Ђоковић други носилац, на Федерера у полуфиналу!
У Ђоковићевом делу костура се од потенцијалних фаворита за титулу налази Роџер Федерер, трећи носиалц с којим ће се најраније моћи састати у полуфиналу.

Потенцијални ривал Марију у полуфиналу је освајач Ролан Гароса Рафаел Надал, који је четврти фаворит у Лондону.

У првих десет фаворита су још Станислас Вавринка, Милош Раонић, Марин Чилић, Доминик Тим, Кеи Нишикори и Александар Зверев.

Носиоци за Вимблдон одређују се на основу последње АТП листе уз бодове са турнира на трави из претходних годину дана и 75 одсто бодова са ове подлоге из претпрошле сезоне.

Актуелна АТП листа изгледа овако:

1. Енди Мареј
2. Рафаел Надал
3. Стен Вавринка
4. Новак Ђоковић
5. Роџер Федерер
6. Марин Чилић
7. Милош Раонић
8. Доминик Тим
9. Кеи Нишикори
10. Жо-Вилфред Цонга

На свим другим турнирима током сезоне ово је, без изузетка, и редослед приликом одређивања носилаца, али Вимблдон је и у томе другачији.

Организатори јединог грен слема на трави и најпрестижнијег турнира на свету остају изричити у томе да су начин на који тенисери играју на најбржој подлози, резултати које бележе на њој, уз успехе на самом Вимблдону, важни једнако колико и АТП листа.

Одређеним рачуницама, они увек дођу до закључка да је на АТП листи неко од тенисера "превисоко" а неко "прениско" за стандарде Вимблдона, тако да је данас објављена листа носилаца пред жреб који ће бити одржан у петак другачија у односу на генерални поредак тенисера.

1. Енди Мареј
2. Новак Ђоковић
3. Роџер Федерер
4. Рафаел Надал
5. Стен Вавринка
6. Милош Раонић
7. Марин Чилић
8. Доминик Тим
9. Кеи Нишикори
10. Александер Зверев

Већ на прво читање јасно је да су повлашћени били троструки шампион у последњих шест сезона, Ђоковић, као и седмоструки освајач, најбољи играч у историји на травнатој подлози, Федерер, а да су позиције морали да им уступе "краљ шљаке", Надал, чија једна титула на Вимблдону није била довољна да би био и други носилац, као и Вавринка, који је грен слем успехе бележио и у Мелбурну и у Паризу и у Њујорку, али…

...за сада не и у Лондону.

"Спуштен" је чак и Чилић, који је у међувремену претекао Раонића, али му то није донело бољитак пред жреб за турнир који је први пут одран 1877. године.

"Ветар у леђа" добио је и млади Александер Зверев, 12. на свету, који је постављен за десетог носиоца на штету Жоа-Вилфреда Цонге.

Вимблдон почиње 3. и трајаће до 16. јула, а титулу брани Мареј.

У женској конкуренцији први фаворит је прошлогодишња финалисткиња Анђелик Кербер из Немачке, друга носитељка је Румунка Симона Халеп, а трећа Каролина Плишкова.

Следе Елина Свитолина, Каролина Вознијацки, Џоана Конта, Светлана Кузњецова, Доминика Цибулкова, Агњешка Радвањска и Венус Вилијамс као десета.

Носиоци у женској конкуренцији:

1. Анђелик Кербер
2. Симона Халеп
3. Каролина Плишкова
4. Елина Свитолина
5. Каролина Вознијацки
6. Џоана Конта
7. Светлана Кузњецова
8. Доминика Цибулкова
9. Ањешка Радванска
10. Венус Вилијамс

Жреб за Вимблдон на програму је у петак од 11 часова, у недељу је финале квалификација, а турнир почиње у понедељак, 3. јула.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар