ЕП до 21, 1/2-финале: Ревија бисера за све фудбалске гурмане!

Време је за класике у полуфиналу Европског првенства за младе у Пољској. Енглеска - Немачка (18. 00) и Шпанија - Италија (21. 00).

Фудбал 27.06.2017 | 17:30
ЕП до 21, 1/2-финале: Ревија бисера за све фудбалске гурмане!
Чекању је дошао крај, данас ћемо сазнати путнике у финале Европског првенства за младе у Пољској. У полуфиналним обрачунима састаће се Енглеска и Немачка (Тихи, 18 часова), односно Шпанија и Италија од 21 час у Кракову на стадиону Краковије.

Општи је утисак да ћемо у самој завршници гледати четири најбоље екипе на првенству. Ови момци су показали највећи квалитет и заслужено су се пласирали у борбу за титулу првака Европе. На нама је само да уживамо у играма, већ сада, фудбалских звезда Старог континента.

ЕНГЛЕСКА - НЕМАЧКА (18.00)

Стари знанци, воле се као пси и мачке. Имају много обрачуна у свом историјату, али један је посебно испливао пред ово полуфинале. С обзиром на то да је селектор Немачке Штефан Кунц био стрелац поготка Немачке у полуфиналу Европског првенства 1996. године, правило се много паралела око тог меча и овог сада, као и око тога да ли су се тимови спремали за пенале (Немци тада добили пенал серију на Вемблију, отишли у финале и на крају и освојили турнир).

“Мораћемо да будемо бољи него у мечу против Италије. Нисмо добро користили простор. Против Енглеске ће бити потпуно другачији меч“, истакао је селектор Немачке.

Панцери ће мотивацију црпети из селектора, а Енглези су пред овај обрачун обишли концетрациони логор из Другог светског рата - Аушвиц, па су и на тај начин потражили снагу и мотивацију за наредни дуел.

Натањел Чалоба и Нејтан Редмонд ће имати додатне прегледе како би се утврдило да ли ће моћи да заиграју против Немачке. Енглези су ту у већем проблему од Немаца који немају проблем са повредама, али је Горди Албион у предности гледајући број дана за одмор.

Селектор Енглеске Ејди Бутројд је истакао да то може да буде предност Енглеске, али да се ипак све то  односи на “папир”, а не на терен.

Ове репрезентације имају историју сусрета и на У-21 нивоу, 2009. године су играли у финалу када је Немачка славила с чак 4:0. То је уједно и последњи сусрет на турнирима ове две репрезентације (голове давали Кастро, Озил и два пута Вагнер). До сада су се у овом узрасту сусрели 10 пута. Енглеска је однела четири победе, Немачка две.

Енглеска јури трећу титулу првака на овом нивоу. Горди Албион је два пута дизао трофеј - 1982. и 1984. године. Ово је девето полуфинале Енглезима. До сада су имали скор од три победе и пет пораза. Немачка је била само једном првак Европе у овом узрасту, баш 2009. када је савладала Енглеску.

Горди Албион се доста  ослања на дефанзиву, на голмана Пикфорда и Мосона у одбрани, док су Немци опасни у офанзивном везном реду где ординирају Мејер и Гнабри, док им залеђину држи сјајни Дауд. Панцерима недостаје и седам играча који су на Купу Конфедерација, али ипак, делује да су Немци фаворити у овом полуфиналу.

Очекивани састави:

ЕНГЛЕСКА (4-4-1-1): Пикфорд - Холгејт, Чејмберс, Мосон, Чилвел - Ворд Прауз, Чалоба (Хјуз), Редмонд, Греј - Свифт - Абрахам

НЕМАЧКА (4-2-3-1): Полерсбек - Тољан, Штарк, Кемпф, Герхарт - Дауд, Арнолд - Ганбри, Мејер, Вајзер - Зелке

ШПАНИЈА - ИТАЛИЈА (21.00)

Гледајући имена - атрактивнији сусрет полуфинала. На терену ће се наћи играчи попут Ђанлуиђија Донаруме, Саула Њигеза, Ектора Бељерина, Марка Асенсија, Федерика Бернадеског, Ђерара Деулофеуа… Права променада врхунских младих фудбалера који ће убудуће ведрити и облачити Старим континентом.

Италијани су се провукли у финале победом над Немачком у последњем колу групне фазе, док је Шпанија издоминирала у групи Б (где је била и Србија) и без проблема дошла до завршнице турнира са све три победе.

Азурини практично цео турнир играју под притиском догађања око Ђанлуиђија Донаруме, али су успели да се докопају завршнице. Проблем за селектора Ди Бјађа је што неће моћи да рачуна на Доменика Берардија и Андреу Контија који ће бити одсутни због картона. Њихово место би требало да заузму Петања и Ферари. Такође, Матија Калдара је имао проблема са повредом и неизвестан је за овај дуел. О његовом наступу ће се одлучивати у последњем моменту.

Биће то сусрет две најуспешније нације у историји Европских првенстава за младе. Последњи пут су се састали у финалу 2013. године  које је играно  у Јерусалиму, а Шпанци су га добили с 4:2. Састајали су се до сада осам пута, а резултат у победама је нерешен 3:3. Играли су у финалу 1996. када је Италија постала првак после пенала, а играли су и у финалу десет година раније и Шпанци су добили такође после извођења једанаестераца.

Шпанија је у потери за својом петом титулом првака Европе после успеха 1986, 1998, 2011. и 2013. године. Италијани су били прваци чак пет пута и по томе су рекордери (1992, 1994, 1996, 2000. и 2004), али као што видите чекају на сласт тријумфа већ 13 година. Ово ће Азуринима бити укупно 11. полуфинале (шест победа и четири пораза до сада).

Гледајући саставе Шпанија је јачи тим, има дужу клупу, али је Италија веома искусан и намазан састав. Тек када их гледате уживо схватите какви су то мајстори прљаве  игре, провокације, “навлачења”  противника на нервозу. Констатно гурају противнике када судија не гледа, вуку за дрес, а о ”треш токингу” и брбљању нећемо ни да говоримо. Тешко је остати смирен против оваквог противника. Који је пре свега искусан и јединствен.

Прва виолина је Виолина ведета Федерико Бернардески који је у неколико наврата у мечу против Немачке показао да је прави виртуоз. Сада када Берарди неће играти његова улога у нападу ће бити још важнија, као и неугодног Кијезе који је показао да је веома опасан по гол противника, посебно у контранападима и у ситуацијама када има простора.

Очекивани састави:

ШПАНИЈА (4-3-3): Кепа - Бељерин, Мере, Ваљехо, Гаја - Саул Њигез, Љоренте, Денис Суарез - Деулофеу, Асенсио, Сандро

ИТАЛИЈА (4-3-3): Донарума - Ферари, Калдара, Ругани, Барека - Гаљардини, Пелегрини, Бенаси - Кијеза, Петања, Бернардески

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар