Да ли је Дивац направио посао деценије за Кингсе?

Иза Кингса је обећавајући драфт, један од оних који могу да испишу историју франшизе.  Од подсмеха до страхопоштовања – кратак и огроман пут су прешли Владе Дивац и Сакраменто Кингси током свега неколико сати у ноћи између 22. и 23. јуна.

Кошарка 26.06.2017 | 22:45
Да ли је Дивац направио посао деценије за Кингсе?
Иза Кингса је обећавајући драфт, један од оних који могу да испишу историју франшизе. Иако је протеклих месеци често критикована његова политика, Владе Дивац би лако могао да препороди тим из Сакрамента и врати га у крем НБА.

"Бомбастичним" трејдом дугогодишње прве звезде Демаркуса Казинса у Њу Орлеанс Пеликансе у фебруару, Дивац је Кингсима омогућио широк избор кроз једну од најбољих класа у последњој деценији.

Дивац је пред драфт на располагању имао три пика, ноћ је завршио са четворицом младих играча у свом тиму, а заједничко мишљење већине НБА стручњака је да је сјајно бирао, практично добио на лутрији и створио потенцијално више него респектабилан тим.

Наравно, има и оних који сматрају да су Дивчева очекивања нереална, да од ће од четворице момака које је довео само један успети у НБА, те да ће њихов неоспоран таленат "прогутати" систем који годинама влада у Кингсима.

Ризична предигра

Када је 20. фебруара трејдовао троструког Ол-стара и једног од најбољих центара лиге Казинса у Пеликансе за "сићу", Дивац је навукао додатни бес већ фрустрираних навијача. Оно што је не само њима већ и већини љубитеља НБА лиге тада пролазило кроз главу било је – цирцус.

"Време је за промену и ја сам одлучио да је ово најбољи пут за организацију. Победе долазе са културом, важан је карактер. Испред нас је једна од најбољих класа у последњих десетак година, а овај трејд ће нам омогућити преко потребан таленат за будући развој и изградњу тима", рекао је тада Дивац.

Кингси су сезону завршили са 32-50, 11. годину у низу нису стигли до плеј-офа, али је упркос свему било је светлих тачака у последња два месеца још једне мучне сезоне. Руди бек Бади Хилд добијен у трејду за Казинса је заблистао и истакао се као један од важнијих шутера тима, а талентовани центри Коли-Стајн (23), Лабисије (20) и јоргос Папајанис (19) су спремно дочекали указану шансу и показали да на њих може да се рачуна.

Уз то, Сакраменто је погледала и срећа на лутрији, нису остали без пика кога су добили у трејду са Чикаго Булсима пре неколико година, а уз то су напредовали са осме до пете позиције на избору. Тако су се Кингси нашли на завидном месту пред један од најјачих драфтова у 21. веку.

Пре само годину дана ниједан од момака за које се прогнозирало да ће бити међу првих 15 пикова нису хтели ни да приђу тренинг центру Кингса и тренирају с њима. Овог лета је већина најталентованијих играча изабрала Сакраменто као место за процену, а један од најзаинтересованијих за то био је момак који ће наредних месеци да понесе највећи терет одговорности.

Суперстар за светлу будућност

Прва звезда Кингса био је плејмејкер са Кентакија Диерон Фокс, кога су "покупили" као петог пика. Карактеришу га брзина и експлозивност. Има хитар први корак, сјајан преглед игре, одликују га добре радне навике и карактеристике врхунског играча, а пореде га највише са Џоном Волом, као и са Мајком Конлијем.

Дивац је одмах после драфтовања Фокса трејдовао десетог пика у Портланд за изборе са 15. и 20. позиције, а узео је крило Џастина Џексона са Северне Каролине и крилног центра Херија Џајлса са Дјука.

Џастин Џексон је врло вешт са лоптом, солидан шутер али пре свега изутетно користан у одбрани. Најјачи адут му је кошаркашка интелигенција, а мораће да ради на снази. Када су у питању слични актуелни играчи у НБА, њега често стављају у исти контекст са Денијем Грином.

Хери Џајлс има само 19 година, али су му физикалије већ један од главних адута. Иако је висок 211, са лакоћом покрива велики део паркета и трчи контранападе, одличан је скакач и дефанзивац, али ће морати доста да ради на својој завршници, јер се највише ослања на транзицију.

Проблем му могу направити колена (кидао АЦЛ, МЦЛ и менискус у левом, а АЦЛ у десном), али ако остане здрав, Дивцу би овај ризичан порез могао вишеструко да се врати. Кингси су свакако добро анализирали његово стање са повредама. Сличне проблеме са коленима имали су Амаре Стодемајер и Кењон Мартин, а обојица су играли по 15-ак сезона у НБА, више него квалитетно. Тренинг са Кингсима је само убедио Дивца да је Џајлс прави избор.

"Био сам узбуђен што смо га имали на располагању на 20. месту, то је врста талента коју не смете да испустите", рекао је Дивац.

На почетку друге рунде драфта Дивац је разматрао потенцијални трејд за преостали пик, међутим, Френк Мејсон трећи је био доступан, па ГМ Кингса више није имао дилему.

Национални играч године, освајач скоро сваке битне колеџ награде (Вуден, Нејсмит, УСА Тудеј, Робертсон, АП, НАБЦ, Боб Кузи), Мејсон је први играч у историји Биг 12 конференције који је бележио просечно више од 20 поена и пет асистенција по утакмици.

"Искрено, мислио сам да неће бити доступан. Али када смо дошли на ред, било је лако. Нисам морао да размишљам. Два пута је тренирао с нама и показао нам шта зна, посебно други пут када је дошао. Били смо сигурни да је он прави играч за нас. Може одмах да игра", очекује много Дивац од пика друге рунде.

Мејсон Кингсе подсећа на човека чији потенцијал нису успели да искористе. "Краљеви" су 2011. као последњег пика изабрали изузетно ниског плејмејкера Ајзеу Томаса. После три године су га послали у ФИникс, 2015. је завршио у Бостон Селтиксима, где је протекле сезоне стигао до ужег избора за МВП-ја. Мејсон је тип играча који води екипу и кога брзо постане љубимац навијача.

"Можда је низак и има проблема приликом напада на обруч, али има одличан "флотер". Нема шансе да не успе у НБА. Превише је жесток. Можда је мали, али има огромно срце. Доказао је то током четири године на Канзасу", прокоментарисао је Мејсона ЕСПН-ов НЦАА аналитичар Џеј Билас током драфта.

Носталгија за генерацијом 2001/2002

Кингси су у драфт ушли без иједног плејмејкера, а изашли са два изузетно талентована. Дивац је имао јасан резон, тренер Џон Калипари је познат по стварању доминантних Ол-стар бекова у Кентакију, па се очекује и од његовог последњег "производа" Фокса да буде на нивоу суперстарова као што су Дерик Роуз или Џон Вол.

"Диерон је наша будућност", јасна је порука бившег српског кошаркаша.

Врло важна ствар за Кингсе је што се Фокс и Џексон одлично познају, штавише, Диерон је истакао да гледа Џастина као старијег брата, а уз то је и пријатељ са Вилијем Коли-Стајном и Скалом Лабисијеом с којима је играо заједно на Кентакију.

"Осећам да можемо заједно да растемо. Наравно, биће потребно време, али за сваку франшизу је потребно време", рекао је Фокс.

Кингси су додали у свој ростер два плеја, крило и високог играча са најреспектабилнијих кошаркашких универзитета у САД. Довели су момке који имају ДНК победника, инстинкт шампиона, играча који мењају историју. После доста времена Кингси имају разлог да рачунају на високе амбиције.

Генерација са Дивцем, Крисом Вебером, Предрагом Стојаковићем, Мајком Бибијем, Хидом Турколуом, Дагом Кристијем, Мајком Бибијем, која је изгубила у контроверзном финалу Запада у сезони 2001/2002, се јавља једном у неколико деценија, али пред Сакраментом је свакако светла будућност.

"Веома сам задовољан због тога што смо довели изузетно талентоване играче који ће се сјајно уклопити у оно што покушавамо да направимо у нашем тиму. Фокс је тренирао са нама прошле сезоне и показао да је један од најталентованијих играча у лиги. За десетог пика смо добили Џексона и Џајлса, у другој рунди Мејсона, сви смо веома узбуђени због свега што се догодило. Они ће бити сјајан додатак ономе што смо почели да градимо у другом делу сезоне", рекао је одушевљени Дивац после драфта.

$$$ су такође на располагању

Кингси у свом тиму немају неки претерано лош уговор. Најплаћенији играч из прошле сезоне Руди Геј који ће вероватно тестирати тржиште као слободан агент, а одмах после драфта решили су се "истрошеног" ветерана Арона Афлала који је "вукао" највише новца за следећу сезону – 12,5 милиона долара.

По осам милиона у 2017/2018. добиће Костас Куфос и Гарет Темпл, а следећи најплаћенији су Ленгстон Геловеј са 5,5, те Бен Меклемор са 4,2 милиона. Коли-Стајн и Хилд добијају по око 3,5, Ентони Толивер и Папајанис по два, а Малаки Ричардсон и Лабисије по 1,5.

Кингси имају и доста простора у селери кепу, највише у целој лиги – 86 милиона долара, па нема сумње да ће наредних месеци у Сакраменто стићи можда и неко "бомбастично" име, који лако може да гарантује место у плеј-офу. Штавише, Дивац мора довести неког искусног ветерана који ће "повући" ове момке на виши ниво.

Осим тога, Кингси имају право и на једног од најбољих европских бекова, српског репрезентативца Богдана Богдановића, који је врло близу одлуке да се окуша у НБА. Шутера Фенербахчеа ће свакако привући амбиције и изузетно талентована и млада постава у којој би имао доста простора за игру, али многи сматрају да би му много лакше било да се истакне на старту НБА каријере када би Кингси имали искристалисаног лидера тима на кога ривали обраћају већину пажње, како би Богдановић у међувремену био претња из сенке.

"Још чекамо Богдана и његову одлуку, а добро ћемо пазити кога ћемо довести од слободних агената", закључио је Дивац.

МВП Кингса биће – стрпљење

Много се очекује у Сакраменто у будућности, посебно након врло амбициозних изјава Дивца, али долазак неколико талентованих играча не гарантује увек, чак ни често успех.

Протекле године говоре да би и овај драфт и очекивања Кингса после њега требало узети са доста резерве, и сачекати бар следећу сезону па онда конкретно планирати будућност.

Кингси и даље морају да докажу да су постали организована и стабилна средина која има инфраструктуру за правилан развој и раст, а посебно да постоји довољна доза стрпљења која је неопходна у НБА лиги у тиму који има толико младих и неискусних играча.

Тешко да ће сва четворица играча које је Дивац изабрао, можда ни тројица од њих, бити користи за тим колико се очекује, али то и јесте суштина драфта, у доста случајева је то обична коцка.

Поједини стручњаци сматрају да би са оваквим пиковима са драфта неки други тимови, као на пример Мајами Хит, скоро сигурно експлодирали и извуки из њих максимум, али ово су Кингси којима није био довољан ни Казинсов неуспоран таленат да изађу из медиокритета у који су давно упали.

Наравно, време је најбољи судија, а оно ће показати да ли је Дивац визионар на нивоу Фила Џексона, или припали пројекат Сакраменто Кингса.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар