ЕП до 21: Срби кући! Као и Португалци - за гол!

Резерве Шпаније послале "Орлиће" кући без победе! Млади фудбалери Србије завршили су наступ на У21 Европском првенству минималним поразом од Шпаније у Бидгошћу.  Дечачким искључењем у свет мушкараца: Србија изгубила од другог тима Шпаније! Манојловић одбранио пет зицера! Наши се враћају из Пољске само с једним бодом! Суровије не може - Португалци за гол пропустили полуфинале! И поред сјајне партије и тријумфа над Македонијом од 4:2 селекција Руија Жоржа се враћа кући!

Фудбал 23.06.2017 | 23:20
ЕП до 21: Срби кући! Као и Португалци - за гол!
Тим Ненада Лалатовића је био бољи у првих пола сата сусрета, пропустио три одличне шансе за вођство преко Вељковића, Ђурђевића и Живковића, а онда упропастио све за свега два минута.

Шпанци промашаје кажњавају после сјајне комбинације Алвара Одриасоле и Дениса Суареса у 39. минуту, а тачку на меч два минута касније ставља други жути картон Уроша Ђурђевића.

"Орлићи" су кренули офанзивно против резервног састава Шпаније, селектор "Фурије" је заменио свих 11 играча из претходног сусрета како би одморио највеће звезде Њигеса, Делофеа, Асенсија, Бељерина за полуфинале турнира.

Већ у четвртом минуту Вељковић пропушта зицер, промашује цео гол неометан са пет метара, а у наставку првог полувремена Ђурђевић је погодио Лопеса после брзоплете завршнице, док Живковић није успео да шутира са 11 метара.

Казна је била сурова и брутална. Шест минута пре полувремена Суарес закуцава лопту у мрежу након продора Одриасоле по десној страни поред Радоњића, да би два минута касније капитен Србије Ђурђевић због ударања лактом ривала у борби за позицију добио други жути картон.

Уследила је доминација "Фурије" у другом делу, стезали су Шпанци обруч око српског казненог простора, Суарес, Одриасола и Ојарсабал су тражили Солера и Вилијамса, али су они пропуштали шансе, а сјајно је бранио и Манојловић.

У самој завршници сусрета Живковић је замало спречио пораз Србије, шутирао је добро под пречку са ивице казненог простора, али је сјајно бранио и резервни голман Шпаније Пау Лопес.

Србија је тако У21 ЕП у Пољској завршила са само једним бодом у Групи Б, ремијем са Македонијом 2:2 у другом колу, док је на старту шампионата Поражена 2:0 од Португала.

Таленат - у реду. Идеја - у реду. Смисао - у реду. Само, ни таленат, ни идеја, ни смисао нису довољни ако стоје одвојени од куражности каква нас је красила на Новом Зеланду или ефикасности, па и одбијања да одустанемо што је био један од заштитних знакова за време мандата Вељка Пауновића. Кад је селектор златних омладинаца отишао у Сједињене Америчке Државе као да је преко Атлантика пренео састојке битне за модеран фудбал, без којих су његови дечаци, уместо да још једном процветају, увенули у Пољској.

Тамо где смо очекивали медаљу - с правом најављивалну и из нашег табора - добили смо спознају да још нисмо зрели за озбиљан фудбал. Онај на високом нивоу. И да нам осим амбиција штошта недостаје да бисмо прешли на степеницу на којој су, тренутно, Шпанци. Они су толико бољи од нас да могу да изведу резервни тим и да нас опет „пешке“ добију. За испраћај екипе Ненада Лалатовића за Првенства Европе младих селекција - 0:1.

Пресудио је Денис Суарез, али је пресуда исписана пре него што је везиста Барселоне закуцао лопту иза леђа иначе веома доброг Филипа Манојловића. Пут Црвеној фурији до нашег гола отворио је Немања Радоњић, заборављајући да фудбал није само спорт у једном правцу. Дозволио је Ињакију Вилијамсу и Одриазоли да га преваре на крилу, на повратни пас натрчао је Суарез и немилосрдно казнио један од пропуста наше селекције.

Правили су их и Шпанци, међутим, у завршном мечу Групе Б ми нисмо знали како да их користимо. Можда нисмо имали среће, можда концентрације, можда ни довољно спретности. Шта год да је по среди проблеми у реализацији били су уочљиви још од четвртог минута кад је Милош Вељковић на другој стативи пребацио гол после центаршута Живковића из корнера или кад је Урош Ђурђевић у 15. изашао сам пред Пауа, у 29. пуцао право у голмана Тотенхема, односно кад је пет минута раније дао јаку лопту коју Живковић није могао да укроти.

А по игри су га, има и таквих мишљења, заслужили.

Јер, шта рећи за стабилну партију Саше Лукића на средини терена? Колико смирености, колико тачних пасова. Није ли Андрија Живковић заслужио више од прелазне оцене због начина на који је продирао по крили и(ли) шутевима с дистанце мучио шпанску одбрану? Зар није Александар Филиповић наговестио да може - и те како - да игра квалитетну одбрану? И зар нисмо, ако ништа друго, добили голмана који брани све што може да се брани.

Филип Манојловић је био једна од ретких светлких тачака Србије ове вечери у Бигдошћу, пошто је бранио редом Гонзалесу, Денису Суарезу (двапут), Мајоралу, Ињаки Вилијамсу и Ојарзабалу. Није случајно, али ваља и с њим и с другима, правилно радити (и на тактици и на психологији) да после неког наредног турнира не бисмо опет констатовали:

„Нешто нам је недостајало“.

Португалци су у трећем колу савладали Македонију 4:2, али тај им резултат није донео полуфинале јер ће им због гол разлике измађи позиција најбоље другопласиране селекције у Пољској.

То је тренутно Словачка, а шансу да прођу даље имају још Италија и Чешка, уколико савладају Немачку или Данску са најмање три гола разлике.

Гајили су Португалци до неких десетак минута пре краја утакмице наду да могу да дођу до победе од три гола разлике над Македонијом и домогну се позиције најбоље другопласиране селекције на Европском првенству (уједно и пласмана у полуфинале), али им је снове срушио Кире Маркоски.

Фудбалер Работничког је само шест минута по уласку у игру мајсторски казнио испадање Португалаца и поготком за 2:3 фактички је послао екипу селектора Руија Жоржа кући. ЈестеБрума другим голом на мечу у надокнади вратио малу наду Португалцима у финишу, али је одмах после тог поготка Жота добио црвени картон, који је означио и дефинитивну елиминацију Португалије упркос тријумфу од 4:2 у мечу последњег кола у групи Б.  

Јер иако имају шест бодова из три утакмице, слабија гол разлика (7:5) у односу на Словачку (6:3), значи и да за њих нема више места на Европском првенству, на које су стигли са великим амбицијама. И играли су сасвим солидно Португалци на овом шампионату, узели су меру и нама и Македонцима у групи, али два олако примљена гола на вечерашњем мечу у Гдињи скупо су их коштала.

Тако ће Ренато Санчез и другови и поред доброг утиска морати да спакују кофере. Одлчно су отворили меч, за двадесетак минута стекли су два гола предности и изгледало је да ће лако забележити потребан тријумф од три поготка. Међутим, у финишу првог дела Енис Бардиим је сјајним голом са дистанце отежао посао, а и већ споменути Кировски одлучио је да им загорча живот у завршници.

Можда нису Португалци заслужили овакав исход на крају, али фудбал је понекад суров и то је важна лекција коју су њихови млади играчи добили вечерас у Пољској.

У21 ЕУРО, 3. коло:

Србија – Шпанија 0:1 (0:1)
Суарес 39
Португал – Македонија 4:2 (2:1)
Едгар 2, Брума 22, 90+2 Поденсе 57 – Бардхи 40, Маркоски 80

Србија У21: Манојловић – Антонов, Вељковић, Јовановић, Филиповић – Гаћиновић, Максимовић, Лукић (Плавшић 87) – Живковић, Радоњић (Ристић 71), Ђурђевић

Шпанија У21: Лопес – Гаја, Мерино, Гонсалес, Одријасола – Суарес, Ернандес, Солер – Ојарсабал, Вилијамс, Мајорал Моја

Група Б:

1. Шпанија У21 3 3 0 0 9:1 9
2. Португал У21 3 2 0 1 7:5 6
3. Србија У21 3 0 1 2 2:5 1
4. Македонија У21 3 0 1 2 4:11 1

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар