Прича: Они се нису штедели на терену, али ни ван њега...

Бекер, Марадона, Тајсон, Ајверсон – легенде и трошаџије! Доскорашњи тренер Новака Ђоковића није једини спортиста који је током каријере или после ње успео да потроши више хиљада животних српских зарада.

Остали спортови 26.06.2017 | 23:30
Прича: Они се нису штедели на терену, али ни ван њега...
Просечном грађанину Србије може се учинити невероватним да неко може за сат времена да потроши пола милиона долара купујући накит за пријатеље или да може да заради више од 400 милиона "зелених новчаница" и банкротира.

Већина нас не уме ни да замисли ту своту новца, мислећи да се од једне месечне плате професионалног фудбалера или кошаркаша може годинама живети.

Да то није тако многи спортисти су искусили из прве руке, јер када расте плата и куповна моћ, расту и потрошачки апетити. Наједном није довољно добар ауто од 10 хиљада евра или долара, већ онај од 100, 200 хиљада, што да не и пола милиона.

Фудбал, кошарка, бејзбол, амерички фудбал, тенис, голф, бокс, Формула 1... уговори најбољих спортиста у овим спортовима ретко су испод милионских.

Издвајамо краћи списак познатих спортиста који су издржавали читава "насеља", плаћали сопствене разводе, луксузне аутомобиле и лоше улагали па на крају остали без "пребијене паре", у дуговима или макар драстично скромнијег имовинског стања.

1. Дијего Марадона

Мађионичар на фудбалском терену није успео да своју магију пренесе на вођење својих финансија. Још је мање успео да спречи италијанске порезнике да му 2009. године потражују 53 милиона евра неплаћених пореза док је играо у Наполију.

Марадона је за клуб из Напуља наступао седам година, од '84. до '91. године.

2 Скоти Пипен

Џорданова десна рука на путу освајања шест титула и један од најбољих дефанзиваца на позицији крила у историји НБА лиге једнако није успео да одбрани свој новчаник. Мада није никада признао да је банкротирао, Пипен је пример спортисте коме су консултанти лоше водили финансије. Током каријере је зарадио око 120 милиона долара, а против једне од консултантских фирми је покренуо и тужбу.

3. Ален Ајверсон

Ален "Одговор" Ајверсон је један од кошаркаша који су платили цену развода и раскошних навика. На путовањима је куповао одећу да не би носио пртљаг, а када га је супруга Тавана 2010. године остављала испливали су на површину његови финансијски проблеми. Иако је само у сезони 2008/2009. зарадио 21 милион долара, а током каријере око 150 милиона долара на суђењу са супругом је 2012. године извадио џепове панталона и узвикнуо "Немам више пара ни да купим чизбургер!" Треба напоменути да АИ има траст фонд који ће му бити на располагању 2030. године вредан 30 милиона долара.

4. Мајк Тајсон

Тајсон "брани" част боксера трошаџија. Тајсон је 1986. године био "клинац" који је сјединио титуле у WБЦ, WБА и ИБФ категоријама. Бранио је титулу неколико пута и зарадио 400 милиона долара, па ипак 2003. године прогласио банкрот. Тајсон је био један од оних великодушних момака који је за сат времена потрошио пола милиона долара купујући накит за своје пријатеље.

5. Ивандер Холифилд

Боксер који је остао упамћен као жесток такмац Тајсону током деведесетих година, остао је након меча са Тајсоном без дела уха, а у слободно време и без великих количина новца. Холифилд је зарадио четврт милијарде долара током каријере и скупо платио издржавање једанаесторо деце. Дошао је до тога да се 2008. године банкари позабаве његовом вилом од 10 милиона долара и више од 100 просторија.

6. Ентоан Вокер

Још једна НБА звезда на списку Ентоан Вокер, троструки ол стар играч, НБА шампион са Мајами Хитом и НЦАА шампион. Током периода када је највише трошио Вокер каже да је издржавао више од 70 људи, рођака и пријатеља.

Та навика је убрзано смањивала његово богатство па је 108 милиона долара отишло у неповрат.

7. Терел Овенс

Човек кога се љубитељи спорта сећају по темпераментним наступима у дресу Сан Франциско Фортинајнерса Терел Овенс је с почетка овог века био звезда НФЛ лиге. Овенс је 2012. године банкротирао захваљујући лошим инвестицијама, али и месечном издатку за издржавање деце. Његових 80 милиона долара зарађених током 15 сезона у НФЛ су олако потрошени.

8. Латрел Спривел

Пре 13 година Латрел Спривел је био "увређен" понудом коју су му упутили Минесота Тимбервулвси, садашња екипа Немање Бјелице. Глен Тејлор је Спривелу понудио продужетак уговора на три године за 21 милион долара. То се Спривелу није допао па је тада настао чувени цитат "Морам да нахраним децу. Ако Глен Тејлор мисли да ми породица буде сита, онда боље да припреми неки новац" рекао је тада Спривел. Потрошио је 100 милиона долара и последњих година живи скромно.

9. Дејвид Џејмс

Голмана који је професионално бранио до своје 44. године памтимо по играма у Манчестер Ситију и Портсмуту, али и као чувара мреже Гордог Албиона. Џејмс је пре три године банкротирао. Скупо га је коштао развод из 2005. године, а током каријере је зарадио 31,2 милиона долара.

10. Кит Гилеспи

Колико пороци могу лако да потроше велико богатство показује и пример некадашњег играча Манчестер Јунајтеда и Северне Ирске. Гилеспи је 11 милиона долара потрошио лошим проценама некретнина, али и коцкарским дуговима.

Професионални спортисти не користе увек прилику која им се укаже када потпишу уносан уговор. Било да не умеју да кажу "Не" породици или пријатељима којима се број повећава како се плата ближи или да имају неки порок, богатство се врло лако троши. Има и изузетака попут Флојда Мејведера или Мајкла Џордана од којих је први склон коцкању, а други је то некада био, али су они и највећи у својим спортовима па такве навике нису утицале на њихово богатство које превазилази и стотине милиона долара.

Борис Бекер није једина тениска легенда која има проблема са новцем. Својевремено, то је био и Бјерн Борг освајач 11 Гренд слем титула који је милионе стечене 70-их година прошлог века потрошио на наркотике и промашене инвестиције.

Ту су још и Денис Родман, Кени Андерсон, а од спортиста који су "наше горе лист" ту је некадашњи фудбалер Партизана Саша "Ђани" Ћурчић.

Један од најинтересантнијих описа како новац "тече" кроз руке спортиста описао је легендарни фудбалер Манчестера Џорџ Бест рекавши "Новац сам трошио на пиће, жене и брза кола, остатак сам спискао", али и када је рекао "1969. сам се одрекао жена и алкохола - било је то најгорих 20 минута у мом животу".



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар