ЕУ озбиљније се бави БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић разговарао је у Бриселу са предсједником Европске народне партије Џозефом Долом.
.

Босна и Херцеговина 22.06.2017 | 10:26
ЕУ озбиљније се бави БиХ
Тема разговора била је ситуација у БиХ, регији и земљама Европске уније, као и кораци које земље Западног Балкана чине у области евроинтеграција.

Предсједавајући Иванић је нагласио да га радује утисак да се Европска унија коначно озбиљније бави регијом и БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ је истакао да да је интеграција у ЕУ, која има уравнотежен однос, један од услова стабилности БиХ. У случају да останемо изоловани, објаснио је предсједавајући Иванић, наставили бисмо да се бавимо темама око којих нема сагласности, чиме бисмо стварали нове блокаде.

”Потреба постизања компромиса и изградње међусобног повјерења кључна је за будућност и трајну стабилност”, рекао је предсједавајући Иванић.

Саговорници су се сложили да ситуација у регији није задовољавајућа. Предсједавајући Иванић је указао на чињеницу да је основ стабилности у регији у троуглу Београд-Загреб-Сарајево, а господин Дол је нагласио да поремећени односи у регији не доприносе стабилности нити Балкана, нити Европе.

Предсједник Европске народне партије рекао је да снажно подржава проширење Европске уније и нагласио да су приоритети европске будућности БиХ - правна држава, борба против корупције и независно правосуђе. Говорећи о томе, предсједавајући Иванић је рекао да је за то неопходна политичка воља свих учесника политичког процеса у БиХ.

Било је ријечи о заједничкој сигурности, борби против насилног екстремизма и тероризма и одласку бораца на страна ратишта. Посебно су се осврнули и на појачан тренд одласка младих и нагласили да то представља ненадокнадив губитак за једну земљу.

Предсједавајући Иванић наставља посјету Бриселу и данас ће учествовати на проширеном самиту Европске народне партије.

Предсједавајући Иванић ће се током дана састати са високом представницом за спољну и безбједносну политику Европске уније Федериком Могерини, предсједником Вијећа Европске уније Доналдом Туском, министром спољних послова Краљевине Белгије Дидиером Реyндерсом, а на маргинама саммита планиран је сусрет са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и предсједником Европског парламента Антонијом Тајанијем.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

снови

22.06.2017 09:41

Велика Британија излази из ЕУ. Како ће у ЕУ ући лоше државе: БиХ (подијељена, пуна међунационалне мржње и пропале енономије), Србија, Косово (неко га признаје а неко не као државу него као саставни дио Србије), Црна Гора, Македонија (у конфликту са Шиптарима), Албанија, Турска, турски дио острва Кипар, Молдавија, Украјина (управо због тог је у сукобу с Русијом зато што Русија неће све и свашта на својим границама), Бјелорусија...

ОДГОВОРИТЕ