Ловерњ на Калемегдану: Ово је моја кућа!

Француски репрезентативац својим присуством је увеличао отварање реновираних бетонских терена КК Партизан.

Кошарка 22.06.2017 | 11:45
Ловерњ на Калемегдану: Ово је моја кућа!
Крајем 2012. године дошао је у Партизан као тотални анонимус, а само девет месеци касније, на грудима му је сијала златна медаља са Европског првенства у Словенији. Лета 2014. имао је у џепу уносан уговор са руским Химкијем, да би наредне зиме постао члан Денвер Нагитса и до данас остао НБА кошаркаш.

Жофри Ловерњ каже да је његов метеорски успон, започет у црно-белом дресу, једноставан одговор на питање због чега се у свакој прилици захваљује Партизану, његовом тадашњем тренеру Душку Вујошевићу и навијачима.

"Месец дана пре доласка у Београд, клуб за који сам играо у Француској ме је само пустио да одем. Мислили су да од мене не може да буде ништа. И онда, после пет-шест месеци овде, постао сам сениорски репрезентативац и првак Европе. То никад не могу да заборавим и зато увек истичем своју захвалност Партизану", рекао је Ловерњ новинарима на Калемегдану.

Он је заједно са Богданом Богдановићем, Миленком Тепићем, Михајлом Андрићем, Урошем Луковићем и Петром Аранитовићем у среду увече био на отварању бетонских терена КК Партизан, које је у оквиру акције "100 терена једна игра" обновила компанија "Моззарт".

Бивши асови црно-белих били су обасути молбама навијача за заједничко фотографисање или обичан стисак руке. Лако се могло видети колики су траг оставили у срцима младих, али и нешто старијих Београђана.

"Поносан сам на подршку навијача и на све што сам урадио овде. Овде ћу се увек осећати као код куће", истиче Ловерњ.

"Овде сам постао човек. Научио сам да не одустајем, да се борим... и да шутирам тројке, ха-ха-ха. Увек када останем сам на шуту за три, сетим се како сам то вежбао код Дулета", додао је француски центар.

Овог пролећа је дворана "Александар Николић" била пуна некадашњих играча Црвене звезде, који су бодрили екипу у мечевима финала плеј-офа. Ловерњ и другови нису имали ту прилику, јер је Партизан испао брже него што је ико очекивао.

"Не знам шта да кажем, осим да се надам да ће следећа сезона бити боља. Партизан ми је увек врло важан. Био он шампион или не, увек ћу га подржавати".

Ловерњ је за две и по године у САД "трејдован" два пута, тако да је променио чак три тима. Минулу сезону завршио је у Чикагу, који му се допао много више од Денвера и Оклахома Ситија, а сада је слободан агент.

"Потписивање уговора почиње тек у јулу, тако да тренутно не знам много. Од менаџера сам чуо да има интересовања, видећемо где ћу завршити. Сигурно је само да ћу остати у НБА".

Богдан Богдановић озбиљно размишља да ли да се овог лета отисне у најквалитетнију лигу света. Жофри Ловерњ не сумња у његове квалитете.

"Нема никакве дилеме. Сви најбољи европски играчи могу да играју у НБА. Само је питање да ли ће добити праву шансу, доћи у прави тим за њих. Рецимо, Де Коло је одличан кошаркаш, али је морао да се врати у Европу. Што се тиче сувог квалитета, Богдан сигурно није ништа слабији од америчких играча".

"Ја, рецимо, нисам имао прилику да покажем све што знам. Надам се да ће ме овог лета неко потписати на четири године и да ћу добити више простора већ следеће сезоне", завршио је двадесетпетогодишњак из Милуза.

Ловерњ планира да остане у Београду још наредне недеље, што је показатељ колико заиста ужива у српској престоници. После тога следи званични почетак преговора са НБА тимовима, па припреме за Европско првенство.

"Увек је забавно борити се за медаљу".

ТРИ ТРОФЕЈА

Жофри Ловерњ, који је пролећа 2013. лиценциран за наступ у Суперлиги Србије тек после изненадног одласка Друа Гордона, као играч Партизана је освојио две националне титуле и један наслов првака АБА лиге.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар