Први откоси одредиће цијену

Први откоси пшенице очекују се за десетак дана и тада би, према процјенама, требала да буде утврђена и откупна цијена. Млинари и семберски пољопривредници на данашњем састанку у Бијељини договорили су да ресорно министарство треба повећати подстицај на седам фенинга по килограму.

Република Српска 21.06.2017 | 20:23
Први откоси одредиће цијену
За петак је планиран састанак у Бањалуци са представницима министарства.

Прошле године цијена пшенице била је од 33 до 34 фенинга по килограму, био је добар род, пољопривредници су од ресорног министарства имали 250 марака по хектару, 5 фенинга подстицаја по килограму, 2 фенинга од Градске управе, ове године лоши временски услови, већа улагања, мање подстицаја.

“Имамо далеко мањи род, умјесто 250 сада је 200 марака по хектару, ове године Аграрни фонд нема планирана та два фенинга, тако да не видим ништа добро”, каже пољопривредник из Бијељине Бошко Радић.

Цијене на берзи у региону неповољне од 230- 260 марака по тони. Семберски пољопривредници тврде да с подстицај та цијена мора да буде 40 фенинга по килограму.

“Један од закључака је да и држава повећа са 5 фенинга на 7 односно да дођемо до те цијене да произвођачи буду задовољни”, преноси пољопривредник Бранимир Андрић.

Представник "Мега - маркет компаније", највећег откупљивача и извозника пшенице у Босни и Херцеговини тврди да ће ове године квалитет бити пресудан за одређивање откупне цијене.

“Мислим да тежа година није била с обзиорм да цијену пшенице не одређујемо ми, јер смо мало тржиште и мале сјетвене површине. Цијену ће одредити први откоси, да видимо шта продајемо односно шта купујемо. Тржиште и свјетско и турско је постало ригорозно везано за квалитет”, истакао је Раденко Станкић, представник једне од највећих извозних компанија у БиХ.

“До сада смо углавном имали једну цијену пшенице без обзира каквог је квалитета, а сада сви купци траже протеинску и глитенску вриједност пшенице и на основу тога дефинишу цијену”, додаје Андрић.

Извјесно је да ће род пшенице бити откупљен, с обзиром на то да постоји велика потражња за извоз у Турску, јер БиХ има уговор с њима о слободној трговини.

“Планирамо да откупимо сву количину, прошле године 47. 000 тона, уколико се договоримо о цијени откупићемо све”, истакао је Станкић

Семберија је прије сијала пшеницу од 15 до 17 хиљада хектара, ове године смањење сјетвених површина на 13 хиљада хектара.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар