25 година од пробоја Коридора

Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић најавио је да ће у недјељу, 25. јуна, на Дугој њиви код Модриче бити обиљежено 25 година од завршетка војне акције "Пробој Коридора", у којој је страдало 415 најбољих српски бораца, док их је више од хиљаду рањено.

Република Српска 21.06.2017 | 12:47
25 година од пробоја Коридора
Савновић је истакао да, зарад погинулих и страдалих у ослободилачким ратовима, српски народ треба да чува у себи и упозорава на историјске догађаје, како би опстао на овим просторима.

"Захваљујући снази српске војске и вољи и одлучношћу српског народа, те његовом патриотизму и жељи да се остане на свом простору, пробој коридора се десио на Видовдан, 28. јуна", рекао је Савановић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Он је додао је тај дан дубоко укоријењен у свијести српског човјека као дан слободе и отпора туђину.

Савановић је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да су борбе за пробој коридора почеле 18. и 19. јуна, како би се успоставио континуитет између источног и западног дијела Републике Српске, који је прекинут у љето 1992. године након што је Хрватско вијеће одбране заузело Модричу.

"Доведено је у питање снабдијевање храном, горивом, лијековима и свиме оним што је било потребно за живот западног дијела Републике Српске, гдје је битисало око милиона и по становника", рекао је Савановић.

Посљедица тог прекида комуникације, додао је он, било је и умирање 12 беба у Клиничком центру Бањалука, због недостатка кисеоника.

"На жалост српског народа, тада је резолуцијом УН-а донесена одлука да сви цивилни летови са аеродрома у БиХ и Реублици Српској Крајини буду забрањени", истакао је Савановић.

Он је навео да су ти догађаји убрзали активности Војске Републике Српске, превасходно Првог Крајишког корпуса, уз помоћ бригаде МУП-а Републике Српске Крајине и Источнобосанског корпуса, да се организује пробој из окружења, те да се успостави континуит између источног и западног дијела Републике Српске.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић навео је да ће обиљежавање пробоја коридора почети у 9.00 часова Светом архијерејском литургијом у манастиру Светог великомученика цара Лазара.

Он је додао да је у 11.00 часова предвиђен парастос, а потом ће бити положено цвијеће на спомен-обиљежје палим борцима.

"Обраћање званичника планирано је у 12.00 часова, а у 12.30 часова биће одржан културно-умјетнички програм", рекао је Милуновић.

Конференцији за новинаре присуствовао је и свајетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица.

Пробојем "Коридора" прекинута је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У овој операцији погинула су 273 припадника Војске Републике Српске, 70 припадника МУП-а Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је 1.129 рањено.

Одлука о пробоју коридора донесена је 18. јуна 1992. године да би се деблокирао западни дио Републике Српске, гдје је у окружењу било око милион и по становника.

Директан повод за акцију "Коридор живота" била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Но1

21.06.2017 12:30

да ли је могуће да на ово нема коментара.а коментаришете све могуће политике.тужно и биједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО

21.06.2017 12:40

Господине генерале видим да сте активни на обиљезавањима годишњица и хвала Вам.Медутим,многи очекујемо Вашу књигу,,како се колио калај,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим босну

21.06.2017 13:04

Свим припадницима ВРС,специјалним јединицама Врс И полиције као И браци И Републике Српске крајине цеститам на бриљатној акцији сламања агресора на Републику Српску И пробијање коридора за спас српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мискони

21.06.2017 20:42

Људи су изгинули да би данас фукара попут овог Савановица узивала. Данас лопови и протуве не дају да се дјеца погинулих бораца запосле.

Name

ВРС

21.06.2017 15:40

Неце ту бити ни 20 људи који су уцествовали у акцији.Позвани су дезертери и они сто су у униформама пили по Београдским сплавовима.16 бригада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

21.06.2017 16:11

Штета што се овако битна ствар не обиљежава грандиозније и са више симболике. Како би моћно било организовати марш "Стазама Коридора" од Добоја преко Модриче и Дервенте преко Брчког до Бијељине. Обилазећи успут мјеста највећих битака...добронамјеран приједлог. Барем за 25 годишњицу би се борци и породице могле самоиницијативно организовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта се имају стидити

22.06.2017 09:31

Нису били луди Крајишници ставити главу на пањ и тога се немају шта стидити. Нико из Битке закоридор није оптужен за ратне злочине. Од страдања касарне ЈНА у Тузли и затварања пута преко Тузле 15.05.1992.године до пробоја коридора код Модриче 26.06.1992.године и отварања пута кроз Модричу 28.06.1992.године тамо је помрло 12 недоношчади без кисеоника у Бања Луци и неколико бубрежних болесника. Док нису Срби пробили себи копнени територијални коридор дотле им међународна заједница (УН) није дала никакав ваздушни саобраћај преко туђе територије (под контролом ХВО и Армије БиХ). Срби су у тим околностима испали у праву што су 15.07.1992.године код Оџака и код Босанског Брода 07.10.1992.године изашли на Саву те накнадно 30.07.1993.године код Брчког проширили коридор са 1км на 6км (тамо пролазе 110кВ далеководи) јер артиљерија, снајперији и залутали меци иду далеко. Ако неком сматра да је коридор преширок због хрватских насеља у Босанској Посавини у Републици Српској као и да у Западној Босни у Федерацији БиХ има превише српских насеља ентитети се могу по Дејтонском споразуму договарати око замјене територија с тим да и послије промјене картографије ФБиХ мора и даље имати 51% територије БиХ а РС 49% БиХ као што је то 1998.године одрађено са српским селом Копривна код Санског Моста које је првобитно било у ФБиХ а сад је у РС и бошњачким селом Велечево код Кључа које је првобитно било у РС а сад је у ФБиХ. У прољеће 1994.године био је Мировни план Контакт-групе (исто ФБИХ 51% : РС 49%) који је нудио Србима у Западној Босни више територије али кроз цијелу Босанску Посавину превише узак коридор (код Брчког можда потпуно пресјечен) због чег су га Срби референдумски одбили као и Венс-Овенов план у прољеће 1993.године па се рат послије појаве Контакт-групе продужио на још годину и по. У Посавини је од Срба одузет само Оџак. Накнадним сплеткарењима али 3 године послије рата предратна општина Брчко постала је Дистрикт у БиХ чиме је пресјечена Република Српска на два дијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

23.06.2017 09:30

Вјецна слава и велико хвала свим борцима славне Војске Републике Српске за све сто урадили. Да нам зиви наса Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ