Иванић у НАТО-у о Прегледу одбране

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић информисао је у Бриселу чланове Сјеверноатлантског савјета на нивоу сталних представника о тренутној ситуацији у сектору одбране у БиХ, у првом реду о недавном усвајању документа Преглед одбране.

Босна и Херцеговина 20.06.2017 | 14:50
Иванић у НАТО-у о Прегледу одбране
Документ Преглед одбране је, након вишегодишњег застоја, усвојен у Предсједништву БиХ, а њиме је утврђено смањење броја локација и броја припадника Оружаних снага БиХ, као и планови за њихову даљу модернизацију.

Говорећи о значају активације МАП-а за БиХ /Акциони план за чланство/, Иванић је нагласио да је ријеч о питању за које постоји сагласност политичких представника све три етничке групе како из власти, тако и из опозиције.

Током данашњег састанка било је ријечи и о актуелном статусу књижења перспективне војне имовине, које представља предуслов за активацију МАП-а, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Наглашено је да су направљени и значајни помаци у вези са питањем рјешавања вишкова наоружања и војне опреме, било кроз уништавање или одговарајуће донације.

Важан сегмент дјеловања Оружаних снага БиХ представља и учешће у међународним мировним мисијама.



Предсједавајући Предсједништва БиХ подсјетио је на посјету припадницима Оружаних снага који учествују у мировној мисији у Авганистану, одакле носи веома позитивне утиске.

Иванић је рекао да БиХ може да буде поносна на допринос који припадници Оружаних снага пружају у очувању мира и безбједности у тој земљи, као и на професионалност и одговорност којом обављају своје задатке.

У наставку састанка, предсједавајући Предсједништва БиХ одговарао је на бројна питања амбасадора земаља чланица у вези са стањем у сектору одбране, безбједношћу, општим политичким приликама и регионалној сарадњи.



Делегација БиХ, коју предводи Иванић, разговарала је и са замјеником генералног секретара НАТО Роз Готемелер, те посјетила сједиште Мисије БиХ при НАТО-у.

Иванић наставља радну посјету Бриселу, гдје је за сутра планиран састанак са члановима Групе пријатеља БиХ Европског парламента. Састанку ће присуствовати и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сутра ће разговарати и са сталним извјестиоцем Европског парламента за БиХ Кристијаном дан Предом, као и са предсједником Европске народне партије Џозефом Долом.

У делегацији БиХ су, осим Иванића и Звиздића, министар одбране БиХ Марина Пендеш и шеф Мисије БиХ при НАТО-у Алмир Џуво.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Пензионер

20.06.2017 12:53

Јел' потписан приступ НАТО-у? Ста казе Додо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

20.06.2017 13:03

Је ли ово значи да предсједник Иванић хоће у НАТО, за Милом Ђукановићем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

птица

20.06.2017 13:11

Која је ово службеница,

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко ко познаје ствари

20.06.2017 13:47

Та слузбеница је помоцник генералног секретара НАТО - исто оно сто је била Колинда Грабар-Китаревиц прије него сто је постала председник дрзаве Хрватске

Name

уставно тумацење

20.06.2017 13:44

По уставима БХ за приступ савезима [НАТО је савез] уопсте није предвидјено расписивање рерферендума него је довољна одлука оба дома народне скупстине А по истом уставу ентитети немају утицаја на одбрану, ентитети немају министарства одбране посто је војска на 'дрзавном' нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј уставно

20.06.2017 17:17

Цуј уставно.То је царсијско тумацење.Увукли се ми па ајд и Срби.Да се увуку.Какав Устав и ста Мин одбране уопсте има са политицком одлуком.Они који никад нису имали дрзаву не могу ни схватити ста су инститиције и управа а ста политика.Госпон не воде институције политику.У нормалниј дрзави.