Светац за јубилеј манастира Троноше

Завршница обележавања јубилеја седам векова манастира Троноше, средњовековне задужбине Немањића, у Јадру, биће одржана 16. септембра, када ће, поред свечаног чина канонизације некадашњег архимандита ове богомоље, Стефана Јовановића, који је на мајском Сабору СПЦ проглашен светим, бити одржана свечана академија на највишем црквеном и државном нивоу. Домаћин ће бити епископ шабачки Лаврентије и градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Србија 20.06.2017 | 11:17
Светац за јубилеј манастира Троноше
Како нам је речено у Одбору за обележавање тог јубилеја, у коме је један од седам чланова и представник Компаније "Новости", очекује се долазак у Троношу, осим патријарха српског Иринеја и више архијереја СПЦ, и највиших представника државе као на хиљаде људи из земље и расејања.

Као и обично кад су у питању црквене светковине, велику помоћ пружа академик Драгоњуб Драго Мирковић из Бијељине са својим екипама које ће и стручно и уметнички јоп боље да осветле места где почивају најзначајније главе Троноше из прошлости.

-За овај велики јубилеј није могла бити лепша вест од оне да је за свеца проглашен Стефан Јованић, знаментити архимандрит Троноше, који је пострадао од османлија, молећи за храну за свој напаћени и намучени народ - каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

До централне прославе, градска власт ће завршити изградњу лепе стазе кроз шуме, од Тршића до Троноше, којом ће моћи да иду и туристички возићи и фијакери, а не само пешаци и бицилости. Заједно са црквеним властима, утаначено је више од 30 разних културних догађања тим поводом у Лозници, Тршићу и Троноши, а и овогодишњи Вуков сабор ће бити, у значајној мери, посвећен значају Троноше у којој је славни Вук, баш код сада светог Стефана Јовановића, стекао прву писменост.

Протођакон др Љубомир Ранковић, који је међу најзаслужнијим што је ваљано, свих ових година, осветљавано име и дело Срефана Јовановића, иначе рођеног у Текеришу, код Лознице, на Церу, каже да је ово прилика да се укаже, не само на духовни, већ и културни значаја Троноше, "која је то вековима била, не само за људе овог краја, и што мора да буде вазда".

Према његовим речима, нужно је присећање и на друге знамените људе Троноше, попут архимадрита Мојсија, кога су Турци посекли на манастирским дверима, па све до архимандита Антонија Ђурђевића, Авакума Ђукановић и њихових следбеника који данас брину о овој "светињи над светињама".

-Утсновили смо где је сахрањен архимандрит Стефан, чије су посмтни остаци пренети из Зворника, где су га османлије отровале 1799. године, али зато ни до данас се не зна где је гроб игумана Георгија Бојића, који је један од учесника и организатора борби за ослобођење Лознице у августу 1941. године, убијен после Другог светског рата-каже др Ранковић и додаје да су револуционарне власти његово тело, врло брзо после сахране, ископале и преместиле на непознату адресу до данашњих дана, што је, у најмању руку, бездушно.

(БН/В.Митрић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Груја

20.06.2017 12:43

Осмалије или комунисти... нема разлике.

ОДГОВОРИТЕ