ТУР: Фенер ''почистио'' Бешикташ за титулу!

Кошарка се игра док Жељко Обрадовић не одсвира крај: Два и по минута до краја, 14 поена минуса, није проблем - Фенер је шампион! Првак Европе одбранио наслов у Турској пошто је тукао Бешикташ у невероватној завршници за 4:0 у финалној серији.

Кошарка 16.06.2017 | 21:40
ТУР: Фенер ''почистио'' Бешикташ за титулу!
Фенербахче је одбранио титулу првака Турске!

Жуто-плави су постали шампиони трећи пут за четири сезоне под вођством Жељка Обрадовића, након што је Бешикташ прокоцкао вођство од 79:65, на само 2:07 минута пре краја четврте утакмице.

Као и два дана раније, Фенер је славио после продужетка и овог пута ставио тачку на сјајну сезону, у којој је први пут у историји постао и шампион Европе.

Бешикташ - Фенербахче 94:98, у регуларном току 84:84 (19:24, 28:18, 17:17, 20:25), за укупних 0:4 у финалу плеј-офа.

Богдан Богдановић убацио је осам поена у серији од 0:12, којом се Фенер 57 секунди пре краја примакао на 79:77.

Потом је Обрадовићев тим направио неколико пропуста у одбрани и скоку и чинило се да ће Бешикташ ипак изборити пети меч, када је Мајкл Рол 18 секунди пре краја постигао два слободна бацања за 84:79.

Међутим, Боби Диксон је експресно убацио тројку, Кајл Вимс изгубио лопту одмах по извођењу аута, а Богдановић лаганим соло продором изједначио на 84:84.

До краја је остало пет секунди, Бешикташ је опет катастрофално погрешио, да би гости промашили чак три шута (Диксон, Весели, Јудо) за тријумф након 40 минута.

Али, тиме је само било одложено славље Фенербахчеа, који се после повратка "из мртвих" у четвртој четвртини наметнуо у додатних пет минута и пре свега чврстом одбраном привео посао успешном завршетку.

Није готово док Жељко Обрадовић не каже - „крај“. А најбољи тренер Европе, прави магнет за трофеје, одбио је да одложи промоцију, „затегао“ свој Фенербахче и на гостовању Бешикташу довео га до новог шампионског наслова.

Фенер је после продужетака тукао градског ривала. Други пут у његовој „Актатар арени“, без присуства гледалаца (због дивљана навијача на претходном сусрету) и тако „метлом“ завршио финанлну серију турског плеј-офа - 98:94 (4:0).

Била је то демонстрација шампионског карактера популарних Канаринаца. На два и по минута пре краја, Бешикташ је имао 14 поена предности (79:65), а онда је Жељко урадио оно што најбоље ради годинама. Што нико други на континенту не може да прокљуви. „Затегао“ је одбрану, направио серију 10:0, вратио се у потпуности у игру и највише захваљујући Богдану Богдановићу и Бобију Диксону истопио предност.

Због глупости кошаркаша Уфука Сардиже (погрешили приликом убацивања лопте) на шест секунди пре краја имао гостујући састав напад за победу у 40. минуту. Чак три хица испалили су кошаркаши Фенербахчеа, али лопта није хтела у кош, па се при резултату 84:84 ушло у продужетак.

А тамо, наравно, првак Европе је био далеко озбиљнији ривал. На крају 98:94 за другу узастопну титулу Фенербахчеа, који је сезону завршио са два пехара.

Фантастичну партију у дресу гистујуће екипе пружио је наш рептрезентативац Богдан Богдановић (22 поена, девет скокова), погодио је неколико важних шутева у тренуцима кад је Фенер топио предност, док домаћину нису вредела ни добри издања Кенана Сипахија(22), Ди Џеја Строуберија (19) и Владимира Штимца (13).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар