Пресуда Суда БиХ не шаље у затвор

Суд БиХ посеже за јединственом праксом да осуђенима и послије доношења правоснажне пресуде не одређује аутоматски притвор до упућивања на издржавање казне због чега они имају прилику за бијег па чак и наставак чињења кривичних дјела.

Босна и Херцеговина 16.06.2017 | 14:15
Пресуда Суда БиХ не шаље у затвор
Апсурд такве одлуке показан је у случају терористе Енеса Мешића који је и поред правоснажне пресуде којом је осуђен на три године затвора више од два мјесеца био на слободи. Иза решетака је доспио тек када је покушао да оде у Сирију и придружи се поново Исламској држави због чега је и осуђен.

Правници истичу да је пракса Суда БиХ недопустива и да је треба хитно мијењати.

''Ни у једној другој држави не може се догодити да неко ко је осуђен због тероризма проведе и дан на слободи након изрицања пресуде. То је у БиХ уобичајено, јер од Суда БиХ зависи да ли ће до одласка на одслужење казне осуђени бити у притвору.

Суд БиХ је у оваквим случајевима углавном благонаклон према осуђенима и користи минимум репресије предвиђене законом. Постало је уобичајено да приликом изрицања пресуда терористима, чак и кад је ријеч о другостепеној пресуди, осуђенима не одређују притвор до издржавања казне'', каже адвокат Милан Романић.

Потврђује то и случај са Мешићем који је правоснажно осуђен 7. априла, али је од тада слободно шетао. Ухапсили су га припадници Граничне полиције приликом покушаја илегалног изласка из БиХ и поновног одласка у Сирију.

У образложењу пресуде којом је осуђен на три године затвора, наведено је да је Тужилаштво БиХ ван сваке сумње доказало да су се он и други оптужени 2013. и 2014. године прикључили јединицама које су УН прогласиле терористичким, односно Исламској држави. То, међутим, није било довољно суду да Мешића упути у притвор.

''Нити је то нормално, нити казне за оне који су се вратили у БиХ након што су ратовали за терористичке организације. Они пролазе најчешће са годину затвора, то је смијешно и показује да у БиХ не постоји опредјељење за борбу против тероризма. То хитно треба мијењати јер осуђени терористи на слободи представљају опасност и по грађане и по националну безбједност'', истакао је Романић.

Вршилац дужности декана Факултета безбједносних наука Бањалука Предраг Ћеранић каже да нема дилеме да би сви који су осуђени за тероризам одмах требало да иду у притвор.

''И казне су иначе благе па терористе осуђују као да је у питању џепна крађа. Још када се терористи нађу на слободи због неодређивања притвора или откупа једногодишње затворске казне, то представља опасност по националну безбједност. Потребно је хитно мијењати постојећу казнену политику која је веома блага'', каже Ћеранић.

Суд БиХ саопштио је да је Мешић био на слободи до упућивања на издржавање казне затвора и да је након поновног хапшења упућен на издржавање казне, али из те институције нису одговорили на питање зашто осуђеном терористи није одређен притвор.

У Тужилаштву БиХ су рекли да је Мешић испитан у Агенцији за истраге и заштиту и да ће бити достављен извјештај против њега о почињеном кривичном дјелу.

Повратак џихадиста

Предраг Ћеранић је истакао да БиХ треба да се припреми за талас повратка својих држављана који ратују у терористичким организацијама у Сирији зато што је Исламска држава пред падом.

''Поразно је што су потјернице расписане само за неколицином терориста иако их, према подацима Министарства безбједности БиХ, у Сирији ратује 115'', каже Ћеранић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

попара

16.06.2017 12:54

У Србији неколико хиљада таквих који се крију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2017 14:23

Босњо срби никад нису СЕ бавили кукавицким триковима и правили зло недузнима а богами твоји то цине свакодневно по свијету.

Name

Перо

16.06.2017 14:18

Бас си попара.

ОДГОВОРИТЕ