Лажни идентитет џихадиста у БиХ

Повратници са страних ратишта при доласку у БиХ добијају нови или лажни идентитет. Све присутнију терористичку "ноћну мору" која долази из БиХ, гдје некадашњи борци Исламске државе (ИС) проналазе сигурна склоништа, западни лидери игноришу.

Босна и Херцеговина 16.06.2017 | 10:20
Лажни идентитет џихадиста у БиХ
Објавио је то "Тхе Даилy Цаллер Неwс Фоундатион", у анализи коју је провела истраживачка група ове америчке веб-странице, а у којој се наводи да је БиХ позната по томе што "простире тепих" добродошлице страним борцима, дајући им јасно до знања да им је - обезбијеђено склониште.

Наводи се, такође, да Бошњаци имају више бораца у ИС по глави становника од било које друге европске нације. Једно од објашњења би, како се додаје, могла бити висока незапосленост, која је, према посљедњим подацима, виша од незапослености у Јемену, Тунису или појасу Газе.

Експерти за борбу против тероризма тврде да се све већи број бораца ИС враћа у БиХ. Дипломате и безбједносни експерти упозоравају да су повратницима сигурна склоништа заправо они џемати у којима се вијоре заставе ИС.

Такви џемати, наводи се даље, примају стране борце, који се ту одмарају, мијењају свој идентитет, долазе до потребног оружја, али и врло лако долазе до новца (махом је ријеч о прању новца), те исто тако улазе у земље западне Европе.

Гордон Бардош, предсједник СЕЕРЕЦОН-а, компаније за стратешко савјетовање и анализе политичког ризика, каже да су џемати постали енклаве унутар суверених држава.

"Успостављена су села којима управљају радикални исламисти и дефинитивно функционишу као енклаве унутар БиХ. Такође, успоставили су и финансијске мреже за трансфер новца, док истовремено борцима дају нове или лажне идентитете", каже Бардош. Према његовим ријечима, када добију нови идентитет, ти људи живот почињу испочетка и могу слободно да путују широм свијета.

"У тим забаченим селима они одржавају и паравојне обуке", додаје Бардош. Тврди да су сви највећи напади уперени против САД, укључујући и 11. септембар, имали тзв. босанске везе.

"Говоримо о људима који су били укључени у напад 9/11. Говоримо о људима који су били укључени у напад на 'УСС Цоле'. Говоримо о људима који су били умијешани у нападе на америчке амбасаде у Африци, августа 1998. године. Сви они су током деведесетих били активни на Балкану. Они су ти који су посијали сјеме свега овог што данас гледамо", каже Бардош.

Такође, како се тврди, БиХ је играла важну улогу и у недавним нападима широм Европе.

"Историјски гледано, када сагледамо разне терористичке нападе, од посљедњег на божићном маркету у Берлину, или напада на 'Цхарлие Хебдо' у Паризу, или напад на бриселски метро, увијек је ту постојала нека 'балканска веза'", каже Бардош.

Абделилах Химих, осумњичени за планирање напада на Париз, новембра 2015. године, или напада на Брисел, марта 2016. године, живио је на Балкану.

Наоружање и муниција пронађени у Паризу потичу управо са Балкана. Насер бин Али Анси, који је некада живио у БиХ, преузео је одговорност за напад на "Цхарлие Хебдо" у Паризу. Касније је Али Анси постао лидер Ал Каиде на Арапском полуострву.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аха

16.06.2017 11:17

Добар извор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дт

16.06.2017 13:28

Цуј еxсперта! Па како то да нико незна у свету а ето овај самозвасни еxперт као незто зна. Ово ме подсеца на оно из двеехиљадитих уапсерн злогласми терориста из БиХ ово оно Галијасевиц, Лазањски кад на крају право име ЛИ ОНИЛ Д ИМОН нигдје везе ово сто писете је исто оно сто изјављује и Колинда а кад Мектиц затрази информације имена мјесто онда казе е па ми цули ал незнамо да има. Па и моја зена је цула да се ја свалерам и прицала около ал ја незнам за то елем најгоре је сто није тацно а ја наебо.