Притвор за 20 марака и кифлу

Зато што је покушала купити кифлу са лажном новчаницом од 20 КМ, државни тужилац је затражио притвор од 30 дана за Мирелу Смајловић. Журнал подсјећа на случајеве вишемилионског криминала чији виновници уживају на слободи.

Босна и Херцеговина 12.06.2017 | 16:42
Притвор за 20 марака и кифлу
Прво је купила кифлу, а онда кутију Yорка. Укупно је ставила у промет двије лажне новчанице од по 20 КМ. Она је непроцјењива опасност за бх. друштво и њом се бави Тужилаштво БиХ. Стога је државни тужилац Касим Халилчевић одлучио да предложи тридесет дана притвора за Мирелу Смајловић из Вогошће.  

“Дана 19. марта 2014. године, у Маглају, с циљем да се лажан новац стави у оптицај, Мирела Смајловић и Суад Ћеско довезли су се до пекарске радње “Нон-стоп број 3” гдје су предали фалсификовану новчаницу од 20 КМ на име плаћања купљеног пецива од двије КМ”, пише у образложењу приједлога за одређивање притвора који је крајем прошле седмице упућен Суду БиХ.

Претходно је за Мирелом Смајловић била расписана потрага, а Тужилаштво БиХ је након њеног хапшења експресно  подигло оптужницу. Да докаже да правна држава, ипак, постоји.

О Синиши Додику, бизнисмену и кадру СНСД-а, недавно смо писали на Журналу. Додик је у бјекству Србији, а осумњичен је да је давањем мита руководству Канцеларије за жалбе БиХ незаконито из Путева РС извукао 3,5 милиона марака. Главна државна тужитељка Гордана Тадић, према документацији која је у посједу Журнала, забранила је поступајућем тужиоцу да тражи одређивање притвора осумњиченом Додику, а самим тим и расписивање потјернице за њим.  Причињена штета од три и по милиона марака, очито, није довољан разлог за притвор. За разлику од 40 КМ штете коју је причинила Мирела Смаиловић.

Ни случај Бобар Банка и криминал  процијењен на 64 милиона евра не уклапају се у притворске критерије правосуђа на нивоу БиХ.  Након хапшења у акцији Лавина, Суд БиХ није одредио ниједан дан притвора осумњиченим Славици Ињац и Снежани Вујинић, директорицама Агенције за банкарство РС, односно  Инвестицијско-развојне банке РС. Касније су осумњиченима укинуте и све мјере забране. Али су зато уведене Мирели Смајловић.

Предмет Павловић банка, познатији као “вила” Милорада Додика, доказ је да правосуђе БиХ има уједначене критерије. Банкар Слободан Павловић који је осумњичен да је владару Републике Српске преко своје банке омогућио прање скоро два милиона марка, ухапшен је 11. фебруара 2016. године. Седам дана касније већ је био на слободи. За криминал од преко милион марака притвор је непотребан. 

Кемал Чаушевић и ветерани царинских превара Анес Садиковић и Сединет Карић на суђење долазе са слободе. Осумњичени за организирани криминал вриједан три милијарде, па оптужени за злоуптребе вриједне милион и по марака, у притвору су провели три мјесеца.  Шездесет дана више од Миреле Смајловић, оптужене да је причинила штету у износу од 40 КМ. 

Драгана Човића и Едхема Бичакчића Тужилаштво БиХ је прије десетак година оптужило да су, као федерални министар финансија и федерални премијер, незаконито одобрили неколико милиона марака за  куповину станова подобним кадровима. Приједлог за притвор никад није упућен. Јер Човић и Бичакчић нису опасност за бх друштво. За разлику од Миреле Смајловић која оштетила државу тако што је лажним новчаницама од 20 КМ купила кутију Yорка и кифлу. Па, онда, у притвор.

(зурнал.инфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

шумар

12.06.2017 14:48

Има и гори примјер, за 2 метра дрва 2 мјесца затвора..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

12.06.2017 15:16

Џери - идејни творац заштите криминала на државном нивоу.

Name

Мрцевци

12.06.2017 15:11

ПОСТЕНЕ ЉУДЕ ЈЕ СРАМОТА СТО ЗИВЕ У ОВАКВОЈ ДРЗАВИ ГДЈЕ ВЛАДАЈУ КРИМИНАЛЦИ А НАРОД ЦУТИ И ОДЛАЗИ КАЗУ НЕМОГУ НИСТА .МА МИ СМО ДОЦЕКАЛИ ДА ПОГИЊЕМО ГЛАВЕ ПРЕД КРИМИНАЛЦИМА А НИСМО ИХ ПОГИЊАЛИ КАД СМО СТВАРАЛИ РС СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Нам И Треба

12.06.2017 15:14

Гласали смо тако, па смо добили што смо заслужили. Нико нам није крив, треба још да нас притежу и да ј..у у здрав мозак- ми то очигледно волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

12.06.2017 15:37

Треба је затворити,радник би тај новац морао намирити а она би и даље варала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип

12.06.2017 16:11

Тако је велики радниче! Чим су органи гоњења примијетили да је купила кифлу требало ју је одмах консфисковати и дати Синиши Додику да направи хот дог. У том случају притвор би могао бити ван снаге. А за yорк, за yорк се могла искупити да га је поклонила Жељки. Није се снашла и сада нека испашта за оволику превару. Закон је закон па и за гладне. Нека живи правда!

Name

УСА

12.06.2017 20:10

У америци ти лазну новцаницу коју ти је неко подвалио или није знао да је лазна замијене за праву и нико нема разлога да вара и подваљује. Наравно евидентирају то и тиме је искљуце из промета ако ниси слуцајно растурац фалсификата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип

12.06.2017 21:42

Па пријатељу мој, у Амерци се долар свакако штампа без покрића. То што они фалсификат замијене правом новчаницом је због тога да би елиминисали конкуренцију.

Name

истина

12.06.2017 20:40

За сто година це бити тамо а мозда никад викали дивљи запад у америци тамо је дивљи запад поздрав из Цхицаго

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

12.06.2017 20:41

Ал се властодрзци спрдају са нама обицним народом они баратају милионима краду И Нико ниста срамота..

ОДГОВОРИТЕ