Интервју - Гебхард Грич: Имас није луди гуру, он је диван човјек!

Гебхард Фил Грич, бивши дугогодишњи члан тима Новака Ђоковића, каже да Пепе Имас није 'луди гуру', како га медији представљу, већ 'по себи диван човек'.

Тенис 12.06.2017 | 15:30
Интервју - Гебхард Грич: Имас није луди гуру, он је диван човјек!
Пораз Новака Ђоковића од Доминика Тима у четвртфиналу Ролан Гаросу није остао без одјека ни у немачкој штампи.

"Ђоковић је сада играч као и сваки други“ – овако гласи наслов текта новинара 'Сüддеутсцхе зеитунг" Гералда Клефмана, који је у Паризу пратио пораз Новака Ђоковића од Доминика Тима у четвртини финала.

За њу је између осталог о Ђоковићу говорио и Новаков дугогодишњи кондициони тренер и саветник за исхрану Гебхард Грич, док је своје виђење ситуације имао и Борис Бекер, још један бивши члан Нолетовог тима, а преноси 'Деутсцхе Wелле'.

"Двадесетгодишњем Аустријанцу, седмом на светској ранг-листи, успела је демонстрација моћи. Први сет је још био изједначен и трајао је 73 минута. А онда се жамор у публици повећао јер су гледаоци видели нешто што се у овој лиги ретко дешава – разлику у класи. Ово боли. То није лепа слика легенде", рекао је Бекер, који је три године био Ђоковићев тренер, у својству коментатора 'Еуроспорта“, на шта се надовезао новинар 'Зидојче цајтунга'.

"Можда бисмо морали да се вратимо чак у Ђоковићеве младе дане да бисмо нашли фазу у којој је његова игра била тако распаднута као у средини трећег сета. Дванаест поена у низу – он их није изгубио, он их је Тиму буквално сервирао на тацни. Лоптама које је погађао ивицом рекета, лоптама које су завршавале далеко иза аут-линије, или у мрежи. Често је одмахивао главом. Често је и журио и пребрзо ударао лоптицу, као да хоће да се све што пре заврши. То је била слика коју је Бекер описао правим речима“.

Он сматра да се Новак још увек није опоравио од пада форме, који је почео управо у главном граду Француске прошле године.

"А, слику је описао и сам Ђоковић. Квинтесенција његових речи – још се ни издалека није опоравио од пада форме, процеса који је почео после прошлогодишњег ослобађајућег успеха у Ролан Гаросу. У томе ништа не мења ни еуфорија коју је створио ангажовањем Андреса Агасија као повременог тренера. У основи – то је могло да се разазна у његовим самокритичним речима – он је сада играч као и сваки други. Но, беспоштедност са којом је анализирао своју игру је била заиста за поштовање – у томе он није само један од многих [...] И док други велики играчи и даље побеђују, Париз 2017. је цементирао сазнање да Ђоковићево трагање за смислом и даље траје“.

А, дневник Велт је објавио интервју са Гебхардом Гричом, научником који је осам година путовао по свету са Новаком Ђоковићем као саветник за исхрану и кондициони тренер. До пре пет недеља. Српски тениски професионалац се изненадно растао од свог комплетног тренерског тима, па тако и од овог шесдесетогодишњег Аустријанца.

Грич је одговарајући на питања новинара Велта најпре рекао да чак није ни гледао пренос мечева у Ролан Гаросу, већ да је у Аустрији, где је сатима седео на обали Дунава.

"Осећам се као птица. После свих тих година на турнирима, могу да радим – и не радим – шта год хоћу. То је врло пријатно".

Грич је рекао да је Ђоковић велики перфекциониста и да сигурно има разлог због којег је сада тако далеко закорачио у подручје езотерије и области стила живота, љубави, радости и слично.

Према његовим запажањима, Ђоковић жели да остане врхунски спортиста, али и да ужива у радости живота – да се даље развија као човек, а управо у томе види и мотивацију за ангажовање АндреаАгасија.

"То се уклапа у његову нову оријентацију. И Андре је имао проблеме, и прошао кроз фазу у којој је морао наново да се оријентише. И да почне испочетка“, верује Грич.

На питање о менталном тренеру или ти такозваном гуруу Пепеу Имасу, Грич је рекао да се Новак и Имас већ дуго познају као и да растанак Ђоковића и Бекера као и разлаз са комплетним тимом око Маријана Вајде нема никакве везе са Шпанцем.

"Није коректан начин на који медији представљају Имаса – као лудог гуруа. То нема везе са реалношћу. Он је по себи диван човек“.

А, када је реч о сарадњи Грич-Ђоковић, Грич каже:

"Мислим да је свако ко је радио са њим имао нешто од тога. Искуство са Новаком је драгоцено за једног тренера, јер од Новака тренер добија веома прецизне и интензивне повратне информације, које може да употреби како би даље развијао своје методе“.

На питање да ли га је Ђоковић инспирисао као човек рекао је да су сви учили од свакога у тиму јер су много година били заједно, али да је ипак од Новака највише научио.

"Сви смо провели много времена заједно, и свако у тиму је учио од свакога – али од Новака сигурно највише. Мене је импресионирало то што је он сваког дана умео наново да се мотивише за даље учење. Како на плану спорта, тако и као личност. Веома су ретки људи који толико свесно и интензивно живе сваки дан. То је био и главни разлог његових спортских успеха. Он је био најбољи ученик којег сам икада упознао. То је један изузетно радознао човек“, закључио је Грич.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вп

12.06.2017 13:59

Ноле, уз тебе смо.

ОДГОВОРИТЕ