БиХ - оно што су странци направили

Процес проширења Европске уније је успорен, али и даље остаје једна од најважнијих политика ЕУ, изјавио је Мирослав Лајчак, министар спољних послова Словачке у интервјуу за интернет страницу Еуропеан Wестерн Балканс.

Босна и Херцеговина 29.05.2017 | 11:39
БиХ - оно што су странци направили
"Разлоге треба тражити у унутрашњим изазовима за Унију, прво економска криза, па онда и мигранти. Али, то остаје једна од наших најважнијих политика. Правила се нису промијенила, иако је подршка јавности опала. Зато смо ми за период словачког предсједавања ставили као један од приоритета да се врати кредибилитет цијелом процесу и мислим да смо у томе успјели", рекао је Лајчак.
 
Он је истакао да је одговор на питање о будућности проширења у рукама држава које желе бити чланице, јер ће Унија, без сумње, урадити свој дио посла. Напредак који остварује Црна Гора то потврђује. На питање о ставовима да је БиХ "пропала држава" Лајчак одбацује таква мишљења.
 
"Неправедно је и лицемјерно БиХ звати пропалом државом, јер БиХ је оно што је смо ми, међународна заједница, од ње направили. Дејтон није написан у Сарајеву и Бањалуци. Да, систем је комплексан и компликован, али има напретка. Можда иде спорије него би ми хтјели, али је кључно питање функционалности државе. Помогло би да је међународна заједница јединствена, јер подјеле унутар ње доводе и до подјела у БиХ", наводи Лајчак.
 
Према његовим ријечима, руски утицај у региону је логична посљедица мање укључености Уније.
 
"Не можемо сакрити чињеницу да је ЕУ постала мање видљива и активна на политичком нивоу. Тако то иде, и онда не можете бити изненађени када су други играчи, који имају интерес и улогу, испуне простор који сте ви испразнили", додао је.
 
Извор: Фена

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

стереомонодолбy4к3кхд

29.05.2017 10:40

Да гос.Лајцак,БиХ јесте пропала дрзава,потпуно неуспео пројекат ЕУ,Знам теско вам је да признате,да је тако.Дефинитивно нема никакве перспективе у тој ЕУ творевини,мислим да це овакво стање остати веома дуго,потпуни статус qуо,Кипар је копија БИХ,ддраги моји градјани БИХ,Зелим вам много здравља,ко мозе да трпи нека трпи,ко немозе,цео свет вам је на длану,па се сналазите.Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шупља прича

29.05.2017 11:31

(1) БиХ је НАПРАВЉЕНА да буде пропала држава како би се (исти) народ сатјерао у три тора и тако био буре барута које може лако да се потпали - по потреби оних који су је такву правили (читај: запад). (2) Дакле, није (нити је икада било) до нас, него је до њих. (3) Овај интервију треба посматрати из перспективе: Ко, шта и кроз који медиј хоће нешто да нам поручи. Лајчак "пере" ЕУ одговорности за неуспјех у приступању БиХ тој унији јер је крив "руски утицај". Тако је Мирославе, Руси су написали Дејтон, Руси су поставили Високог представника, руски генерали командују ОСБиХ, руске судије сједе у уставном суду БиХ... а све то кроз медиј Еуропеан Wестерн Балканс. Ко оде на њихову страницу, видјеће ко их финансира. Русија и Кина? Не, него западне "НВО". (на дну прве стране, под "Поwеред бy").

Name

Фина дрзава

29.05.2017 11:15

Фина дрзава та наса.Побјегла из ње сва омладина.Јос мало овде неце имати ко ни да туца.Наравно.Камен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

29.05.2017 15:22

Што у Босни има то нема у цијелој ЕУ какве ми ресурсе имамо само смо глуп народ свађамо се а други нам краду наше добро ријеке шуме планине.

ОДГОВОРИТЕ