Јунајтед освојио ЛЕ и вратио се у ЛШ!

Фудбалери Манчестер Јунајтеда савладали су Ајакс 2:0 (1:0) за титулу Лиге Европе и повратак у Лигу шампиона.  Погба и Мхитарјан за трофеј и Лигу шампиона! Овогодишњи шампион Лиге Европе је Манчестер јунајтед који је у финалу овог такмичења победио Ајакс 2:0 (1:0). Осим трофеја и новчане награде, "ђаволИ" су добили и учешће у Лиги шампиона наредне сезоне.

Фудбал 24.05.2017 | 23:20
Јунајтед освојио ЛЕ и вратио се у ЛШ!
То су та појачања од 147.000.000 евра: Манчестер јунајтед се вратио у Лигу шампиона! Мишићи - дословце - пресудни у финалу Лиге Европе, Мурињо опет добио меч за трофеј, Ајакс безопасан у Стокхолму (0:2).

"Црвени ђаволи" су прву титулу у такмичењу, рачунајући и "претка" Куп УЕФА, освојили погоцима Пола Погбе у првом и Хенриха Мхитарјана у другом полувремену на Френдс арени у предграђу Стокхолма Солни.

Јунајтед је освојио свој шести трофеј у Европи, после три Лиге/Купа шампиона, те по једног Суперкупа и Купа победника купова.

Тим Жозеа Муриња је повео у 18. минуту ударцем Погбе са ивице казненог простора, уз помоћ одбитка од једног дефанзивца је преварио голмана Ајакса, након чега је Португалац "повукао" екипу и препустио ривалу контролу лопте.

Ајакс је имао већи посед, тражио је пут до гола ривала, али је Јунајтед буквално "удавио" игру јер "копљаници" нису имали решење за последњу линију "Црвених ђавола", пет од шест њихових шутева је изблокирано.

С друге стране, енглески великан је стрпљиво чекао шансу да реши меч и дочекао је већ на старту другог полувремена у Солни.

Тачку је ставио Мхитарјан, Јермен се сјајно снашао на ивици петерца када је полу "маказицама" послао у мрежу лопту након неуспешног шута Криса Смолинга главом после корнера.

Мурињо је освојио свој четврти европски трофеј после, први је тренер који има по две титуле Лиге шампиона и Лиге Европе.

На Олд Трафорд је донео први међународни трофеј после девет година, а 42 укупно у својој историји. Лига Европе/Куп УЕФА је био једини европски трофеј који је недостајао богатој Јунајтедовој ризници.

"Ђаволи" су до титуле ЛЕ стигли освојивши друго место у Групи А иза Фенербахчеа, а испред Фејенорда и Зорје са скором 4-0-2, а потом надигравши у плеј-офу Сент Етјен, Ростов, Андерлехт и Селту Виго.

Манчестер јунајтед и Жозе Мурињо су успели!

"Ђаволи" су први пут у историји освојили Лигу Европе и тако се придружили Јувентусу, Бајерну, Барселони, Челсију и данашњем ривалу Ајаксу као јединим тимовима који су освојили "све", а највеће заслуге за то иду Полу Погби и Хенрику Мхитарјану који су постигли голове у победи над "копљаницима".

Француз је "начео" Холанђане у 18. минуту, када је његов шут променио путању и преварио Онану, а голман Ајакса ни пола сата касније није могао ништа после лукавог шута Јермена.

Осим што су додали још један трофеј својој колекцији - ово значи и да је Манчестер јунајтед изборио и директно учешће у Лиги шампиона, што нису успели кроз Премијер лигу коју су завршили тек као шестопласирани тим.

АЈАКС - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 0:2 (0:1)

У историји овог такмичења било је много незаборавних финала, нарочито у 21. веку, али ово ће сви веома брзо заборавити, вероватно чак и навијачи Манчестер јунајтеда.

Екипа Жозеа Муриња држала је ове ноћи у Стокхолму лопту у свом поседу само једну трећину времена, упутила је шест удараца, од тога четири у оквир гола, а два су завршила иза леђа голмана Ајакса који се једноставно, као и његови саиграчи, суочио са искуснијом екипом.

Португалац је утакмици приступио као да су "ђаволи" благи аутсајдер, дозволио је младим играчима Ајакса да помисле како су у контроли, јер тобоже имају лопту у свом поседу, годило им је сигурно да делују као доминантији против скупоцене екипе.

Манчестер јунајтед је чекао ситне грешке и претворио их у своје предности. И касније само "завршио посао" док је екипа Боса фрустрирано нападала и наилазила на зид.

Статистика на крају сусрета каже да је Ајакс имао 19 удараца ка голу Серхија Ромера, али је питање да ли је аргентински голман и наквасио дрес пошто је имао само две интервенције. Прву у првом полувремену после ударца Бертрана Траореа, а другу после шута резервисте Донија ван де Бека у последњим тренуцима сусрета.

Дисциплинована средина Јунајтеда потпуно је угушила младу и креативну средину Холанђана, затворила прилазе по боковима, одакле су врло ретко претили Зијех и Траоре...

...али и "одсекла" Каспера Долберга, најбољег стрелца Ајакса који је био "невидљив".

Петер Бос је у наставку пробао нешто да промени, али његова екипа у овим годинама једноставно није калибар који може да изађе "на мегдан" екипи која је дошла да одигра на резултат и притом има велики мотив, како у трофеју, тако и у Лиги шампиона.

Ово је било четврто "евро" финале за Муриња и четврта победа.

Снага! Појединачна. Тимска. Тренерска. Клупска. Каква год, дословце снага, не сирова, него обрађена, преточена у мишиће. Набилдовани као да су изашли из теретане, фудбалери Манчестер јунајтеда повукли су прецизну линију између јачине Премијер лиге и фудбала за тинејџере какав се махом игра у Холандији. Толико прецизну да је реч о дебелој црти овосезонског учинка, украшеног триплом круном. Ова последња има највећу вредност, јер су се Црвени ђаволи после годину дана одсуства вратили у Лигу шампиона.

Учинили су то у завршној утакмици такмичарске године. У финалу Лиге Европе тукли су Ајакс (2:0), највише захваљујући томе што су од њега јачи. Буквално. И што су платежно моћни, па су им се летошње инвестиције у лику Пола Погбе и Хенрика Мхитатријана исплатиле у Стокхолму. Головима некадашњег везисте Јувентуса, плаћеног 105.000.000 евра и јерменског креатора због чијег је доласка на рачун Борусије из Дортмунда пребачено 42.000.000 евра, енглески великан је узео једини пехар коју му је недостајао у колекцији и после Комјунити шилда и Лига купа пригрлио још један трофеј ове сезоне.

То је Жозе Мурињо. Рођени победник. Опет је то урадио.

Прошлост: Сезону је почео тако што је савладао Лестер и, онда имао периоде кад није знао „где бије“, кад је остао без шанси за титулу у Енглеској пребацио је фокус на Лигу Европе и и њу освојио. Специјални је заиста специјалиста за финала, славио је у сваком европском. С Портом је узео УЕФА куп (2003), Лигу шампиона (2004), исти пехар загрлио водећи Интер (2010) и од јесени креће поново на њега.

Фудбал четвртком (стандардни термин Лиге Европе) није за Португалца. Још мање пристаје величини Манчестер јунајтеда.

Садашњост: Ајакс јесте добар тим, али против снаге са Острва, једноставно, није имао шансе. Шта год да би направили у пољу увек би наилазили на покретни зид у одбрани Манчестера. Није то бог зна како квалитетна дефанзива, колико су се брзањци из Амстердама одбијали о штопере ривала. Ни шансу нису успели да створе. Серхио Ромеро могао је да преспава финале.

Будућност: Јунајтед се враћа у Лигу шампиона и има сезону која се може сматрати успешном. Ајакс ће у квалификације за исто такмичење (од треће рунде) и уместо пехара има будућност. Састав који је извео Петер Бош је 22 године и 282 дана. Има и Матијаса де Лигта, од вечерас најмлађег фудбалера у историји европкупова (17 година и 285 дана). Има и традицију коју пажљиво негује, па је на свакој утакмици од 1981. бар једног играча из своје академије имао у првих 11. Само, нема ниједног који може да буде и близу Јохану Кројфу, преминулом пре равно 14 месеци.

АЈАКС - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД 0:2 (0:1)
/Погба 18, Мхитарјан 48/

Стокхолм
Судија: Дамир Скомина (Словенија)
Жути картони: Фелтман, Ридевалд, Јунес  (Ајакс), Фелаини, Мата, Мхитаријан (Манчестер јунајтед)

Ајакс (4-3-3): Онана – Фелтман, Ридевалд (од 82. Де Јонг), Санчез, Де Лигт - Класен, Шене (од 70. Де Бек), Зијех – Траоре, Долберг (од 62. Нерес), Јунес.

Манчестер Јунајтед (4-2-3-1): Ромеро - Валенсија, Смолинг, Блинд, Дармијан - Ерера, Фелаини - Погба, Мата (од 90. Руни), Мхитарјан (од 74. Лингард) - Рашфорд (од 84. Марсијал).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар