Junajted osvojio LE i vratio se u LŠ!

Fudbaleri Mančester Junajteda savladali su Ajaks 2:0 (1:0) za titulu Lige Evrope i povratak u Ligu šampiona.  Pogba i Mhitarjan za trofej i Ligu šampiona! Ovogodišnji šampion Lige Evrope je Mančester junajted koji je u finalu ovog takmičenja pobedio Ajaks 2:0 (1:0). Osim trofeja i novčane nagrade, "đavolI" su dobili i učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Fudbal 24.05.2017 | 23:20
Junajted osvojio LE i vratio se u LŠ!
To su ta pojačanja od 147.000.000 evra: Mančester junajted se vratio u Ligu šampiona! Mišići - doslovce - presudni u finalu Lige Evrope, Murinjo opet dobio meč za trofej, Ajaks bezopasan u Stokholmu (0:2).

"Crveni đavoli" su prvu titulu u takmičenju, računajući i "pretka" Kup UEFA, osvojili pogocima Pola Pogbe u prvom i Henriha Mhitarjana u drugom poluvremenu na Frends areni u predgrađu Stokholma Solni.

Junajted je osvojio svoj šesti trofej u Evropi, posle tri Lige/Kupa šampiona, te po jednog Superkupa i Kupa pobednika kupova.

Tim Žozea Murinja je poveo u 18. minutu udarcem Pogbe sa ivice kaznenog prostora, uz pomoć odbitka od jednog defanzivca je prevario golmana Ajaksa, nakon čega je Portugalac "povukao" ekipu i prepustio rivalu kontrolu lopte.

Ajaks je imao veći posed, tražio je put do gola rivala, ali je Junajted bukvalno "udavio" igru jer "kopljanici" nisu imali rešenje za poslednju liniju "Crvenih đavola", pet od šest njihovih šuteva je izblokirano.

S druge strane, engleski velikan je strpljivo čekao šansu da reši meč i dočekao je već na startu drugog poluvremena u Solni.

Tačku je stavio Mhitarjan, Jermen se sjajno snašao na ivici peterca kada je polu "makazicama" poslao u mrežu loptu nakon neuspešnog šuta Krisa Smolinga glavom posle kornera.

Murinjo je osvojio svoj četvrti evropski trofej posle, prvi je trener koji ima po dve titule Lige šampiona i Lige Evrope.

Na Old Traford je doneo prvi međunarodni trofej posle devet godina, a 42 ukupno u svojoj istoriji. Liga Evrope/Kup UEFA je bio jedini evropski trofej koji je nedostajao bogatoj Junajtedovoj riznici.

"Đavoli" su do titule LE stigli osvojivši drugo mesto u Grupi A iza Fenerbahčea, a ispred Fejenorda i Zorje sa skorom 4-0-2, a potom nadigravši u plej-ofu Sent Etjen, Rostov, Anderleht i Seltu Vigo.

Mančester junajted i Žoze Murinjo su uspeli!

"Đavoli" su prvi put u istoriji osvojili Ligu Evrope i tako se pridružili Juventusu, Bajernu, Barseloni, Čelsiju i današnjem rivalu Ajaksu kao jedinim timovima koji su osvojili "sve", a najveće zasluge za to idu Polu Pogbi i Henriku Mhitarjanu koji su postigli golove u pobedi nad "kopljanicima".

Francuz je "načeo" Holanđane u 18. minutu, kada je njegov šut promenio putanju i prevario Onanu, a golman Ajaksa ni pola sata kasnije nije mogao ništa posle lukavog šuta Jermena.

Osim što su dodali još jedan trofej svojoj kolekciji - ovo znači i da je Mančester junajted izborio i direktno učešće u Ligi šampiona, što nisu uspeli kroz Premijer ligu koju su završili tek kao šestoplasirani tim.

AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:2 (0:1)

U istoriji ovog takmičenja bilo je mnogo nezaboravnih finala, naročito u 21. veku, ali ovo će svi veoma brzo zaboraviti, verovatno čak i navijači Mančester junajteda.

Ekipa Žozea Murinja držala je ove noći u Stokholmu loptu u svom posedu samo jednu trećinu vremena, uputila je šest udaraca, od toga četiri u okvir gola, a dva su završila iza leđa golmana Ajaksa koji se jednostavno, kao i njegovi saigrači, suočio sa iskusnijom ekipom.

Portugalac je utakmici pristupio kao da su "đavoli" blagi autsajder, dozvolio je mladim igračima Ajaksa da pomisle kako su u kontroli, jer tobože imaju loptu u svom posedu, godilo im je sigurno da deluju kao dominantiji protiv skupocene ekipe.

Mančester junajted je čekao sitne greške i pretvorio ih u svoje prednosti. I kasnije samo "završio posao" dok je ekipa Bosa frustrirano napadala i nailazila na zid.

Statistika na kraju susreta kaže da je Ajaks imao 19 udaraca ka golu Serhija Romera, ali je pitanje da li je argentinski golman i nakvasio dres pošto je imao samo dve intervencije. Prvu u prvom poluvremenu posle udarca Bertrana Traorea, a drugu posle šuta rezerviste Donija van de Beka u poslednjim trenucima susreta.

Disciplinovana sredina Junajteda potpuno je ugušila mladu i kreativnu sredinu Holanđana, zatvorila prilaze po bokovima, odakle su vrlo retko pretili Zijeh i Traore...

...ali i "odsekla" Kaspera Dolberga, najboljeg strelca Ajaksa koji je bio "nevidljiv".

Peter Bos je u nastavku probao nešto da promeni, ali njegova ekipa u ovim godinama jednostavno nije kalibar koji može da izađe "na megdan" ekipi koja je došla da odigra na rezultat i pritom ima veliki motiv, kako u trofeju, tako i u Ligi šampiona.

Ovo je bilo četvrto "evro" finale za Murinja i četvrta pobeda.

Snaga! Pojedinačna. Timska. Trenerska. Klupska. Kakva god, doslovce snaga, ne sirova, nego obrađena, pretočena u mišiće. Nabildovani kao da su izašli iz teretane, fudbaleri Mančester junajteda povukli su preciznu liniju između jačine Premijer lige i fudbala za tinejdžere kakav se mahom igra u Holandiji. Toliko preciznu da je reč o debeloj crti ovosezonskog učinka, ukrašenog triplom krunom. Ova poslednja ima najveću vrednost, jer su se Crveni đavoli posle godinu dana odsustva vratili u Ligu šampiona.

Učinili su to u završnoj utakmici takmičarske godine. U finalu Lige Evrope tukli su Ajaks (2:0), najviše zahvaljujući tome što su od njega jači. Bukvalno. I što su platežno moćni, pa su im se letošnje investicije u liku Pola Pogbe i Henrika Mhitatrijana isplatile u Stokholmu. Golovima nekadašnjeg veziste Juventusa, plaćenog 105.000.000 evra i jermenskog kreatora zbog čijeg je dolaska na račun Borusije iz Dortmunda prebačeno 42.000.000 evra, engleski velikan je uzeo jedini pehar koju mu je nedostajao u kolekciji i posle Komjuniti šilda i Liga kupa prigrlio još jedan trofej ove sezone.

To je Žoze Murinjo. Rođeni pobednik. Opet je to uradio.

Prošlost: Sezonu je počeo tako što je savladao Lester i, onda imao periode kad nije znao „gde bije“, kad je ostao bez šansi za titulu u Engleskoj prebacio je fokus na Ligu Evrope i i nju osvojio. Specijalni je zaista specijalista za finala, slavio je u svakom evropskom. S Portom je uzeo UEFA kup (2003), Ligu šampiona (2004), isti pehar zagrlio vodeći Inter (2010) i od jeseni kreće ponovo na njega.

Fudbal četvrtkom (standardni termin Lige Evrope) nije za Portugalca. Još manje pristaje veličini Mančester junajteda.

Sadašnjost: Ajaks jeste dobar tim, ali protiv snage sa Ostrva, jednostavno, nije imao šanse. Šta god da bi napravili u polju uvek bi nailazili na pokretni zid u odbrani Mančestera. Nije to bog zna kako kvalitetna defanziva, koliko su se brzanjci iz Amsterdama odbijali o štopere rivala. Ni šansu nisu uspeli da stvore. Serhio Romero mogao je da prespava finale.

Budućnost: Junajted se vraća u Ligu šampiona i ima sezonu koja se može smatrati uspešnom. Ajaks će u kvalifikacije za isto takmičenje (od treće runde) i umesto pehara ima budućnost. Sastav koji je izveo Peter Boš je 22 godine i 282 dana. Ima i Matijasa de Ligta, od večeras najmlađeg fudbalera u istoriji evropkupova (17 godina i 285 dana). Ima i tradiciju koju pažljivo neguje, pa je na svakoj utakmici od 1981. bar jednog igrača iz svoje akademije imao u prvih 11. Samo, nema nijednog koji može da bude i blizu Johanu Krojfu, preminulom pre ravno 14 meseci.

AJAKS - MANČESTER JUNAJTED 0:2 (0:1)
/Pogba 18, Mhitarjan 48/

Stokholm
Sudija: Damir Skomina (Slovenija)
Žuti kartoni: Feltman, Ridevald, Junes  (Ajaks), Felaini, Mata, Mhitarijan (Mančester junajted)

Ajaks (4-3-3): Onana – Feltman, Ridevald (od 82. De Jong), Sančez, De Ligt - Klasen, Šene (od 70. De Bek), Zijeh – Traore, Dolberg (od 62. Neres), Junes.

Mančester Junajted (4-2-3-1): Romero - Valensija, Smoling, Blind, Darmijan - Erera, Felaini - Pogba, Mata (od 90. Runi), Mhitarjan (od 74. Lingard) - Rašford (od 84. Marsijal).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar