Треба да заједно разговарамо

У Сарајеву је данас одржан састанак чланова Предсједништва БиХ, ентитетских премијера и представника институција БиХ о одговорима на упитник ЕУ.

Босна и Херцеговина 24.05.2017 | 14:39
Треба да заједно разговарамо
Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић је казао да му је драго што је одржан састанак како би видјели у чему је проблем.

"Реалност нашег политичког амбијента је таква да ће одговори причекати. Једино што се може ријешити је механизам координације и надам се да ће надлежни схватити кроз ову тачку да смо изгубили непотребно пуно времена. Из овог се рађа потреба да сједнемо и разговарамо чешће. Зато ми је и драго што се састанак одржао", казао је Иванић.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је рекао да је влада тог ентитета превела све материјале везане за упитник ЕУ и да ће до петка предати још три области.

Он је додао да нема информацију о којем су стадију по овом питању кантони.

Што се тиче Републике Српске, премијерка Жељка Цвијановић је казала да Република Српска није доставила материјале и не може док не буду јасно дефинисане процедуре.

"Састанак комисије је 29. и очекујем да ће тада питања бити разријешена. Говоримо о судбини материјали с различитим нивоа власти, на који начин се усмјеравају према радним групама. То је кључно питање. Ово ће бити тест активирања механизма координације. РС је верификовала свој материјал који смо дали у јануару", казала је она.

На питање колико проблеми у вези захтјева за смјену владе имају утјецај на европски пут и механизам координације, Цвијановићева је рекла да то не утиче на европски пут који је прилично спор.

"Можда бисмо се могли запитати да ли непостојање парламентарне већине на државном нивоу утјече на европски пут. Логично да тамо неки закони везани за даље кретање су блокирани", рекла је она.

На питање да су из УИО БиХ најавили нови приједлог сета закона о акцизама у парламентарну процедуру, она је рекла да што се тиче владе Републике Српске не упућују те законе.

"Нисмо се тиме бавили нити нас је ко питао. Судбина закона којег упућујете онакав какав јесте је да имате осигурнау парламентарну већину, а не да се пробава и пада. Када би се приступило одређеном иновирању текста, ту има много ограничења. Не може се тај текст освјежавати како вам падне напамет. Ту има политичке игре.Нисам за то да се експериментише. Ја нисам оптимиста по питању акциза", одговорила је премијерка Републике Српске.

Одговарајући на исто питање, Новалић је казао да ни влада ФБиХ није дала инструкције јер постоји мишљење да треба објаснити јавности о чему се ради.

"Све скупа је отишло у криву страну. Неко је рекао да ћемо крпити буџетске рупе, а то није могуће. Говорило се да ће поскупјети животне намирице и карте. То је потпуно погрешна перцепција, јер ми смо истражили и видјели да су цијене стагнирале када је цијена нафте падала", казао је Новалић.

(БН/Н1)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Грга

24.05.2017 12:46

Трла баба лан, да јој продје дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

24.05.2017 13:00

Баш тако, по ко зна који пута сједају у ових 25 година и сваки пута када сједну још се више заваде.

Name

Хамзи га дрп

24.05.2017 13:19

За добре плате, дневнице и ручкове на трошак буџета.

Name

ннн

24.05.2017 12:53

На крају це цврста и принципијелна политика Владе Републике Српске довести до тога да се морају постовати ставови Владе РС и да Република Српска мора бити видљива на путу у ЕУ. Без тог услова нас ЕУ не интересује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

24.05.2017 13:12

Оваква Влада је зрела за смјену. Па не моземо уљепсавати криминалне радње предсједника такве владе. Оваква Влада је зрела за законске консеквенце, а не и даље да води народ у посртање у суноврат као до сада.

Name

У Право Тако

24.05.2017 13:18

Ботове ЕУ не интересује, каки Брисел или Берлин да не казем Стокхолм ил мозда Барселона, за бота је Москва у којој кримоси владају а цијена стана је огромна ил Пекинг у којем људи раде по 15 сати у сарафцифер индустрији,ил мозда нека Бразилска фавела из Риа ил Сао Паола гдје се не зна ко на ког пуца,а ако ни то не ваља онда мозе мало и до Индије да се возају риксе и зиви на улици од пар марака мјесецно

Name

миле

24.05.2017 13:26

Не тарлакај треба гледати на све народеее фрајеру

Name

Ре професор

24.05.2017 17:08

Па мијењај професоре Нико ти небрини само Морас први инат вецина и у скупстини и народу а далеко сте öд тога

Name

Ре управо тако

24.05.2017 17:19

Зивио Путин и москва да није њих ови западни вампири БИ све потамамиили ал ипак неко им остаје на крај

Name

ТРН

24.05.2017 12:59

Ех да је Европа паметна увести Визе а затворити границе па се ви договарајте до миле воље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре трн

24.05.2017 17:21

И коме БИ наскодили опет једном народу ма ти немас појма ста лапрдас

Name

запамти

24.05.2017 13:13

Доље политичари,слобода народу,ослободимо нашу омладину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

24.05.2017 15:27

Ови лезилебовици, за своје безвриједне разговоре и састанке, примају по 7000КМ мјесецно, плус све привилегије, плус националне пензије. Стоко народна, докле цес то трпјети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2017 17:22

Ти називај себе и коњом ако хоцес ал остави народ будало