Евролига хоће и Французе, тражи поштовање као НБА!

Први човек најјачег такмичења Ђорди Бертомеу затражио је од ФИБА да третира клубове учеснике Евролиге исто као и НБА тимове. "А, нисам видео да њима неко прети", објаснио је Шпанац.

Кошарка 24.05.2017 | 10:00
Евролига хоће и Французе, тражи поштовање као НБА!
Најјаче континентално такмичење - Евролигу и следеће сезоне играће 16 тимова и што се формата тиче ту су ствари потпуно јасне. Крајем маја, само је преостало да сазнамо имена још три учесника, које ће дати ВТБ лига, Бундеслига и одлука челника о добитнику "вајлд кард" позивнице.

Међутим у лето 2018. могле би да се догоде значајне промене. Пре свега, очекује се да те новине буду усмерене ка проширењу такмичења и новом лигашком формату од 20 тимова.

У разговору са новинарима у Истанбулу, први човек најјачег такмичења Ђорди Бертомеу открио је да му је жеља да у Евролиги у догледном периоду поново види француског представника.

Шпанац је говорио и о немачкој лиги, у којој се већ "шушка" да би Бајерн могао да добије и вишегодишњи уговор.

"Веома смо заинтересовани за Француску, као и за Немачку. Хтели смо француске тимове у Еврокупу, али проблем није био до нас. Добра ствар је што ћемо их и даље желети, као и они нас. Пројекат Евролиге са 20 тимова није коначан и биће даљег развоја. Немам сумњу да ћемо имати екипе из Француске у Еврокупу следеће сезоне и циљ нам је да француски тим у одређеном тренутку наступи и у Евролиги", објаснио је Шпанац.

Подсетимо да ове сезоне учесника у Еврокупу нису дале Турска (што неће бити случај у новој сезони), као ни Француска, где су Лимож, Стразбур и Асвел већ изнели став да желе у то такмичење.

Што се тиче неучешћа играча из НБА лиге и Евролиге у јесењим и зимским квалификацијама за Светско првенство, Бертомеу је поновио поруку руководству ФИБА.

"Последњих годину и по имамо исту ситуацију. Бројни су били наши покушаји да разговарамо са ФИБА и да нађемо формулу за комуникацију, али нема одговора друге стране. Пре одређеног времена, НБА је званично потврдила да неће допустити играчима да учествују у ФИБА квалификацијама. Нисам прочитао било какву изјаву о кажњавању НБА играча. Ништа не можете да учините на силу", рекао је Бертомеу.

"Претње и искључења не воде ничему. ФИБА мора да поштује одлуку евролигашких клубова као што поштује и став НБА лигаша. Репрезентације су веома важне и морају да укључе најбоље играче одређених земаља. Не верујем да ће развоју ФИБА турнира допринети квалификације и утакмице са играчима из "другог реда". Флексибилни смо, видећемо како се ствар одвија и дефинитивно ћемо одлучити заједно са клубовима", додао је Шпанац.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар