Анализа и најава: Ко је најбољи у Европи?!

Дошли смо до саме завршнице Евролиге. ЦСКА, Фенербахче, Реал Мадрид и Олимпијакос се боре за титулу првака Старог континента.

Кошарка 19.05.2017 | 12:15
Анализа и најава: Ко је најбољи у Европи?!
Истанбул ће током надолазећег викенда бити епицентар кошаркашког лудила по имену - завршни турнир Евролиге! Олимпијакос, Фенербахче и Реал Мадрид имаће пред собом само један циљ - да са трона скину московски ЦСКА са европског трона. Утолико ће Армија Димитриса Итудиса имати тежи задатак, понајвише зато што је у многим књигама ЦСКА фаворит за оверу шампионске титуле.

Спектакуларни програм на завршном турниру отвориће европски класик и окршај старих ривала - ЦСКА и Олимпијакоса који је на програму у петак од 17.30. Много тога ова два тима прегурала су током последњих година, а Армија због пирејских црвено-белих има ужасне кошмаре.

Током последњих пет година Олимпијакос и ЦСКА укрстили су копља на три завршна турнира и сваки пут славио је грчки шампион. Почев од оног култног Принтезисовог коша у последњој секунди финала, преко два судара у полуфиналима. Олимпијакос је у чак два наврата славио кошевима у завршним секундама утакмице, а оно што је повезница сва три меча јесте да је одбрана грчког великана успела да умањи офанзивни учинак противника за готово 20 одсто. У прилог томе говоре победе са укупно 123, 122 и 138 поена. Мада је ЦСКА тренутно у серији од пет тријумфа над црвено-белима, а на победу у нокаут фази чека већ девет година!

Сада је пред нама дуел најбоље офанзиве (88 поена у просеку - ЦСКА) и најбоље одбране Евролиге (74 поена у просеку - Олимпијакос). И управо се ту крије тас на ваги који ће пресудити. Уколико ЦСКА својим разноврсним арсеналом буде успео да пробије зид у рекету Олимпијакоса и противника натера да изађе из сопствене зоне комфора, Московљани су у великој предности. Ипак, Олимпијакосова одбрана ретко када је грешила у одсудним моментима, а свеобухватна контрола тока лопте, скокова на обе стране, те снажна, физичка дефанзивна поставка натерало је многе такмаце да сами промене филозофију. Оно што ће засигурно бити велика препрека за Олимпијакос јесте центарско-крилна линија и дефанзивна машинерија Хајнс - Хријапа - Огастин, где свако има већ зацртане задатке у оба рекета.

Сусрет Фенербахчеа и Реала изазива огромно интересовање, посебно из разлога што тако мало детаља дели два тима на терену. Овај дуел је на програму од 20.30.

Фенербахче игра можда и најбољу кошарку у Европи тренутно, а најбољи показатељ тога јесте начин на који је Панатинаикос пометлан у четвртфиналу. Реал има мотив више да у овом полуфиналу потуче Фенербахче. Првенствено због прошлосезонске „метле“ у четвртфиналу.

Дворана Синан Ерден биће крцата навијачима Фенера, а без обзира на све, очигледне предности Фенера, очекујемо љуту битку живаца. Јесте Реал тим с много адута, али је и Фенербахче пронашао новог вођу у лику Богдана Богдановића! Српски шутер постао је име кога се у Реалу највише прибојавају, иако су у тиму и „ајкуле“ попут Екпеа Јудоа, ЈанаВеселија, Луиђија Датомеа и Бобија Диксона. Мада, Реал на такав арсенал може да одговори са Серхијом Љуљем, Луком Дончићем, Џејсијем Керолом, те Густавом Ајоном и Фелипеом Рејесом. Дакле, овде би одбрана могла да има кључну улогу.

Без икакве сумње Фенербахче се у том сегменту боље показао од мадридског Краља. Жељко Обрадовић је човек који воли да му сви конци у тиму буду савршено затегнути, подигао је форму екипе на највиши ниво у најбитнијем тренутку сезоне и има пуно право да тражи место у финалу, ако не и на трону.

Оно што, Фенер, ипак нема јесте фактор Љуљ - односно човека који је доносио велике победе у највећим драмама. Богдановић би могао да буде тај играч, али тек треба то да покаже на делу. И искуство, што Реал има на претек са Рејесом, Ноћионијем, Рудијем...

Статистика каже да је просек убачених кошева у сусретима ова два тима 152. Не очекујемо, искрено да ова граница буде пробијена, зато типујемо на мањи број кошева од поменуте бројке.

Гледајући тренутни моментум и распоред снага међу четири европска гиганта, благу предност, али и тег око врата има Фенербахче. Жељко Обрадовић, као осмоструки освајач европске титуле, најбоље зна како се долази до највишег места на подијуму. Фенербахче ће имати и страховиту подршку публике, што може да буде мач са две оштрице. Довољно је сетити се Берлина прошле године и како је Фенербахче изгубио финалну битку од ЦСКА, у ситуацији где је већински део публике био наклоњен управо истанбулском саставу.

Бреме великих очекивања носи сваки играч у тиму, али како може да буде терет, тако може да се створи искра мотива више да се главна награда освоји практично на домаћем терену. О томе је Жоц више пута говорио током сезоне.

Што се актуелног шампиона тиче, све очи биће упрте у то колико ће Милош Теодосић моћи да игра. У једном тренутку шушкало се да је српски маг у опасности да пропусти остатак сезоне због хроничних проблема са Ахиловом тетивом. Ипак, биће део најважнијег дела европске сезоне, иако није 100 одсто спреман. Има ЦСКА много различитих опција у тиму, али већ се безмало пута показала разлика када је Теодосић у тиму и када је у цивилу. Требало би да буде на врхунцу.

Олимпијакос је последњих година ривал кога најмање желиш да сретнеш на Ф4. Оно што ради грчки тандем Василис Спанулис - Јоргос Принтезис не ради ниједан други у овом делу планете. И ове године све ће зависити управо од учинка пирејских божанстава, а отежавајућа околност је и та што у тиму нема одавно повређених кајли Мета Лоџеског и ДанијелаХекета. Оно што најјачи адут Пирејаца је - искуство. А против тога се не игра тако лако.

Реал је комплетну сезону подредио максималном развоју Луке Дончића и то се испоставило као пун погодак. Краљевски клуб ниједног тренутка није изгубио ритам и сада се налази у одличној ситуацији пред Ф4. Оно што је, ипак, у центру пажње јесте чињеница да у Реалу све зависи од Серхија Љуља, тренутно вероватно најбољег играча Европе. И уколико Фенербахче буде пронашао начин да затвори невероватног шпанског плејмејкера, биће пред пролазом у финале.

Чека нас спектакуларна кошарка. Уживајте.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар