Чутура о Жељку мајстору и Дуди мангупу...!

Зоран Чутура, бивши кошаркаш Сплита, Цибоне и репрезентативац Југославије, у колумни на порталу германијак. хр на занимљив начин је најавио Фајнал фор Евролиге.  Не знам да ли је Жељко намерно ово урадио, али Срби су мајстори за то. . .  “Улази селектор Дуда Ивковић љуто у свлачионицу и крене да држи говор… Сад треба замислити Дуду, аутентичног београдског мангупа, како говори полако, дубоким, препуклим, гласом, и уз гестикулације, 'еј, бре, шта радите, па неће ваљда неки ласо и сомбреро да нас победе?!'. Да, тадашњи плеј шпанске репрезентације био је баш Пабло Ласо, актуелни тренер Реала”.

Кошарка 19.05.2017 | 14:30
Чутура о Жељку мајстору и Дуди мангупу...!
Фајнал фор почиње данас, а састају се ЦСКА – Олимпијакос и Фенербахче – Реал.

Ево нас пред самим врхунцем клупске кошаркашке сезоне – евролигашким Фајнал Фором. Морам евидентирати да ће се у петак у Истанбулу међусобно састати ЦСКА и Олимпијакос, те Фенербахче и Реал, а у недељу победници, иако сумњам да било ко је кренуо да чита овај текст то већ не зна. Помало је тужна чињеница да ми у Хрватској немамо ниједног “земљака” на тој завршници. Умало – али умало се не рачуна, баш као што се не рачунају ни стативе у фудбалу – су тамо дошли главни и помоћни тренер Ефеса, Перасовић и Мијатовић, али није им било довољно вођство 2:1 у четвртфиналној серији против Олимпијакоса. Упс, ипак ћемо имати некога – хрватског репрезентативца Донтје Дрејпера у дресу Реала. Не знам ни сам како бих се према томе односио, какав бих став заузео; Дрејпер је одличан тип, колико сам имао прилике с њим да разговарам и да се дружим, али га баш и не сматрам “нашим” без обзира на играње у репрезентативном дресу.

Прошле сезоне на Фајнал Фору су били Перасовић као тренер Басконије и – види малог ђавола – Дрејпер као играч Кубања. Пре три године смо имали Томића и Хезоњу у Барселони, старијег брата Жижића, Андрију, као испомоћ у Макабију који је као тим менаџер организиово Никола Вујчић, и тако је као функционер (како ружна реч…) успео с Макабијем да понови оно што је направио и као играч – покорио је Европу. Ето, неки тренд опадања је присутан, али то није ништа ново, и нисам желело да покрећем тужне, нарицатељске, теме. Само се наметнуло…

Као фаворита ове завршнице видим Фенербахче. Штајазнам, слаб сам на најтрофејнијег и (вероватно) најбољег европског тренера Жељка Обрадовића, уз то су и домаћини Фајнал Фора, уз то су се у право време – у самој завршници сезоне – отарасили повреда и достигли оптималну форму, уз то им је ово трећи узастопни ФФ, а на два досадашња су напредовали по једну степеницу – 15' полуфинале, 16' финале. Математички би требали да дођу до првог места… Иако у спорту “закон великих бројки” баш и не игра. Као ни кад станеш за сто на којем се игра рулет. Седам пута за редом изаћи ће црвено, и остајеш без лове, аута, куће, коња, седла, мамуза, без свега ако упорно играш на црно дуплирајући улог сваки пут. Једноставно је тако.

Нисам сигуран да ли је Жељко то са формом направио намерно или се тако догодило, али српски тренери су одувек – мислим, откад ме памћење служи – били мајстори за темпирање форме. Кад би проценили да им у некој не нарочито важној фази сезоне – или такмичења ако говоримо о турнирима – иде предобро, оборили би форму појачавајући интензитет тренинга, изазвали неки сукоб с играчима како би их разбудили ако су проценили да су се уљуљкали у летаргију “све добијамо, лако ћемо” и на тај би начин поново успоставили потпуну контролу. Фенер је, рецимо, изгубио четири од последњих шест утакмица регуларног дела сезоне, да би у четвртфиналу избацио ПАО, који је имао предност домаћег терена, с чистих 3:0. Паралелно су избили на прво место силно јаке турске лиге и тамо осигурали предност домаћег терена кроз доигравање. Јасно, можда је разлог за успоне и падове Фенера кроз сезону пуно једноставнији – повреде кључних играча Богдановића, Слукаса иВеселог, али увек је згодно пласирати неку теорију и натерати читатеље да о њој барем размисле.

Логика и здрав разум – опет ти термини који су често непримењиви на спорт – нам кажу да ће се играти реприза прошлогодишњег финала, Фенер и ЦСКА, Обрадовић против Итудиса, учитељ против ученика. Загребачки студент и некадашњи сарадник Пепсија Божића у Новом Загребу тј. Загребу, Итудис је, наиме, био дугогодишњи Обрадовићев помоћник у Панатиниакосу. Прошле је сезоне ученик у продужетку надмашио учитеља, ово је прилика за поравнање.

А кад смо код тренера, морам препричати једну анегдоту из давних времена. Репрезентација некадашње СФРЈ је редовно ишла на шпанске турнеје пре такмичења – Шпанци су давали лову, били су добар противник и нерадо су одлазили из домовине (и данас је тако), а дворане су увек биле пуне. Елем, једном приликом – нисам баш сигуран, али мислим да је то било на неком од острва типа Ланзароте, Богу иза ногу – смо прво полувреме одиграли баш лоше. Није ни чудно, дуг пут, свега ти је доста, седма утакмица турнеје, пола екипе не разговара с оном другом половином – то је на дужим турнејама увек тако. И, улази селектор Дуда Ивковић љуто у свлачионицу и крене да држи говор… Сад треба замислитиДуду, аутентичног београдског мангупа, како говори полако, дубоким, препуклим, гласом, и уз гестикулације, 'еј, бре, шта радите, па неће ваљда неки ласо и сомбреро да нас победе?!'. Да, тадашњи плеј шпанске репрезентације био је баш Пабло Ласо, актуелни тренер Реала.

"Финале: ЦСКА - Фенер"

“Логика и здрав разум нам кажу да ће се играти реприза прошлогодишњег финала, Фенер и ЦСКА, Обрадовић против Итудиса, учитељ против ученика. Прошле сезоне ученик је у продужетку надмашио учитеља, ово је прилика за реванш”

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар