Ф1: Коначно права трка, Хамилтон бржи од Фетела!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је на Великој награди Шпаније на сјајној трци коју је обележио његов окршај са Себастијаном Фетелом из Ферарија.

Остали спортови 14.05.2017 | 20:15
Ф1: Коначно права трка, Хамилтон бржи од Фетела!
Немац је већ у првом кругу престигао Британца, држао је лидерску позицију до 44. круга, када је Хамилтон искористио бољу тактику свог тима и другачију смешу гума, те га престигао протутњавши "као воз" па на крају ритунски стиже до победе у Каталонији.

У међувремену, трку су пре краја завршила преостала два болида Ферарија и Мерцедеса, Кими Раиконен је испао већ у првом кругу после контакта са Максом Ферстапеном, који је закође испао, а Ботас у 38. због отказивања мотора.

Контакт је замало коштао трке још Фелипеа Масу и Фернанда Алонса, који су због тога пали на зачеље, а до краја дана нису успели да се умешају у борбу за бодове.

Треће место на подијуму је заузео Ред Бул захваљујући Данијелу Рикарду, а иза њега су међу првих десет били Серхио Перес, Естебан Окон, Нико Хилкенберг, Паскал Верлајн, Карлос Сајнц млађи, Данил Квјат и Роман Грожан.

Он је до бода стигао захваљујући пробушеном пнеуматику Кевина Магнусена, који је страдао у борби са Квјатом за девето место.

После пет трка лидер је и даље Фетел са 104 бода, али је Хамилтон другом победом у 2017. смањио заостатак на шест. Трећи је Ботас са 63, а четврти Раиконен са 49.

Следећа трка на програму је 28. маја у Монте Карлу за Велику награду Монака.

Иако је Хамилтон имао бољи старт, Фетел искаче већ у првој кривини и обилази Британца са унутрашње стране па преузима вођство на Каталуњи.

У истом кругу очајан потез прави његов тимски колега Кими Раиконен који левим претњим пнеуматиком качи болид Макса Ферстапена и завршава трку.

Истовремено се догодио још један контакт, Маса је закачио Алонса, себе послао на 18, а Шпанца на 11. место, а мало је недостајало да Ботас избаци из трке Раиконена.

То је расплакало једног његовог малог навијача, чија је слика брзо обишла свет, али га је убрзо утешио Финац који је био све осим "леден".

Фетел у међувремену повећава предност на 2,6 секунди испред Хамилтона, док је Ботас био трећи испред Рикарда.

У четвртом кругу Ферстапен се враћа опет у бокс због оштећеног болида, али не успева да се врати, па и он завршава трку.

Највећи напредак у првих десетак кругова забележио је Нико Хилкенберг, који је са 12. стигао до шесте позиције.

Од 15. круга крећу први одласци у бокс, Фетел то ради пре Хамилтона који стиче десет секунди предности, али му то није било довољно, јер се на стазу враћа иза Немца.

Екипе су имале другачију тактику, Фетел добија средњу, а Хамилтон меку смешу гума.

Фетел се ипак нашао између два Мерцедеса на стази, Ботас га је успоравао пре одласка у бокс, омогућивши тимском колеги да смањи заостатак са седам на тек око две секунде после 25 кругова.

Међутим, возач Ферарија максимално користи своје искуство и престиже и њега с унутрашње стране, па се враћа на чело трке у истом кругу.

Док је Маса постепено напредовао са зачеља, а Заубер обилазио немоћне Мекларене, Хамилтон је наставио да дише за вратом Фетелу.

На другу замену грума први одлази Британац и враћа се са такође меком смешом, опет иза Фетела, чији је тим сада био под притиском пред његов долазак у бокс.

Ризиковали су у Ферарију у 38. кругу, Фетел се враћа на стазу са средњом смешом за длаку успред Хамилтона који је деловао бржи, али Немац одбија његов први напад.

Два круга касније Хамилтон остаје без подршке на стази, Ботасу отказује мотор па завршава трку у Каталонији.

Уследио је жесток дуел за прво место, Хамилтон је сурово прогонио Фетела који је имао мање од секунд предности у 44. кругу, кад возач Мерцедеса коначно користи своју брзину и на циљном пролази поред Ферарија за повратак на лидерску позицију.

"Немам шансе, немам шансе, прошао је као воз", рекао је Фетел тиму, док је владало одушевљење у боксу Мерцедеса.

Двадесет кругова пре краја у Ферарију су се понадали да њихов возач ипак има шансе, Хамилтон био у дилеми да ли да мало успори јер су гуме почеле да му се прегревају.

То су Фетелу јавили његови инжењери, саветовавши га да појача темпо, али је савет касно стигао, што им је и он поручио: "То сам могао да урадим док је био иза".

Хамилтон је у наредних пет кругова постепено повећавао разлику до 2,5 секунди, па је Фетелу одлучио да пређе на "план Ц", што је значило минималан ризик и чување другог места.

У међувремену, далеко иза овог тандема на трећој позицији је био Рикардо, испред Переса, Окона, Хилкенберга, Верлајна, Сајнца, Магнусена и Квјата.

Осам кругова пре краја Хамилтона је додатну "погурао" Маса, јер га је Фетел једва прошао приликом обиласка за цео круг, али срећом није било контакта и трагичног краја трке за Немца.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар