Дан ВРС важан за Српску

Да и даље слави Дан Војске Републике Српске (ВРС) за Републику Српску је једнако битно као и обиљежавање свих осталих датума који се везују за настајање Републике Српске, сматра замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић (СДС).

Босна и Херцеговина 12.05.2017 | 08:45
Дан ВРС важан за Српску
Јеринић у интервјуу "Независним" истиче да је то један од најбитнијих датума како за припаднике ВРС, тако и за цјелокупан српски народ.

"Наравно, ако буду одређени покушаји да се нешто забрани или оспори, само се иритира да се још више слави", поручује Јеринић.

Сматра да су ове године понајвише дигнуте тензије и да не види да ико има користи од тога.

"Циљеве не видим јавно, али можда неко има неке скривене или тајне. Сигурно је да Трећи Република Српска пјешадијски пук његује и баштини традицију Војске РС и као такав препознат је и у закону, и када је формирано Министарство одбране (МО) БиХ. Има своју препознатљиву улогу у Оружаним снагама (ОС) БиХ. Мислим да то штити идентитет једног народа у БиХ", рекао је Јеринић, наводећи да је сигуран да ће тако бити и у наредном периоду.

"Наравно да увијек постоје политике које оспоравају или желе да оспоре било шта што долази од неког другог и другачијег. Мислим да то није прави пут, те да Дејтонски мировни споразум и конститутивност сва три народа у БиХ, као и коте које припадају сваком народу у МО БиХ, треба да се поштују и да једино тако може МО БиХ да иде напријед", рекао је он.

Наглашава да је за Републику Српску битно да и даље баштини своју традицију, укључујући и Дан војске, који је једнако важан као и сваки битнији датум попут 9. јануара и осталих датума који се везују за настајање Републике Српске.

По њему, Дан ВРС је један од најбитнијих датума како за припаднике ВРС, тако и за цјелокупан српски народ, ако узмемо у обзир чињеницу да су они заштитили народ од погрома и спријечили да настане још један "Јасеновац", још један геноцид над српским народом.

"Своју кључну улогу у настајању РС управо је имала ВРС и то треба сви да знају, поготово нараштаји који долазе, тако да тај датум треба да буде празнован најсвечаније", казао је Јеринић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Индијанац

12.05.2017 07:05

Само се ви мангупишите, нећете довијека. Комплетна планета вас је сита, никада нисте били ближи НАТО чизми и пјешадији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2017 07:54

Ма какав НАТО зањих је 5 Корпус пензелин...

Name

кресо

12.05.2017 08:04

Ниси ти индијанац већ мајмун. По тексту вас препознајем. И успут да знаш, РУСИ долазе !

Name

курта и мурта

12.05.2017 07:27

Битно је попе да си се ти домогао фотеље, иако си био дијете када се ратовало, а бивси борци преврцу контејнере?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пдп

12.05.2017 08:09

Ово је синко будуци дјенерал ! рови се по контењерима у бугарској румунији и другим европским дрзавама и ако су 100 година Испред нас.

Name

ннн

12.05.2017 08:17

Попов странацки колега је потписао укидање Војске Републике Српске. Гдин Милован Станковиц је био Министар одбране и он је потписао укидање, данас је замјеник Нацелника опстине Теслиц!

Name

б.б.

12.05.2017 08:59

А јадо јадни боље би ти било да славис да ти народ има ста јести него војске које само зла наносе свакоме,то је најлаксе формират док затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС 1992-1996

12.05.2017 13:36

Колико је вама из СДС-а важна улога Војске Републике Српске у стварању и очувању исте, види се по издаји и предаји ВРС 2005. године у Сарајево, а што је договорио тадашњи предсједник Републике Српске и СДС-а Драган Чавић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.05.2017 23:57

Да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАЈ СЛАВНИЈА И ЦАСНИЈА ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

15.05.2017 22:55

Треба Славити Војску Дан Њеног Формирања Јерје Спасила Српскинарод Оцувала Вековна Српска Огњиста И Територију.Дасенепонови Јасеновац Јадовно Пребиловци И Брцанска Малта Зивела ВРС И Бесмртни Пук.

ОДГОВОРИТЕ