Гдје су ликови Жикине династије

"Жикина династија" је седми наставак филмског серијала "Луде године", режисера Зорана Чалића, са Гидром Бојанићем, Николом Којом и Марком Тодоровићем у главним улогама, снимљен 1985. године.

Забава 10.05.2017 | 12:26
Гдје су ликови Жикине династије
Назив серије осмишљен је као пародија на популарну америчку серију "Династија", која је средином '80-их освојила гледатеље с подручја тадашње Југославије.

Био је то култни филм, а и данас, 32 године након снимања, често ћете чути цитате из тог филма у свакодневном говору.
Гдје су данас и шта раде неки од ликова из Жикине династије?

Драгомир Бојанић - Гидра (Жика Павловић) је био је један од најпознатијих глумаца у бившој СФРЈ. Глумио је у многобројним филмовима, али славу је стекао улогом Жике Павловића у девет наставака филмског серијала "Луде године".

Преминуо је 11. новембра 1993. године у Београду.



Марко Тодоровић (Милан Тодоровић) наш глумац, родио се 1929. године у општини Прњавор. Глумио је у више десетина филмова, а широј публици је постао познат након улоге Јосипа Броза Тита у филму "Ужичка република" из 1974.
Славу је стекао улогом Милана Тодоровића у девет наставака "Лудих година".

Умро је у августу 2000. године у Београду.



Јелена Жигон (Јелена Тодоровић) рођена је 3. новембра 1933. године у Београду. Након улоге Жикине прије имала низ ангажмана у домаћим филмовима и ТВ серијама, али чини се да је публици ипак остала најдража као Јелена Тодоровић.

Била је удата за глумца Стеву Жигона све до његове смрти 2005. године, и са њим је добила ћерку Ивану, такође глумицу. Јелена данас има 83 године и живи у Београду.



Дара Чаленић (Дара Павловић) рођена је 18. јула 1934. године у Новом Саду. Млађим генерацијама, када кажете њено име, морате да додате и оно "љуби га мајка", јер је познају само као Жикину Дару из "Лудих година" и других филмова о Марији и Боби. Они старији сјетиће је се и као Јулишке у "Путу око света" и као Швабице и као Соње Петров у филму "Нож", нашем првом кримићу.

Дара је напустила Југославију почетком 70-их и преселила се у Америку, где је њен супруг Влада Петрић предавао филмску режију на чувеном Харварду.

У Београд се вратила туристички прије двије године и остала непланирано дуже због можданог удара. Пала је у колица и њен опоравак иде споро, али уз свог вољеног супруга нада се да ће из ове битке изаћи као побједник.



Риалда Кадрић (Марија) данас има 54 година. Као дјевојчица је била члан драмског студија Бате Миладиновића и тако је добила шансу да игра у поменутом серијалу, иако је првобитно редитељ Зоран Чалић у плану за лик Марије имао Соњу Савић.

Деведесетих је напустила земљу и отишла у Сједињене Америчке Државе, гдје је радила као новинарка Гласа Америке. Данас живи у Лондону и наводно је удата за власника неколико хотела.



Владимир Петровић (Боба) данас има 62 године. Давно се повукао из глумачког посла. Сувласник је Радио Индекса и власник Рекламне агенције. Бави се маркетингом и већ тридесетак година креира рекламне поруке. У паузи снимања "Жикине династије" свирао је бубњеве (једно време и у бенду Оливера Мандића), а двије године је режирао и легендарно Индексово радиопозориште с оригиналном поставом у којој су били Мићко Љубичић, Бићко, Петрући, Звонимир Шимунец и остали.



Никола Којо (Миша) је на филму дебитовао с непуних 11 година, улогом дјечака Ивана у филму "Рад на одређено време". Током 1980-их, одиграо је запажене улоге у филму "Игмански марш" (1983), ТВ серији "Сиви дом" (1984), и једну од главних улога у три наставка "Шта се згоди кад се љубав роди" - 1984, "Жикина династија" - 1985, "Друга Жикина династија" - 1986 веома популарног филмског серијала "Луде године", што га је профилирало у једног од најпознатијих глумаца млађе генерације у тадашњој Југославији.

Године 1992. одиграо је главну улогу у филму Срђана Драгојевића "Ми нисмо анђели" по којој остаје запажен. Иако му је све то донијело огромну популарност и велику медијску пажњу, наставио је да са све већим успјехом гради озбиљније и изазовније улоге, посљедњих година углавном на филму, јер се из позоришта повукао на неодређено вријеме.

Ожењен је Александром с којом има ћерку Ану (2008) и двије ћерке близнакиње (2013).



(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

синиша благојевић

10.05.2017 17:15

Серије су се снимале у складу с расположивим глумцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серије су се снимале

10.05.2017 20:55

С људима који су највисе лицили реалности. Да ли би Станија била вјецна као риалда? Цисто сумњам. Сви су били природни, блиски, једноставни и зато трају.

ОДГОВОРИТЕ