Србац: Ревија руских филмова

У србачком Дому културе данас се завршава ревија руских филмова, којој је претходила изложба „Русија – коријени православља“. Овај културни догађај, који је привукао велику пажњу Српчана, организовала је Амбасада Руске Федерације у Босни и Херцеговини у сарадњи са Удружењем „Српско-руски мост“, Центром за културу и општином Србац.

Република Српска 27.04.2017 | 17:10
Србац: Ревија руских филмова
Посјетиоци изложбе имали су прилику да виде изузетно вриједне експонате који потичу од почетка православља – прве крстове, најпознатије иконе, православне књиге, разне записе и остале докуменате.

Отварајући изложбу, други секретар Амбасаде Руске Федерације Антон Соколов је са задовољством истакао да постоји вцелики број мостова пријатељства између Републике Српске и Русије које треба и даље његовати.



„Наши народи су кроз историју градили мостове пријатељства и уз помоћ културе и вјере православне одржавали братске везе. На нама је да то очувамо и да надограђујемо пријатељство и љубав коју осјећамо једни према другима“, рекао је Соколов.

Поготово је то потребно, нагласио је он, у вријеме „када смо притиснути западном глобализацијом, када се ћирилица брише, а историја ревидира“.

Јеромонах манастира Осовица Теофил Димитрић, који се школовао у Санкт Петербургу, био је одушевљен изложбом која је обиловала вриједним иконама, рукописним и штампаним књигама и осталим експонатима руске умјетности.



„У периоду када обиљежавамо Христово Васкрсење, присјетимо се да није васкрсао само Господ, већ и све друго што је бесмртно по благодаћу Божијој. Тако је васкрсла и данашња Русија која се у последњих неколико деценија вратила небеским, вјечним вриједностима које је гајила кроз историју“, рекао је јеромонах Теофил.

Он је нагласио да је у вријеме комунистичке владавине у Русији остало живих свега пет владика, након чега је услиједило васкрснуће руске православне цркве, па је у периоду дугом пет деценија број владика достигао готово 400.

Предсједник србачке Подружнице удружења „Српско-руски мост“ Бранко Савановић је подсјетио да ово удружење пријатељства путем Координационог одбора „Моја Русија“ дјелује у Црној Гори, Србији и Русији.



Присуствујући овом културном и духовном догађају, заједно са предсједником СО Србац Милошем Будићем, замјеник начелника општине Драган Микић захвалио је руској Амбасади и Удружењу „Српско-руски мост“, на организацији ове манифестације која ће доприњери даљем развоју пријатељства и сарадње два братска народа.

„Изложба и ревија руских филмова у сваком погледу ће унаприједити сарадњу и бити још чвршћи мост за наше народе“, казао је Микић. Нова директорка ЈУ Центар за културу у Српцу Сандра Михољчић истакла је да је ово друга ревија руских филмова коју ова установа организује у Српцу и да ће на репертоару убудуће бити више филмова из братске Русије.



Овога пута становници града на ушћу Врбаса у Саву имали су прилику да погледају филм „Битка за Севастопољ“, музјикл „Стиљаги“, драму „Дванаест“ из 2007. и филм „Тарас Буљба“, који ће бити приказан вечерас од 19 часова.

(БН телевизија/С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар