Анализа дуела сезоне у Формули 1...

Ко је где у тесној трци Ферарија и Мерцедеса? Ареодинамика предњег дела “СФ 70 Х” болида Ферарија и “W08” Мерцедеса заснивају се на две филозофије. Једна је јача у квалификацијама, а друга штепа заостатак на трци. Ту се кољу Хамилтон и Фетел.

Остали спортови 28.04.2017 | 22:10
Анализа дуела сезоне у Формули 1...
Мало се ко надао да ће килнч Ферарија и Мерцедес АМГ Петронаса бити тако чврст ове сезоне. Истина има и позадину, а она је у конкуренцији возача у „два на два“ маниру. Једноставно, Скудеријин Себастијан Фетел се бори са Дајмлеровим Луисом Хамилтоном, аКими Рајконен са Валтеријем Ботасом. Зашто је то тако? Због чега је Мерцедес у квалификацијама бољи од Ферарија, док се на тркама све своди само на нијансе? На ова и на нека друга питања, покушаћемо да одговоримо са пар кључних теза користећи се и ставом бившег Ф1 дизајнера Герија Андеросна.

Разлози Фераријеве и Мерцедесове неусаглашености у току тркачког викенда скоро сигурно имају везе са аеродинамиком. То би у нашем жаргону значило да би типовање на основу телеметрије тест вожњи, али и свима доступних мерења са тренинга могло да буде врхунска обмана. Податци се једноставно не слажу. У петак и суботу је примера радиХамилтон супериоран, да би му у недељу Себастијан Фетел сашио одору губитника. Разлог је чиста аеродинамичка стратегија једног и другог тима. Све се своди на дистрибуцију, односно прелазак ваздуха преко предњег крила болида. Он дефинише потрошњу гума. То је битно зато што кључ за константно добре перформансе у трци лежи управо у оптималној потрошњи гума монтираних на задњој осовини, а веровали или не конструкција предњег аеродинамичког дела болида има пресудан утицај на то.

С тим се у начелу слаже и Андерсон, који додуше детаљно не улази у технички аспект проблема, али се јасно опредељује за пресудан утицај аеродинамике на исход трка.

“Кључ свега је у општој равнотежи болида. Ферари на предњој осовини једноставно није тако директан као Мерцедес. То у квалификацијама често оспорава максималне перформансе. Мерцедес с друге стране у трци за најбољу стартну позицију много брже загрева, односно доводи гуме на оптималну радну температуру”, наравно, из овога би се дало закључити да је Мерцедес бољи, али није тако. Писали смо раније о стотинкама разлике у тркачком темпу. Ферари их добија онда када Мерцедес почиње да губи. Запамтимо, гуме се троше.

“Ферари при уласку у кривине не оптерећује толико своје задње гуме које лакше савладавају све силе које се јављају у проласку кроз њих. То просто не можете решити увођењем равнијег предњег аеродинамичког крила. Учините ли тако нешто, онда ће вам се појавити подуправљање. Овде се заправо ради о привременом аеродинамичком учинку. Према мом мишљењу реч је о намерном одступању од протока ваздуха. Кад се осцилације заврше, проток ваздуха је поново ту и потребно је само неколико метара до потпуног повратка пуног аеродинамичког потиска. То даје добру равнотежу на улазу и на излазу из кривине“, тврди Гери Алисон, а закључак је прост. Мерцедесова тактика брзине у квалификацијама ради као сат. Са друге стране Ферари жртвује тренинг сесије, а онда се поправља на трци, јер Дајмлер тада губи моћи које је имао до старта. Показало се до сада да Фераријева тактика завршава посао. Шта мислите, спрема ли Мерцедес нешто мимо овога у Сочију. Па, тешко јер највероватније ћемо имати још један тактички бој између Скудерије и Дајмлера. Све карте смо им већ поређали на талон.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар