Порнографија на сајтовима установа

Уместо информација о радном времену амбуланти, на сајту бањалучког Дома здравља јуче ујутру су осванули експлицитни садржаји. Наиме, Бањалучани који су посетили ову страницу, непријатно су се изненадили порно рекламама.

Република Српска 22.04.2017 | 11:33
Порнографија на сајтовима установа
"Одмах сам помислила да је реч о вирусу. Затворила сам све што је било отворено и угасила рачунар, јер сам страховала да ће вирус захватити и моје налоге на друштвеним мрежама", каже Бањалучанка Јелена М.

 Изненађње нису крили ни у овој здравственој установи. Страницу су убрзо блокирали, а пацијентима се извинили због непријатности.

Истакли су да воде рачуна о заштити сајта, те да улажу велике напоре како би се заштитили од хакерских напада и вируса.

"Надамо се да се овакве ствари више неће понављати", наводе у Дому здравља.

Ово није усамљен пример. Недавно су хакери, помоћу машине за претраживање на Гуглу, покушали да нападну и сајт Привредне коморе РС.

"Контактирали смо Гугл и појачали заштиту и сада је све уреду", каже Слободан Драгићевић, секретар Удружења за ИКТ у Комори.

Он истиче да сајтови јавних установа нису сигурни, јер уговори који се потписују са провајдерима, морају да буду ригорознији и да дефинишу боље услове заштите.

Према речима Срђана Рајчевића, директора Агенције за информационе технологије, нико са сигурношћу не може да процени колико су сигурни сајтови јавних установа.

"Сигурни су онолико колико се редовно ажурирају, колико се редовно води рачуна о информационој безбедности. Било да је реч о јавним институцијама или приватним предузећима, битно је да се прате информације о софтверским рањивостима и да се софтвер редовно ажурира, те да је увек актуелна последња верзија", појашњава он.

Рајчевић каже да редовно прате стање о информационој безбедности, те наводи да до сада нису имали озбиљнијих упада у рачунарске системе, у смислу отуђења, уништавања и мењења података.

"Најчешће се дешава управо промена изгледа сајта, коју је лако урадити, уколико се страница налази на застарелој платформи и ако се довољно не води рачуна о ажурираној верзији. По последицама, то није озбиљна хакерска претња и лако се отклања, али оставља лош утисак", каже он.

У Градској управи, чији сајт дневно посети неколико хиљада Бањалучана, кажу да званичну интенет страницу одржавају према свим стандардним препорукама и добрим праксама које постоје.

"До сада нисмо имали проблема са вирусима и нападима, али нико не може да гарантује стоодстотну заштиту, с обзиром на то да се у данашње време „проваљује“ и на сајтове безбедносних агенција", наводи Миленко Шајић, портпарол Градске управе.

У овој години планирана је измена Закона о информационој безбедности, где ће први пут увести казне за сајбер нападе.

"Настојаћемо да подигнемо свест о информационој безбедности у јавним институцијама и у целокупном друштву. Једини начин да се то уради су ефикасне санкције, без обзира на врсту напада. Морамо натерати све наше пословне субјекте и јавне институције да воде рачуна о стању информационе безбедности", појашњава Рајчевић.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар