Посао са Владом није за медије

Под плаштом представништва Републике Српске у Израелу, Влада Српске више од три године финансира приватну фирму којом руководи Арие Ливне.

Република Српска 22.04.2017 | 09:15
Посао са Владом није за медије
То произилази из дипломатске ноте коју је Министарство спољних послова Израела упутило Амбасади БиХ у тој земљи, у којој се каже да је представништво РС у Израелу затворено 31. децембра 2013. и да није поново отварано.

Уместо тога, пререгистровано је у приватну компанију (д.о.о.) чији је руководилац Арие Ливне, али нису регистроване просторије у којима се компанија налази.

Израел наводи да је исцрпио све дипломатске канале којима су покушали да укажу да представништво РС тамо не постоји и да Ливне није представник у тој земљи.

Оптужују га да је заобилазио званичне институције Израела приликом покушаја да организује састанке политичких лидера, те поручују да је непожељан на званичним састанцима које ће амбасадор Израела у БиХ Боаз Родкин имати у Бањалуци.

Међутим, за политички врх представништво и даље постоји и уредно му дају новац из буџета.

Од дана кога Израел наводи као датум затварања, до краја 2016. Влада РС је за рад представништва у Јерусалиму издвојила укупно 970.000 КМ, те му за 2017. планира исплатити још 300.000 КМ.

И Арие Ливне за „ЕуроБлиц“ тврди да представништво РС ради и да није важно у којој форми. Каже да се преко тог представништва тренутно реализују три велика пројекта у РС, успут нам замерећи што га не питамо нешто о послу.

Међутим, када смо га замолили да објасни која су то три велика пројекта, одговорио је: „Нећу да говорим о тим пројектима. То није за новине“.

Ливне истиче да, према законима Израела, представништво које добија новац из иностранства мора да положи рачуни земљи домаћину, али и ономе ко му даје паре. Колико је то новца, каже да не зна јер тај део посла раде књиговође и ревизори.

"Зар је најважнија ствар за РС то на који начин представништво постоји? Није важно то што је представништво довело у Израел све председнике РС, све председнике Влада, десетине министара. Не зна овде нико ко је Арие Ливне. Он није ништа за РС учинио", рекао је на крају.

У складу са молбом Израела, њихова нота је посредством МИП БиХ достављен председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу, председнику РС Милораду Додику и ресорном министру за економске односе и регионалну сарадњу РС Златану Клокићу.

Док Клокић није желео да је коментарише, јер је на службеном путу, Додик је стао у одбрану Ливнеа. Тврди да иза свих оптужби стоји извесни Саша Николић који је некада радио у представништву РС.

"Пошто му је вероватно било дуго чекати да преузме функцију шефа, почео је да оспорава било какав рад. Прибавио је неке познанике из Министарства спољних послова Израела који су у функцији његовог обрачуна са РС или Арие Ливнеом. У то је уплео и Игора Црнатка (шефа дипломатије БиХ). Ливне је више учинио за РС него Црнадак и Бранислав Бореновић (председник ПДП) заједно и више него што ће њих двојица икад учинити. Што се тиче Израела, написаћу писмо тој господи тамо и вероватно ћу се у наредних месец или два наћи с њима у Израелу да то разрешимо, Ливне је заједно са мном одлучујуће допринео да БиХ не гласа за признање Палестине у СБ УН", рекао је Додик.

Он је прецизирао да је у Израелу формирано предузеће које ради по овлаштењу Владе РС и њега као председника РС, у складу са израелским законима.

По Ливнеу име носи Јеврејски културни центар основан у Бањалуци 2. септембра 2014. У оквиру подршке пројектима културних институција, Служба председника РС Милорада Додика је прошле године овом центру уплатила 30.000 КМ за редовне активности, навели су ревизори.

Осим што је Ливне директор Центра, он је и сенатор РС, Додиков саветник и специјални представник Светског јеврејског конгреса – наводи се у његовој биографији. Рођен је у Будимпешти 1921. године.

Извор: Блиц.рс
Фото: Срна

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

АВРАМ

22.04.2017 07:27

Кад се Израел И његов Мип огради од увазеног Сенатора Ариа и не Зели га видјети ни на помену зртава у Градини,онда је јасно да биографија ове мумије има пуно тамних страна сто једна озбиљна земља као Израел не зели,и неце такву особу уз њено име.Имали смо лазне Литваце,лазне Русе,Сцепана малог и прица се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

22.04.2017 10:13

ДОБРО ОВАЈ ПЕНЗИОНЕР ЗБОРИ ДА "ПОСАО СА ВЛАДОМ РС НИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ" - ЈЕР ОН ПРАВЕЋИ СЕ СЕНИЛАН ТВРДИ ДА ЈЕ ОН НЕКИ "ПАРТНЕР" ВЛАДИ РС И ТАКО СЕ ПОНАША. ДАКЛЕ ОН СЕ НЕ СМАТРА СЛУЖБЕНИКОМ РС КОЈИ ВОДИ ПРЕДСТАВНИШТВО РС, НЕГО ВЛАСНИКОМ ПРЕДУЗЕЋА БЕЗ АДРЕСЕ КОЈЕ "ВОДИ" ТАМО НЕКЕ ПОСЛОВЕ ЗА РС... - ОВО ЈЕ СТРАШНО ШТА НАМ РАДИ МИЛОРАД ДОДИК И ЊЕГОВА ВЛАСТ !!!

Name

ре

22.04.2017 19:00

Цуј пензонер па овај је давно умро само га нико није закопао

Name

Политика

22.04.2017 07:34

Шта медији знају шта је политика. То је најмање оно што се званично говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупаш

22.04.2017 08:22

Зна Израел шта је политика.

Name

ре политика

22.04.2017 09:57

У праву си !!! Битно је само да се оцрни.

Name

Чисто да се зна

22.04.2017 10:21

Значи МИП Израела не зна шта је политика , а ви знате , па га МИП Израела оцрни.Израел није шалабајзерска држава да тек тако каже да нешто не постоји. Додик је криминалац , Ливне је криминалац или мислите да су они агенти 001 са дозволом за крађу.Живио је 100 година а сад забрљо ко му је крив што је криминалац.Треба да одговара и он и ови наши криминалци што му из буџета исплаћују пара "испод жита" а народ гладан , дугују сваком , просе по свијету , а онда са браћом криминалцима подјеле , а народ и држава пропадају.У вези тога је Тито имао један добар закон " прислони уз зид".

Name

ре цисто да се зна

22.04.2017 11:23

Мање мрзње, зивцес дузе. убицете злоба, видис да си задњи а сви напрјед иду освјестисе, мање мрзи.

Name

Сто се тице Јеврејског културног центра

22.04.2017 07:41

Тамо се врло сумљиви ликови могу сретати, а у собама се (наводно) сваста десава, тако се барем прица по Бањалуци. А, да се финансира помоцу стапа и канапа - то свакако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

22.04.2017 09:26

МАСОНСКА ЛОЖА.

Name

Цуј "сумљиви"...

22.04.2017 09:55

Цеститам !

Name

Цале!

22.04.2017 07:41

Ево ста Додик казе ста је уцинио заједно са Ливнеом,Ливне је заједно са мном одлучујуће допринео да БиХ не гласа за признање Палестине у СБ УН", рекао је Додик.,па зар је ово интерес Републике Српске да оспоравамо једној нацији да постоји????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота до неба

22.04.2017 08:51

И ја се шокирах! Ужас. Ово је све тако страшно читати. Метузалем од скоро сто љета одлучује шта је за медије. За медије треба бити доступно све гдје се троше паре буџетских обвезника. И његов бранилац. Само не знам да ли је изабрани или по службеној дужности.

Name

Учинио је...

22.04.2017 08:04

Јесте Ари "учинио" за РС. Помаже да се ово "оружје за масовно уништење Срба" одржи на власти толике године и обогати дијелом и на пословима са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.04.2017 08:22

Јест вала...добио је службено возило и возача од Милета ...то неможе свако добит...мммххх!

Name

ре

22.04.2017 08:23

Добио је и локацију од града за властити јеврејски центар и Хотел...са погледом на Врбас....ни то неможе свако добит....

Name

оо5

22.04.2017 08:08

Посао са владом није за медије .адали је за јавност по којим оновама и колико новца прими Ливе од РС Да се констатоватии даје ипак он Милеyов благајник Ух ста цесе све сазнати када нестане страха и ја понесто знам. Из података јеврејсих дузосника у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИ ГРАД "МАЈКА"

22.04.2017 08:10

Пресједниче по твом сви лажу само ти говориш истину ... Како те није стид да пљачкаш на овај начин свој народ . То је човјек рођен 1921. г . Он је већ посенилио он да ти буде у Сенату РС-е. коју смо ми борци РС-е. стварали и пролијевали своју крв и остављали своје дјелове тијела по ратиштима . Пресједниче , доће ти то за наплату . Никад нећеш имати среће ни ти ни твоја поколења АМИН .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниђе ни вас

22.04.2017 08:54

Бораца. Почев од мог болесног оца, који је тијелом платио овај "мир", па се лијечи од цркавице система, а ми сви патимо гледајући његове муке. Само ћутите и аминујете. Купи вас за сваке изборе. Покријте се као и до сад. Кад до сада нисте видјели шта би од земље крвљу плаћене, наставите ћутати.

Name

Порука, а народ нека ћути и трпи

22.04.2017 08:32

"Арие је мој друг", рече Миле. И то је као порука да може да ради шта замисли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

22.04.2017 08:35

Нас не мимоиђе баш ни један бјелосвјетски олош да га цар Миле не накачи на нашу грбачу. Ал' тако и треба, овце су за шишање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

22.04.2017 09:16

Људи моји у Рафинерији су на поцетку до 2012 били руси сада су сви Украјинци Естонци Бјелорусија и тако нема Руса цистих то јавност незна цак Оптиме у Бања Луци је Гетунгер цисти нијемац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Тесла

22.04.2017 09:30

А да се сјетимо и савјетника Драгана Вучетића. Кад нас пљачкају Литванци, Руси, Њемци што да се и Израелци не прикључе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yока

22.04.2017 10:07

Не треба ниста да знате али васе паре СТЕ ОБАВЕЗНИ да саљете.Како их ја тросим не треба да вас интересује.Ахахах.Па има ли ово игдје у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИБРОС СТЕЕЛ

22.04.2017 10:17

ПОЗДРАВ ЦИКА АРИЈУ ОД ДРАГАНА СТАНКОВИЦА ИЗ УНИБРОСА! ЦИКА АРИ,ДОДИК,ДЕЛИЦ И ЈА СМО НАПРАВИЛИ ВИСЕ КРИМИНАЛА НЕГО СВИ ЗАТВОРЕНИЦИ ЗАЈЕДНО! НАС ДОДИК ЦЕ БИТИ НА ВЛАСТИ ДОК ПОЦИЊЕНИ КРИМИНАЛ НЕ ЗАСТАРИ,ТУ ЈЕ НАСА СНАГА,А ПО РЕЦЕПТУ АРИЕ ЛИВНЕА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мИЛИЦА

22.04.2017 11:46

И Арие Ливне за „ЕуроБлиц“ тврди да представништво РС ради и да није важно у којој форми. Каже да се преко тог представништва тренутно реализују три велика пројекта у РС, успут нам замерећи што га не питамо нешто о послу. Међутим, када смо га замолили да објасни која су то три велика пројекта, одговорио је: „Нећу да говорим о тим пројектима. То није за новине“. А ШТА РЕЋИ НА СВЕ ОВО, А ОСТАТИ ПРИ ПАМЕТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

----------------

22.04.2017 13:58

Није ваљда да су они толико луди да не знају која то три пројекта они спроводе.

Name

Управу је

22.04.2017 12:39

Ово и није за медије,ово је за Тужилаштво,у државама које имају Тужилаштво око овога би се водила истрага!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.04.2017 13:16

Не зна шта збори, 96 година човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди фосилу куци

22.04.2017 15:37

Мислис није за народ..јавност..наравно да није кад ето све се сазна хвала медијима јер да није тога не би знали колико је ко од вас отезао у ових пар година...срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соломон

25.04.2017 11:12

А ово ...је ли се то по ово дошло...????? Босна и Херцеговина и Пољска једине су двије земље у Европи које нису направиле ниједан корак како би обештетиле Јевреје и вратиле им имовину одузету током Холокауста, наводи се у студији објављеној у Израелу. У студији "Поврат непокретне имовине током Холокауста" анализирано је јесу ли бивше комунистичке земље источне Европе провеле Терезинску декларацију из 2009., коју је потписало 46 држава, а која се односи на поврат имовине, пише Тхе Тимес оф Исраел. - Више од 70 година након Холокауста значајан дио непокретне имовине, која је одузета Јеврејима, није враћена - наводи се у студији која је објављена на Дан сјећања на Холокауст. Наводи се да БиХ и Пољска нису чак нити донијеле законе о овом питању.

ОДГОВОРИТЕ